prije sjednice vlade / Beroš: 'Nikad nisam rekao da će se nekome zabraniti rad u privatnom sustavu'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U 12.30 sati očekuje se redovita sjednica Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

3.6.2022.
12:22
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se novinarima u vezi reforme zdravstva i rekao da će se prijedlog izmjena Zakona o međuzdravstvenoj zaštiti uputiti na resorno usuglašavanje za nekoliko dana, nakon čega slijedi proces javnog savjetovanja.

"Tijekom tog procesa će biti sagledana cijela reforma, a ne samo njezini fragmenti. Zamoliti ću one koji sada komentiraju i kritiziraju da se uključe u raspravu. Pitanje reforme zdravstva nije političko pitanje, već pitanje oko kojeg treba postići konsenzus", rekao je Beroš i dodao da će svi prijedlozi biti uvaženi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da u medije izlaze samo fragmenti, a da je bitno shvatiti da reforma predstavlja cjeloviti proces.

"To je korak koji će biti dinamičan, postoji hodogram zbivanja do 2030. godine", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slušam struku. Nije ministar taj koji se sjetio preventive. S obzirom na naše loše životne navike, struka je ta koja upozorava da moramo pojačati preventivu. U ovom trenutku u javnom zdravstvenog sustavu ne postoje sistematski pregledi kao takvi. Vi ne možete doći kod svog obiteljskog liječnika i zatražiti sistematski", rekao je.

Kazao je da postoji samo sistematski pregled organiziran za zaposlenike u sustavu zdravstvenog osiguranja, no kako nema veze između toga i obiteljskih liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neće biti prevelikog dodatnog opterećenja i neće bit dupliranja. Sigurno će biti elemenata u tim sistematskim pregledima koji se trenutno ne nalaze u ovim obaveznim sistematskim pregledima, poput tumorskih markera", kazao je Beroš.  

O privatnom i javnom zdravstvenom sustavu, kaže kako nije rekao da će se nekom zabraniti da radi u privatnom sustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na prigovore na koje moram reagirati o nedostupnosti zdravstvene zaštite, manjka termina, na to moram reagirati. Premda su postojali pravilnici koji reguliraju ovaj rad, moramo ih unaprijediti”, rekao je Beroš.

Što se tiče manjka liječnika, istaknuo je kako su od 2018. do 2020. povećali broj specijalista u bolnicama za devet posto

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Privatni dio zdravstvenog sustava dio je hrvatskog zdravstvenog sustava, ali ne može služiti kao izlika za nefunkcioniranje javnog sustava", dodao je.

Zatim se osvrnuo i  na slučaj u Osijeku, gdje je trudnici dva puta bio odbijen pobačaj na koji je imala pravo, nakon što joj je prvi, neuspjeli pobačaj, navodno obavila medicinska sestra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čuo sam se s ravnateljem. Očekujemo njihovo detaljno izvješće s očitovanjem liječnika koji su sudjelovali. On mi je decidirano tvrdio da je prekid trudnoće vršio liječnik i to u ovom trenutku mogu komentirati. O ostalome ću se očitovati kad dobijem priopćenje pa i odlučiti postoje li elementi za postupanje inspekcije. Sukladno zakone svaka zdravstvena ustanova mora omogućiti slobodu izbora do određenog vremenskog termina, to je zakonska obaveza", rekao je Beroš.

"U tijeku je provjera postupka tko je napisao. Zasad se zna tko je odobrio i objavio, a ostalo će se vidjeti. Jasno sam rekao ravnatelju da se informacije koje nisu sukladno zakonu ne mogu objavljivati na njihovim stranicama pa i oko toga očekujem izvješće. O sankcijama eventualnim ne mogu govoriti", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš je rekao i kao ima informaciju da je Hrvatski državljanin ranjen na bojištu u Ukrajini i da će biti prebačen u Zagreb.

"Čuo sam se s nekoliko ravnatelja zagrebačkih ustanova i ravnateljem hitne medicinske službe kao i s veleposlanstvom u Ukrajini. Sudjelovao je kao dobrovoljac u Ukrajini, ranjen je, stabilno je, nije životno ugrožen. Osigurat ćemo njegov transport, bit će vjerojatno liječen u KB Dubrava osim ako ozljede nisu specifične", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo