ZAMJENICA GRADONAČELNIKA / Dolenec predstavila kompenzacijske mjere za roditelje odgojitelje. Ovo su četiri opcije

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Dolenec je rekla da bi do listopada sljedeće godine polovina roditelja trebala izaći iz mjere

7.9.2022.
11:32
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec održava konferenciju za medije na temu kompenzacijskih mjera za korisnike mjere roditelj odgojitelj.

"Ovaj put je u javno savjetovanje pristiglo 26 priloga. Rekli smo da nam je dužnost do sjednice gradske skupštine predstaviti i kompenzacijske mjere. Glavna kompenzacijska mjera za roditelje odgojitelje ubrzana izgradnja vrtićkih kapaciteta. Prošla gradska vlast radila je mnogo pogrešaka pa i to da je donijela mjeru koja je suprotvna suvremenim spoznajama i EU smjernicama, donijela je mjeru 2016. kojom je zabranila korisnicima te mjere da upisuju djecu u vrtić. To se vidi na upisnim brojkama", kazala je Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izgraditi nove vrtiće nije moguće i istovremeno održati mjeru koja je fiskalno opterećujuća za Grad. Doista moramo širiti kapacitete na sve moguće načine da zaostatak ubrzano nadoknadimo. Svjesni smo da ova specifična skupina koje su većinom žene u srednjoj dobi možemo očekivati da im je otežan povrtak na tržište rada. Na taj način se uključila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i to smatramo validnim argumentom", dodala je.

Suradnja s Pučkim otvorenim učilištem

"Prvi program odnosi se na obrazovanje jest u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem koje provodi velik broj verificiranih programa koji vam daju osposobljavanje. Tako omogućavamo korisnicima mjere da upišu bilo koji program na način da Grad sufinancira dvije trećine troška", objasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nova bitka /

Roditelji-odgojitelji burno reagirali na odluku Grada: 'Ovo što smo čuli je nevjerojatno! Ići ćemo opet na sud'

Image
nova bitka /

Roditelji-odgojitelji burno reagirali na odluku Grada: 'Ovo što smo čuli je nevjerojatno! Ići ćemo opet na sud'

"Ako bi se upisali i ne bi ga završili, propustili bi pravo za sufinanciranje", dodala je.

"Od 15. rujna će na njihovim stranicama biti dostupne sve informacije o tome kako ostvariti pravo upisa", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba napomenuti i Zavod za zapošljavnaje koji ima programe, ali ih ne mogu koristiti dok su korisnici mjere. Ova naša mjera u tom smislu cilja period dok su u mjeri", kazala je.

Edukacije u 'Plavom uredu'

"Prva je najobuhvatnija, a druga je obrazovna. Riječ je o programu edukacije koji ćemo ponuditi u 'Plavom uredu'. Poznati su po tome da provode različite edukacije i informiranje o tome kako pokrenuti posao. Unutar modula koji nudimo korisnima, nudimo i mentoriranje jedan na jedan. Program ćemo ponuditi ili uživo ili online. Od 15. rujna bit će sve informacije i kontakti na koje se korisnici mogu javiti", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samozapošljavanje korisnika

"Treća je mjera za samozapošljavanje korisnika. Hrvatski zavod za zapošljavanje provodi taj program, ali za to morate biti nezaposleni i morate imati maksimalni primitak od 2600 kuna. Znači roditelji odgojitelji ne mogu biti u mjeri. Grad će nuditi i specifičnu mjeru korisnicima dok su još u mjeri, a naša potpora bi trajala godinu dana", rekla je Dolenec.

Potpora za očuvanje i razvoj obrtničkih djelatnosti

"Četvrta mjera je potpora za očuvanje i razvoj obrtničkih djelatnosti. To nije nešto novo za Grad Zagreb, ali dodali smo ekstra bodove ukoliko ste samozaposleni ili zaposlite korisnika mjere", kazala je zamjenica gradonačelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proces ukidanja mjere

"Prema Odluci koja se nalazi na sjednici Gradske skupštine. Odmah omogućavamo pravo na zapošljavanje i upise u vrtić. Neustavno je bilo donijeti odluku kojom netko tko prima novčanu naknadu ne smije raditi i ne smije upisati dijete u vrtić. Ono što se mijenja su rokovi i visine naknade. Prema novoj Odluci, do 31.3. za korisnike ostaje sve isto. Oni sada imaju visinu naknade oko 6 tisuća kuna mjesečno. Tada će visina naknade pasti na razini minimalne plaće u RH. Ove godine je to bilo 3750 kn. Nakon toga 30.6. naknada pada na pola minimalne plaće. Zatim 30. rujna, oni korisnici čija djeca imaju sedam godina ili više izlaze iz mjere. Tako će roditelji nastaviti progresivno nastaviti izlaziti. Oko polovine roditelja bi u listopadu iduće godine trebali izaći iz mjere, a broj korisnika će se proporcionalno smanjivati. Ušteda je oko 270 milijuna kuna u sljedećem proračunu", objasnila je Dolenec.

"Što se tiče cijelog napora oko ubrzane izgradnje vrtićkih kapaciteta, paralelno ide u više smjerova. Jedna je izgradnja novih, drugi je prenamijena prostora mjesnih prostora. Već smo u uznapredovaloj fazi projektiranja da bi to ostvaili. Treći smjer je povećanje subvencija privatnim i vjerskim vrtićima, a četvrto je Javni poziv privatnim ponuditeljima koji su zainteresirani dati prostore u zakup koje bismo mogli koristiti za vrtiće. Znate da niču novi stambeni blokovi bez popratne infrastrukture. Radimo četiri stvari paralelno da bi povećali kapacitete više nego u posljednjih 10. Omogućit ćemo mogućnost univerzalnog upisa u vrtić".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro opširnije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo