Od bicikla do stadiona / Tomašević o stadionu Maksimir: '30 godina nisu riješili povrat zemljišta Crkvi! A ulupali 800 milijuna'

Image

'N mogu vjerovati da se 800 milijuna kuna ulupalo u obnovu rugla, a nije se riješilo vlasništvo. Pa tko to normalan radi?!'. rekao je i najavio rješenje

6.9.2022.
11:08
VOYO logo

Gradonačelnik Tomislav Tomašević od 11 sati na južnoj stani Savskog pješačko – biciklističkog mosta, na Kajzerici u Zagrebu, označava početak radova na izgradnji Pilot projekta Greenway – državna biciklistička ruta broj 2, faza pet od ukupno devet.

"Cilj projekta Greenway je promicanje održive urbane i regionalne mobilnosti, podizanje sigurnosti prometa te osiguravanje bolje povezanosti biciklističkih prometnica na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Nakon otvaranja radova, gradonačelnik i njegovi zamjenici održat će redovnu konferenciju za medije", najavljeno je iz grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
znate li pravila? /

VIDEO Vozili smo se po novoj traci u Deželićevoj: Smetali su nam auti, ali i neki biciklisti

Image
znate li pravila? /

VIDEO Vozili smo se po novoj traci u Deželićevoj: Smetali su nam auti, ali i neki biciklisti

"Prvenstveno je biciklistička, ali i pješačka", kazao je Tomašević i rekao da bi radovi trebali trajati tri mjeseca.

"Riječ je o malom dijelu ogromne rute od 130 km, od granice sa Slovenijom i koja bi prolazila kroz Zagreb. Mi ovdje započinjemo s tzv. petom fazom te rute koja će ići odavde prema Areni Zagreb. Dalje idemo prema Mostu slobode, Mostu mladosti, a onda prema Domovinskom mostu", rekao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Biciklistička staza će biti na kruni nasipa. Bit će od eko-asfalta i bit će zelene boje kako bi se uklopila u zelenilo i u krunu nasipa. BIt će prvi put da se tako nešto koristi, eko asfalt."

Projekt je vrijednosti nešto više od šest milijuna kuna, rekao je također:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prostor uz Savu želimo pretvoriti u prostor prije svega za rekreaciju. Krajnje je vrijeme da se krune nasipa urede. Zahvaljujem Hrvatskim vodama koje upravljaju nasipima da su nam dali suglasnost za projekt."

Kazao je da će biti i stalaka za bicikle, odmorišta, vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će i LED rasvjete uz obnovljive izvore energije, pazeći na svjetlosno zagađenje, pazeći na vizuru", najavio je te dodao da će biti financirano što više iz EU fondova, koliko može, naravno, ali u bitnom dijelu iz gradskih sredstava.

Uključivat će i trake za trčanje, dodao je, kao i zelenilo "budući da ga se tu može i ima pravo postaviti":

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Realizacija konačno kreće. Sava je zapuštena desetljećima."

U nastavku je govorio o zbrinjavanju otpada. Na pitanje novinara odgovorio je da se boksovi ne smiju postavljati, jer bi to "uništilo izgled grada", a s druge strane Grad nema novca plaćati podzemne i polupodzemne spremnike. Usto ne može naći niti toliko lokacija i u tom bi slučaju taj proces trajao sedam, osam godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za paušalno plaćanje, rekao je, ono po zakonu mora biti fiksno i jednako po kućanstvu: "Ta fiksna cijena je dva i triput niža od nekih gradova u Hrvatskoj. Trudimo se držati fiksnu cijenu najnižom mogućom."

Dodao je da varijabilni dio, kao što je poznato, proizlazi iz dijela koliko će se vrećica koristiti. Objasnio je potom i zašto se mora koristiti jedna vrsta tehnologije spremnika - zbog jedne vrste vozila i komunalne infrastrukture, zatim zašto Grad, kao vlasnik zemljišta u koje se ukopava, mora biti onaj preko kojega ide javna nabava, ne zgrade:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo imati jednu vrstu podzemnih, jednu vrstu polupodzemnih i jednu vrstu boksova."

Još je objasnio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zasad ostaje odluka kakva jest; podzemni spremnici u centru grada gdje se boksovi ne smiju stavljati. Boksovi kao nužno zlo tamo gdje građani ne stavljaju svoje spremnike u prostor zgrada ili ispred njih i polupodzemni bi došli u obzir tek u obzir da zelene otoke zamijenimo polupodzemnim spremnicima."

Rekao je da je u javnoj nabavi zasad 50 setova po tri spremnika. Obećao je vremenski prostor za prilagodbu, ali i istaknuo da je građanima u prvom redu u interesu da kontroliraju svoje spremnike jer odgovaraju za njihov sadržaj, kao u drugim zemljama Zapada, kao i u obiteljskim kućama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je dalje i to da će "prihodi Čistoće biti približni nuli", da će odbacivanje 10 litara otpada koštati oko dvije kune, što su gradske vlasti najavile i nisu dizale niti u inflaciji, te je obećao: "Čistoća neće poslovati s profitom na račun građana. Cilje je poslovati s pozitivnom nulom."

Dalje je govorio o sportskim objektima, da se sredstva iz Fonda solidarnosti EU-a ne može povući niti za sportske objekte oštećene u potresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo nam za Dom sportova treba 170 milijuna kuna i vjerovatno ćemo ga platiti iz proračuna", kazao je

"Za rušenje starog i izgradnju novog Maksimira na istom zemljištu koje je u vlasništvu Grada, potrebgno je raspisati model u kojem Grad neće sudjelovati iz proračuna. To je moguće jer se radi o vrlo atraktivnom zemljištu..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da bi se na određeni broj godina zemljište dalo na korištenje investitoru iako bi i dalje ostalo u vlasništvu Grada:

"Na natječaj za pravo građenja se može javiti bilo koji investitor, i Dinamo i bilo koji drugi investitor. Mora izgraditi točno određenu građevinu. HNS zasad nije razgovarao o tome, samo Dinamo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nabrojao je još nekoliko stvari u vezi sportskih prostora u zgradu tako i "onaj tu u Veslačkoj koji je zaposjednut od jednog tajkuna". Najavio je "model prava građenja" i za druge projekte.

A zamjenski stadion tijekom rušenja i nove gradnje Maksimira?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu se vraćamo na Kranjčevićevu, koja ne može ovakva zadovoljiti europske nogometne utakmice što se tiče licenci bez dodatnih ulaganja... Ništa ne možemo riješiti dok se ne riješi ono što se 30 godina nije riješilo, a to su imovinsko pravni odnosi u Maksimiru, i dalje su u povratu Crkvi parcele gdje bi trebao niknuti stadion."

"Ja ne mogu vjerovati da se to 30 godina nije rješavalo", rekao je, nadajući se da će se sljedeći mjesec riješiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledajte, 20 godina je ovo ruglo od stadiona, ulupano je 800 milijuna kuna u to. Ja ne mogu u tako kratkom vremenu to riješiti, a da nije riješeno niti vlasništvo. Ali rješavamo to", kazao je.

Za Maksimir je rekao dalje: "Ne možete prodajom karata financirati investiciju od pola milijarde kuna. Stvar je zamjenskog stadiona, škole za Dinamo, kampa nogometne reprezentacije... Ja ne mogu vjerovati da se 800 milijuna kuna ulupalo u obnovu rugla, a da se nije riješilo vlasništvo. Pa tko to normalan radi?!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević je odgovarao i na pitanja o ZET-u. Rekao je da će se nabaviti do kraja godine 60 novih autobusa, da se kreće u širenje tramvajske pruge, dobrim dijelom iz EU fondova (Heinzelova, Sarajevska)... Za tramvaje je rekao da će se na njih čekati, prvo na isporuku prvih 20, ali da će do kraja mandata i njih stići 60 novih nakon što dugi niz godina nije stizalo ništa novog.

"S ovim poskupljenjima, trošak električne energije u ZET-u postaje neizdrživ. Nadam se da će to Vlada novim mjerama adresirati", kazao je o poskupljenjima energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Domovi za starije trpe poskupljenja hrane i sve ostalog, i njihovo poslovanje je godinu dana negativno. Mi smo to krpali iz proračuna kako smo znali i umijeli. Morat ćemo dizati cijene, iako se nadam da do toga neće doći... Cijene gradskih domova su već sad dva, tri puta niže od privatnih", rekao je.

Uskoro više...

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo