AKTUALNA PITANJA / Malenica nakon sastanka parlamentarne većine: 'Odbio sam dati prijedlog za pomilovanje Perkovića i Mustača'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Na sastanku parlamentarne većine raspravljalo se o aktualnim pitanjima

26.5.2022.
13:17
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Zdravko Marić, ministar financija dao je izjavu za medije nakon sastanka parlamentarne većine na kojem se raspravljalo o aktualnim pitanjima.

"Mi nemamo namjeru kao Ministarstvo da pratimo i kontroliramo svaku pojedinačnu cijenu. Gledamo pojedinačne artikle kao i svi građani. Znate i sami da su neki od prehrambenih artikala sniženi s 13 na 5, a neki poput maslaca drastično s 25 na 5. Mislim da na tom artiklu svatko od nas može pratiti kako se reflektirala snižena stopa na konačnu cijenu. Opet, slažem se i s onime što su rekli proizvođači mlijeka, otkupljivači, trgovački lanci, koji su ukazali na čitav niz drugih problema. Nije samo porez na dodanu vrijednost ključna varijabla što se pokazuje", kazao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je spominjao prvi lipnja kao mogući datum kad bi se izašlo s mjerama?

"To je za nekoliko dana tako da ćemo vidjeti kad bude vrijeme i kad budemo imali sve spremno. Radimo cijelo vrijeme na cijelom paketu. Nekoliko puta sam to apostrofirao. Imamo cijene od utorka do utorka što pratimo pogonsko gorivo. Znamo i sami koliki je manevarski prostor što se tiče same države, 38 odnosno 76 lipa, ovisno je li riječ o dizelu ili benzinu. Imali smo mjeru što se tiče ograničavanja marže. Kada govorimo o plinu, mjera je stupila na snagu. Ona možda nije toliko važna jer se trenutno koristi za grijanje vode. No, važno je da osiguramo opskrbu plina. Nekidan sam pojasnio da smo u rebalansu predvidjeli milijardu eura vrijednosti jamstava koja bi trebala služiti da se glavnim akterima u smislu opskrbe plina, mislim na HEP, da dodatni zamašnjak da lakše dođe do kreditnih sredstava jer je nabavna cijena plina, po svemu sudeći, viša od onoga što bi oni plasirali."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Opskrba plinom za iduću sezonu grijanja je imperativ"

"Na cijenu proizvoda utječe čitav niz stvari. Sami znamo da postoji nekoliko karika u lancu i naša je ideja bila dati jasan signal da mi kao država dajemo jasan doprinos. Bitno je održavati kupovnu moć i snagu građana, umanjivati koliko je moguće inflatorne efekte na njihove raspoložive dohotke. Očekujemo i od drugih da se kao karike u lancu jednako tako ponašaju. Nije za očekivati da će se efekti vidjeti u potpunom snižavanju cijene, ali barem da se porast ublažava. Treba pitati i druge karike u lancu što su učinili, kako obrazlažu kretanje cijena", odgovorio je na pitanje je li opravdana cijena svih proizvoda.

"Opskrba plinom za iduću sezonu grijanja je imperativ, kao za bilo kojim drugim energentom ili proizvodom", rekao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj termin nije došao od Ministarstva financija. Nešto što porezna uprava redovno radi i to je njen posao, i redovne i ciljane kontrolne funkcije. To je zadaća porezne uprave da štiti interese poreznih obveznika koji uredno izmiruju svoje porezne obveze. Na samom početku pandemije smo rekli vrlo jasno da će država staviti sve svoje mehanizme u funkciju. Moramo solidarno djelovati, oni koji mogu stvarati neku vrijednost da pokrpaju onima koji su u tom trenutku onemogućeni. Dobar dio naše poruke solidarnosti išao je prema uslužnim djelatnostima i kao takav je ostvaren i dobrim dijelom prepoznat.

"U najmanju ruku očekujemo jednak pristup i sa suprotne strane", kazao je Marić o "poreznom masakru" u ugostiteljskim objektima. Porezna uprava je krenula tijekom prošle sezone u pojačani nadzor i to je i najavila. Sad imate zanimljivu situaciju gdje su provedene najavljene aktivnosti zabilježen je značajan porast prometa. U kolovozu je, prema priopćenju Porezne uprave, čak 36 posto prijavljenih u odnosu na 2019. godinu, dok kod onih gdje nisu bile pojačane je bio svega pet posto. To dodatno pali lampicu", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uredu predsjednika je jučer dostavljeno 11 izvješća temeljem zamolbi za pomilovanje"

"Kao što je poznato jučer je Uredu predsjednika dostavljeno ukupno 11 izvješća temeljem zamolbi za pomilovanje temeljem Zakona o pomilovanju. Ministarstvo prikuplja dokumentaciju koja se sastoji od tri dijela. Do sada u mandatu predsjednika Milanovića je s ovih 11 poslano ukupno 285 izvješća. Što se tiče mišljenja ministra pravosuđa, u svim izvješćima koje sam dostavio je bio prijedlog da kada je riječ o najtežim kaznenim djelima i osobama koje se nalaze na odsluženju kazne zatvora, da se pomilovanje odbije. To je neobvezujući prijedlog. Predsjednik ima izravnu Ustavnu ovlast da sam odlučuje, nije vezan mišljenjem ministra pravosuđa", rekao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

"Do sada sam odbijao davati prijedloge za pomilovanje kada je riječ o najtežim kaznenim djelima. U ovim slučajevima radi se o najtežim kaznenim djelima koja su bila politički motivirana. To su činjenice koje proizlaze i samih presuda", o prijedlogu za odbijanje pomilovanja Perkoviću i Mustaču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik je imao stav još u kampanji da neće koristiti taj institut koji mu dopušta Ustav. Na njemu je da donese odluku. Hoće li ga koristiti, na njemu je. Nema nikakav vremenski rok za to. Svakako treba objasniti razloge za pomilovanje ako se na to odluči."

Za maturante iz Slavonskog Broda koji su dizali ruke u fašistički pozdrav kazao je da je takvo ponašanje neprihvatljivo te da ga osuđuje, ali i da će Ministarstvo obrazovanja reagirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i da ništa nije stiglo iz Srbije glede optužnice protiv hrvatskih pilota.

"Istaknuo bih da smo u nekoliko navrata ukazivali na neprihvatljivost o organizaciji nadležnosti tijela po pitanju ratnih zločina, posebno odredbe članka 2 i 3 navedenog zakona za koje smatramo da nije prihvatljivo. Riječ je o kvazi jurisdikciji. Inicirao sam da ministrica pravosuđa Srbije i ja raspravimo o brojnim otvorenim pitanjima. Inicirat ću da se ponovno sjedne u međudržavno povjerenstvo da se sva ta pitanja riješe. Odredbe ovog zakona su neprihvatljive za nas", komentirao je Vučićeve komentare o političkom folkloru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da nije pogledao odluku da se istospolne parove ne smije diskriminirati kod posvojenja djece.

Hoće li sankcije Hrvatske prema Rusiji biti pogubne, s obzirom na jučerašnje priopćenje ruskog ministarstva vanjskih poslova?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da neće. Jasno smo se opredijelili što se tiče rata u Ukrajini. Stali smo na stranu Ukrajine i mislim da to neće imati utjecaja na Hrvatsku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo