KRAĐA INA-E / Biluš otkrio nove detalje: 'Na račun umirovljenika nije odjednom uplaćeno 500 milijuna, bilo je više uplata'

'Blokirali smo im 813 milijuna kuna, na 16 bankovnih računa', potvrdio je šef Ureda za sprječavanje pranje novca

29.8.2022.
11:01
VOYO logo

U jeku afere oko prodaje INA plina i uhićenja petorice umiješanih u velikoj pljački zbog kojeg je firma oštećena za navodnih milijardu kuna, ministarstvo financija dalo je izjavu za medije.

Podsjetimo, u akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja našli su se direktor u INA-i Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šteta za INA-u navodno prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Škugora i njegova oca iznosi gotovo pola milijarde kuna, dok je Husić profitirao za više od 90 milijuna kuna, a Šurjak za gotovo 69 milijuna kuna. Na računu njihove tvrtke OMS Ulaganje ostalo još više od 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene odbiti.

Medijima se obratio šef Ureda za sprječavanje pranja novca Ante Biluš i ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša, a uz njih i ministar financija Marko Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'plenkovićev krug' /

SDP o Ini: 'Premijer se hvali istančanim ticalima, a radari su mu zapravo jedna mlohava čuna'

Image
'plenkovićev krug' /

SDP o Ini: 'Premijer se hvali istančanim ticalima, a radari su mu zapravo jedna mlohava čuna'

Medijima se prvo obratio Ante Biluš.

Biluš je odmah na početku kazao da neće biti u mogućnosti iznositi detalje oko slučaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom slučaju je ostvarena puna učinkovitost svih sudionika koji su sudjelovali u ovome", dodao je.

Kaže da su dobili od banaka obavijest o sumnjivim transakcijama na temelju kojih su krenuli u istragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

" Banke su nam poslale obavijest o sumnjivoj transakciji. Naš cilj je da se onemogući korištenje imovinske koristi do koje se došlo kaznenim djelima. Blokirano 813 milijuna kuna u osam poslovnih banaka na 16 računa, u 6 otvorenih investicijskih fondova. Blokirane su nekretnine u vrijednosti 3 milijuna eura", potvrdio je Biluš.

Otkrio je da znaju u kojem su trenutku krenule sumnjive transakcije, ali u kojem točno, nije mogao otkriti, no samo je kazao da su bile kasnije od vremena koje se spominje u medijima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon šefa Ureda za sprječavanje pranja novca, izjavu je dao i ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša, koji je kazao da su sve analize moguće zbog našeg informacijskog sustava.

"Imamo dosta visoke postotke za otkrivanje nepravilnosti. Kroz poreznu reformu aktivnije djelujemo u istragama oko pranja novca. Ne možemo dati o konkretnom slučaju više informacija", rekao je Kutleša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon uvodnih obraćanja uslijedila su pitanja novinara.

Biluš je za medije potvrdio da se sredstva na račun umirovljenika nisu uplatila u pojedinačnoj uplati. "Naša tijela su imala nadzor nad tim sredstvima. Sve je krenulo od obavijesti banke. U koordinaciji s bankom osigurali smo da taj novac ne iščezne negdje kasnije. Nikad u ovako velikom iznosu nije blokirano".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Transakcije nisu išle od sredine 2020. nego kasnije, ne mogu otkriti otkad. Više od jedne banke je detektiralo sumnjive transakcije. Novac smo blokirali u subotu ujutro", dodao je.

"Postupak je sad u rukama tijela kaznenog progona. Ured ima izazito intenzivnu međunarodnu suradnju. Postignut je taj neki kooordinacijski dogovor da novac ostane u hrvatskim bankama", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kutleša je istaknuo da nije važno koja služba je što otkrila prva već je kazao da su svi djelovali zajedno kao sustav. "Sve je trajalo oko tri mjeseca, od početka do uhićenja", izjavio je.

"Ne bih ulazio u konkretan slučaj, ne znam kako to unutar INA-e funkcionira. Po onome što ja znam radi se o tome da je jedna osoba dogovarala niže cijene. Ako su to dosta interni procesi u INA-i dozvoljavali to je neuobičajeno. A kako to dolazi do Uprave i Nadzornog odbora ne znam. Ta pitanja trebate adresirati na prave adrese i mene zanimaju ti detalji", komentirao je ministar Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo