'Ovo mi je osobni poraz' / Beroš o slučaju Čavajda: 'Liječnici smatraju da bi trebalo pokušati liječiti dijete. Slovenija? Užas'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Kaže i kako nije zaprimio nikakav upit drugostupanjskoj komisiji od strane majke ili odvjetnice

6.5.2022.
12:39
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Nakon sjednice Vlade, novinarima se obratio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Govorio je o kodeksu dužnosnika, a koje su kazne nije htio definirati. Istaknuo je kako je svrha kodeksa preventivna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Vlada je u petak na sjednici predložila izmjene Zakona o Vladi RH kojima se predviđa ukidanje imuniteta članovima Vlade ako se radi o koruptivnom djelu za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti i usvojila Kodeks ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti.

Istaknuo je kako je cilj kodeksa edukacija, prevencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Opća bolnica Brežice /

Liječnica iz bolnice u koju Hrvatice idu na pobačaj: 'Za priziv savjesti nema mjesta u našoj profesiji'

Image
Opća bolnica Brežice /

Liječnica iz bolnice u koju Hrvatice idu na pobačaj: 'Za priziv savjesti nema mjesta u našoj profesiji'

Ministri će, navodi ići na edukacije. Ovdje se radi o etičkom kodeksu samo za dužnosnike nacionalnih vlasti.

Upitan hoće li obuhvaćati ministre pod istragom, kaže kako postoji određena praksa. "Nije konkretno vezano za konkretne slučajeve, a postoje propisi koji uređuju kaznena djela korupcije. Imamo i Zakon o Vladi koji ne prepoznaje imunitet u slučajevima korupcije po službenoj dužnosti", tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povjerenstvo upoznaje dužnosnike s obvezama iz niza drugih propisa", zaključio je.

Upitan o slučaju Čavajda u kojem je trudnici koja nosi bolestan plod odbijen pobačaj, kaže: "Ja bih istaknuo kako se radi o kompleksnoj tematici, Beroš će dati informacije o tome."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš: 'Izražavam suosjećanje s obitelji Čavajda'

Medijima se potom obratio ministar Beroš pa izrazio suosjećanje s obitelji Čavajda. Rekao je kako je u ovom slučaju potrebno dobro komunicirati. Istaknuo je i kako ne može reći da je bilo krivog postupanja u četiri ustanove koje su odbile izvršiti pobačaj.

Kaže i kako je liječnicima uputio dopis da moli da adekvatno postupaju s pacijentima. Zatražio je, tvrdi, očitovanja od svih ustanova i sagledat će postoje li elementi za postupanje inspekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se potom na zakon pa istanuo kako se govori da je moguć pobačaj i nakon deset tjedana trudnoće te kako se u RH može i mora primijeniti takav zakon.

"Teško mi je komentirati poseban slučaj jer nije etički govoriti o detaljima bolesti, pogotovo u slučaju toliko senzibilizirane javnosti i obitelji. Objektivnosti radi, moram vam reći, a ovih dana sam bio u kontaktu s 30 - 40 ginekologa. U ovom trenu, osim što znamo da dijete ima nakupinu, ne znamo je li to krvarenje, tumor, benigni, zloćudni. Ne znamo o čemu se radi. Stoga su moje oči bile uprte prema drugostupanjskoj komisiji u Petrovoj", ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjetit ćete se da je u Rijeci bio sličan slučaj. Ženu su uputili u Sloveniju, a to je apsolutno neprihvatljivo. Ministarstvo je tada donijelo ovlaštenje za formiranje drugostupanjske komisije koje rješava upitne elemente. Osim ginekologa, sestre i socijalnog radnika iz prvostupanjske komisije, drugu čine liječnici spefični za određenu patologiju, čine je i sudac i socijalni radnik", rekao je.

"Iznenadilo me u razgovoru s ginekolozima jer sam očekivao da će stići upit drugostupanjskoj komisiji od strane odvjetnice ili od gospođe, on do sada nije došao. Rok za podnošenje žalbe na prvostupanjsku odluku je tri dana. Kontaktirao je kaže, prvostupanjske komisije jer je htio otkriti je li riječ o problemnu koji je nespojiv sa životom. Čorušić me izvijestio da je komisija od sedam članova zaključila da u takvom slučaju moguće neurokirurško liječenje ako porod prođe dobro. Potrebno je utvrditi o kakvoj se nakupini radi, je li to maligni, dobroćudni, krvarenje koje imponira da je tumor. Tek nakon što se sazna kakva je bolest po srijedi, onda se poduzima dalje. Ako je tumor, može se provesti neurokirurško liječenje. Liječnici danas smatraju da bi trebalo pokušati liječiti dijete", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je i kako je krimen, odnosno da nije prihvatljivo ako liječnici i medicinsko osoblje ženu nisu upoznali s procedurom.

Užas mu je i kaže kako mu je osobni poraz da se žene šalje u bilo koju drugu državu na zdravstvenu zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Što da se ovo događa vašoj kćeri?'

Upitan što bi učinio da se ovo događa njegovo kćeri, ističe kako bi bilo užasno te kako on pokušava institucionalno postupiti. Ako je istina da nema ginekologa u Svetom Duhu koji bi učinio taj postupak, navodi kako je to problem ravnatelja bolnice. Oni imaju naputak da, ako njegovi liječnici imaju priziv savjesti, iako je čudno da imaju baš svi, sklopii ugovor s vanjskim liječnicima kojima država plaća.

"Sveti Duh je imao ugovor s drugom ambulantom koja je vršila pobačaje", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako Čavajda ode u utorak na prekid trudnoće, što će se dogoditi, pitali su ministra? Kaže kako očekuje da se javi drugostupanjskom povjerenstvu, a mišljenje stručnog tima smo, zaključuje, čuli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo