POLEMIKA SE NASTAVLJA / VIDEO Ministar obrane Banožić odgovorio: 'Milanović maltretira javnost već duže vremena. Njegove riječi shvatio sam kao prijetnju...'

Na pitanje kako gleda na predsjednikovu izjavu da će platiti cijenu, odgovorio je da gleda na nju kao na prijetnju

2.11.2020.
14:26
VOYO logo

Ministar obrane Mario Banožić sazvao je novinare kako bi odgovorio na optužbe koje je protiv njega iznio predsjednik Zoran Milanović vezano za zajedničko polaganje vijenaca povodom Blagdana Svih Svetih.   

"Od kad sam postao ministar obrane oko mene je otvoreno nekoliko tema koje su vezane za sam Ured predsjednika. Prvo ću naglasiti da sam ja pristojno odgojen čovjek i da nisam odgojen na način da vrijeđam, a pogotovo ne ulogu predsjednika svoje države", kazao je Banožić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postavili ste mi brojna pitanja kako se koriste helikopteri HV-a, je li brod koji je putovao za Albaniju bio prvatan ili je bio samo službeno postavljen zahtjev prema MORH- koji sam je pojasnio", kazao je. 

"Agresivno ponašanje"

"U ovim pitanjima sam nastojao zaštiti načelnika Glavog stožera koji se po zapovjedi našao u jednom suspektnom prostoru. Zapovjedi njegovog vrhovnog zapovjednika, kako to naglašava predsjednik Milanović. Vrhovi zapovjednik je izdao zapovjed da se dva puta čovjek nađe u prostoru koji je kasnije bilo toliko teško za objasniti da je krenulo ovako jedno agresivno ponašanje pa čak i prema meni", kazao je Banožić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požalio se da mu se postavio problem objašnjavanja i brifinga u Uredu predsjednika. "Za niti jedan brifing nisam dobio niti jedan službeni poziv", kazao je Banožić te dodao da je to molio da mu pozive dostave pismeno. "Nego se uvijek to događalo usmeno. I upravo u tom usmenom dijalogu između tajnice Ureda predsjednika i tajnice kabineta ministra vam se izgubi nekoliko dana. A među njima to su bili dani kada sam bio u Berlinu na sastanku ministara NATO-a. I dalje stojim kod dvije isprike koje sam rekao. Čak je Milanović rekao da će mi se ispričati nakon našeg zadnjeg susreta na Pantovčaku kad je shvatio da se radi o grešci", kazao je i dodao da je Milanovića zamolio da mu pismeno šalje zahtjeve za sastancima. 

Brifinzi ili čajanke?

"I tako da zahtjevi imaju glavu i rep. Da imaju dnevni red i da postoji zapisnik. Ovako to ispada na razini jedne čajanke gdje se ne zna tko je što rekao i na koji način je rekao", kazao je Banožić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Morao sam obrazlagati i zašto sam polaže vijenac. Odluka koja je potpisana i drago mi je da je objavljena, ali ja to nikada ne bi učinio s obzirom da se odgovorno ponašam prema dokumentima MORH-a, je odluka koja jasno propisuje okvir u kojim elementima će se koristiti Počasno-zaštitna bojna, kao što se mnogo puta koristila", kazao je i dodao da je zadnje zajedničko polaganje za Sve svete bilo predsjednice Kolinde Grabar-kitarović i predsjednika Sabora 2017. godine. 

"Ne pričamo o nikakvoj višegodišnjoj praksi. Zadnje zajedničko polaganje koje je izbjegao predsjednik Milanović bilo je 30. svibnja za Dan državnosti. Nije se pojavio", kazao je Banožić i dodao da se tu govori o nečemu što on kao ministar ne bi trebao obrazlagati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto je došlo do nekakave zapovjedi temeljem nekakvog neslužbenog protokola koji ja nikada nisam odobrio, u ovom trenutku je samo poslužilo kao izgovor", rekao je. 

"Prvo se spominjala odluka koju sam ja potpisao 23. listopada, koja je jasno pokazala da nema veze s tim događajem. Pa se spominjala odluka od 28.  pa se jasno pokazalo da to nije to. Na kraju nije uopće potpisana odluka od strane ministra, nego je riječ o zapovjedi načelnika Glavnog stožera, a onda je ta zapovjed načelnika obrazložena nekakvim dokumentom koji kad se pogleda se jasno vidi da je riječ o radnom materijalu. Crvenim slovima navedeno je da se nešto mora usuglasiti", kazao je i dodao da je na račun toga on danas "istrpio određene uvrede". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Milanović maltretira javnost"

"I dobro. To je nekakav stil gdje vidimo da čovjek maltretira javnost već duže vremena. Nastojao sam se uvijek korektno povući i staviti tezu na mjesto onoga što je istina. A to su dokumenti. Ja ne lažem ne zato što ne znam lagati. Nego moram pamtiti što sam slagao. A tada imam problem kada radim ovakvu sintezu", rekao je Banožić te dodao da je nervoza predsjednika postala prisutna nakon "Kluba, odnosno Janafa". 

"U svojim susretima sam osjećao tu nervozu za koju vidim da sada eskalira sve više i više. Ja ne znam što ministar obrane ima s tim. Je li ovo postao  nekakav novi poligon, ne znam. Ali znam da uvlači Hrvatsku vojsku u nekakvu marginu", rekao je Banožić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teze li netko krpa ili krpena lutka i teze o tome da li će netko u budućnosti biti namagarčen, mislim da su to više neka njegova vlastita iskustva koja je imao kao premijer sa svojim ministrom, recimo, Ostojićem, kada je postavio svoga obiteljskog prijatelja Sinišu Vargu i sada misli da je to nekakav normalan model rada", rekao je. 

Banožić je rekao da ima povjerenje premijera Plenkovića u svom radu i podršku načelnika Glavnog stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da će ovo biti zadnja tema jer mislim da je ovo maltretiranje javnosti. A najčešće je riječ o blaćenju drugih ljudi koji su članovi Vlade, samo iz razloga što nekom se to tako hoće", zaključio je Banožić. 

Na pitanje kako gleda na predsjednikovu izjavu da će platiti cijenu, odgovorio je da gleda na nju kao na prijetnju. "To što je napravio je poluprijeteća poruka i mislim da nije adekvatan riječnik za predsjendika države. Ja se ne bojim", kazao je Banožić. Tvrdi da Plenković niti ne zna kada su sastanci u Uredu predsjednika i da mu nije rekao da makne predsjednika iz protokola. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo