POTPISALI MEMORANDUM / Stižu nova pravila za minuse na računima: Vujčić otkrio kolike će biti uštede za građane

Image

Primorac i Vujčić sudjelovali su na svečanosti potpisivanja Memoranduma

22.7.2022.
10:40
VOYO logo

Ministar financija Marko Primorac i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić potpisali su Memorandom o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu.

"Vama je već jako dobro poznto da su na tržištu prešutna prekoračenja postala dominantan proizvod. To je proizvod koji je slabije reguliran, skuplji za korisnike prekoračenja i temeljem toga se ukazala potreba da se pomogne građanima i da se reguliraju prešutna prekoračenja odnosno da se dopuštena prekoračenja vrate kao dominantan proizvod na tržištu. To ćemo učiniti ovim memorandumom. Pristupili smo rješavanju ovog problema. Rješenja su utemeljenja na načelima transparentnosti", kazao je ministar Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
lakša otplata /

Od 1. kolovoza uvode se nova pravila za minuse na tekućim računima

Image
lakša otplata /

Od 1. kolovoza uvode se nova pravila za minuse na tekućim računima

"Potpisivanjem Memoranduma će se potrošačima omogućiti kvalitetnijeg, uređenijeg proizvoda nego što su prešutna prekoračenja, ali i bolje informiranje prilikom ugovaranja prekoračenja", dodao je.

Prešutna prekoračenja neće se ukidati bez zahtjeva

"Važno je naglasiti da se prešutna prekoračenja se neće ukidati bez zahtjeva potrošača. Niti će doći do njihovih smanjivanja. Nakon potpisivanja s 13 banaka bit će provedeni koraci. Postoji razrađen čitav niz njih. Najkasnije do kraja lipnja 2023. banke će ponuditi građanima prelazak na dopušteno prekoračenje i ono što je važno, banke neće moći prodavati potraživanja po osnovi prešutnih prekoračenja niti njima raspolagati na bilo koji način dok im ne omoguće prelazak na dopuštena prekoračenja", rekao je Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već pretprošle godine smo detektirali problem migracije s dopuštenih na prešutna prekoračenja. Banke će do 30. lipnja dogodine svima ponuditi prelazak na dopušteno prekoračenja. Ono što je važno je da prelazak na dopušteno prekoračenje ograničava niži trošak za potrošače i osigurava bolje informiranje i garanciju ročnog izlaženja iz minusa koje nije garantirano kod prešutnih. Ako se pitate kolika je to ušteda, ovisi o potrošaču. Što je veći minus odobren, to je veća godišnja ušteda primjenom nove kamatne stope unutar dopuštenog prekoračenja. Ako se radi o većini ljudi koji imaju dopuštena ili u ovom trenutku prešutna prekoračenja do 10 tisuća kuna i ako bi koristili tijekom cijele godine minus, radi se o uštedama od 240 kuna otprilike. Naravno, ovisi od potrošača do potrošača", rekao je Boris Vujčić, guverner HNB-a.

'12 do 14 kuna mjesečne uštede za prosječnog potrošača'

"U prosjeku se koristi 65 posto, dvije trećine odobrenih prekoračenja, tako da je to efektivno manje. Možda govorimo o 12 do 14 kuna mjesečno za prosječnog potrošača. Ali, naglašavam da dopušteno prekoračenje bolje regulira zaštitu potrošača", dodao je Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Banke su već dulje vremena u komunikaciji s Ministarstvom i HNB-om radi uređivanja postupanja ubuduće u vezi prekoračenja. Pozdravljamo i otvoreni dijalog u kojem smo imali prilike davati prijedloge i ukazivati na moguće probleme kako bi se donijela optimalna odluka za potrošače, ali i zadržala ekonomska isplativost. Iako su banke i dosad omogućavale obročnu otplatu u slučaju dijela ili cijelog iznosa prekoračenja, ovaj memorandum će na formalni način doprinijeti da postupanja banaka budu u potpunosti usklađena prema svim potrošačima i da se istovremeno omoguće niže efektivne kamatne stope za prešutna prekoračenja", rekao je Zdenko Adrović, direktor Hrvatskih banaka.

Građani će imati dvije opcije

"Klijenti banaka će imati dvije mogućnosti. Prijeći na korištenje potpuno dopuštenog prekoračenja ili kombinaciju dopuštenog i prešutnog prekoračenja uz dva ograničenja. Prešutno prekoračenje neće moći biti veće od dopuštenog i prešutno prekoračenje neće moći iznositi više od jednog mjesečnog primanja", dodao je Adrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje zašto je donesen Memorandum, a ne Zakon s obzirom na to da je Zakon jači od memoranduma, guverner HNB-a Boris Vujčić je odgovorio

"Odlučeno je da se prvo ide Memorandumom, Ministarstvo financija će pratiti njegovo provođenje i u slučaju potrebe će donijeti zakonske promjene", odgovorio je Boris Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo