sjednica vlade / Plenković prokomentirao situaciju s koronavirusom: 'Stožer će izraditi novi paket mjera'

'Mjere su usporile širenje epidemije, ali krivulja nije počela padati na način na koji bismo htjeli', poručio je Plenović na Vladi

19.11.2020.
7:35
VOYO logo

Na današnjoj sjednici Vlade koja će se održati u 8 sati u u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice ministri će dobiti informaciju o aktualnom stanju vezanom za koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to na dnevnom redu sjednice je, uz ostalo, prijedlog izmjena i dopuna Ovršnog zakona, kao i Prijedlog odluke o pokretanju izrade Strategije za sprječavanje korupcije za razdoblje  od 2021. do 2030. godine. 

Znatni napori za Vukovar

Premijer Andrej Plenković na početku je pojasnio kako se sjednica odvija u jutarnjim satima, jer on i ministar Marić kasnije moraju do Hrvatskog sabora kako bi raspravili proračun za iduću godinu. Zahvalio se svima koji su dali počast žrtvi Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Drago mi je da je s nama bio potpredsjednik Vlade Boris Milošević kao što je bio s nama i u Kninu. Mi smo za Vukovar u protekle četiri godine zaista učinili znatne napore, nastojali smo predstaviti hrvatskoj javnosti samo dio toga što je sve ova Vlada napravila kako bi pomogla kvaliteti života Vukovarki i Vukovaraca'', rekao je premijer.

Plenković je također istaknuo važan projekt vrijedan 81 milijun kuna, a to je digitalizacija arhivskog gradiva iz Domovinskog rata. Plenković je kazao kako Vlada misli da je to hvalevrijedan projekt, koji će uz veteranske centre, uz koje će braniteljska populacija imati vidljivu podršku od hrvatskog članstva u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na situaciju s koronavirusom.

''U ovom kontekstu brojeva, još jednom apeliramo da je cijela ova situacija vrlo ozbiljna, u tri zadnja tjedna u listopadu smo imali udvostručenje broja zaraženih gotovo svaki tjedan. U posljednja tri tjedna rast se nastavio, ali se bitno usporio zahvaljujući mjerama koje smo poduzeli. I dalje zabrinjavaju brojke koje su na dnevnoj razini visoke. Mjere su očito usporile širenje epidemije, no krivulja nije počela padati na način na koji bismo to htjeli'', kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Trebamo dodatne napore kako bi se smanjilo opterećenje za zdravstveni sustav. Razgovarali smo kako bi Stožer na temelju preporuka i znanstvenika i epidemiološke struke izradio jedan paket novih mjera kojim ćemo nastojati organizirati naš život i naš rad na način da se smanji intenzitet širenja epidemije'', rekao je Plenković.

''Kao i sve zemlje imamo situaciju da smo suočeni s ovim brojevima sada u jeseni, u konačnici hladnije vrijeme dovodi do boravka u unutarnjim prostorima. Sve su to okolnosti koje pogoduju širenju zaraze'', dodao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
jasno protiv /

Umirovljeničke udruge protiv predloženih izmjena Ovršnog zakona. Kažu da se ovako nikada neće otplatiti dug

Image
jasno protiv /

Umirovljeničke udruge protiv predloženih izmjena Ovršnog zakona. Kažu da se ovako nikada neće otplatiti dug

Pripremljene opcije dodatnih mjera

Premijer je napomenuo kako će danas razgovarati i od potvrđivanju jednog od cjepiva koja su u izradi kako bismo došli u situaciju da se provode plan na kojem rade hrvatski stručnjaci.  

Ministar Božinović rekao je kako u proteklih tjedan dana Stožer civilne zaštite je donio pet novih odluka, vezanih uz pooštravanje i uvođenje novih mjera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U ovom trenutku u Hrvatskoj imamo 10 županija koje imaju strože mjere od onih koje su donesene na razini Nacionalnog stožera. U ovom trenutku tu su pripremljene opcije dodatnih epidemioloških mjera za razinu Republike Hrvatske. Ako i ovaj tjedan brojevi budu rasli, moramo učiniti sve kako bi se održala funkcija zdravstvenog, pogotovo bolničkog sustava u RH. Što se tiče provođenja nadzora, u proteklom tjednu su inspektori izvršili više od 17 800 nadzora po poslovnim subjektima, klubovima i drugim ugostiteljskom objektima'', izjavio je  Božinović.

Ubrzanje ovrhe

Državni tajnik Josip Salapić je rekao kako se radi o iznimno važnom zakonu kojima se uvode novine u ovršni sustav Hrvatske na način da se štiti dostojanstvo dužnika, održava se ravnoteža između vjerovnika i dužnika, te se štiti vladavina prava. Novost su predložena rješenja o pokretanju postupka ovrhe na temelju vjerodostojne isprave elektroničkim putem. Elektronički obrazac pojeftinio bi  postupak ovrhe, koji će se dodjeljivati putem aplikacije javnim bilježnicima u Hrvatskoj abecednim redom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javni bilježnici će imati ulogu povjerenika suda po ovom prijedlogu ovršnoga zakona. Troškovi ovršnog postupka ovim izmjenama i dopunama će pojeftiniti po posebnom pravilniku, također bi se ubrzao ovršni postupak i modernizirati ovrhu.

Predvidivi troškovi ovršnog postupka se ukidaju, a štitila bi se jedino nekretnina na način da glavnicu za provođenje ovrhe sa 20 000 kuna se povećava na 40 000 kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Isto tako donosimo odluku da nema deložacije u zimskom razdoblju, a to je od 1.studenog do 1. travnja. Uvodimo novi institut, a to je prethodna obavijest, da javni bilježnik upućuje prethodnu obavijest dužniku, da dužnik može svoju obavezu ispuniti u roku od 15 dana. Ako dužnik tu obavezu ispuni nema nikakvih troškova ovršnoga postupka'', rekao je državni tajnik. 

Vlada je prihvatila izmjene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Gajin svet 2
Samit
Gajin svet
Pevačica
default_cta
Hell's kitchen
Tajne vinove loze
Cijena strasti
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo