SJEDNICA VLADE / Premijer u uvodu Vlade: 'Danas ćemo ponovno imati više od 3000 novozaraženih koronavirusom'

Situacija je sigurno najteža od početka epidemije, rekao je premijer

13.11.2020.
7:57
VOYO logo

Vlada je danas održala svoju sjednicu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

U uvodnom govoru premijer Andrej Plenković se osvrnuo na kritike vezane uz to što oporba nije bila uključena u izradu Nacionalne razvojne strategije i naglasio da će oporba sada imati priliku dati sugestije i da će one biti raspravljene u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova neka smješna rasprava tko treba biti član Upravlječkog odbora mi se čini ne samo zakašnjela, a sada već i zastarjela, jer je dokument već u javnom savjetovanju, jer u biti više plod neinformiranosti onih koji su u nju krenuli nego što je prava želja za konsenzusom", kazao je Plenković uvodno.

"Predstavnicima oporbe poručujem da daju svoje sugestije, a mi ćemo ih razmotriti u Saboru gdje sjedimo mi kao pozicija, a oni kao opozicija", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi termin za sjednicu VNS-a

Govorio je i o raspravi o sazivanju Vijeća za nacionalnu sigurnost o kojem se on i predsjednik Milanović raspravljaju već tjednima. "Ima tu i nekih bizranih medijskih natpisa. Želimo da bude jasno prije nego što nam ovi Twitter sportaši to objavljivati. Jučer popodne je predstojnik mogu ureda poslao novo pismo predstojniku Ureda predsjednika sa ponudom da se sastanak održi idući petak", rekao je Plenković te dodao da su predložili dbevni red od šest točaka. 

"Predložili smo sve na vrijeme, a to je minimalno pet dana prije sjednice VNS-a. Sukladno zakonu predložili smo da se uključe još pojedini sudionici sukladno temama koje sugeriramo. Dva termina koja smo ponudili prošli petak  su propala jer na njih nismo dobili odgovor. Jedan je bio jučer popodne, a druga dva danas ujutro i danas popodne. To su činjenice i cijela istina", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pandemija koronavirusa

Na sjednici Vlade je rekao da mu je ministar zdravstva Beroš kazao da ćemo danas ponovno imati više od 3000 novozaraženih koronavirusom. Pozvao je građane da se drže svih epidemioloških mjera koje vrijede u Hrvatskoj. "Sadašnja situacija je sigurno najteža od početka epidemije i svi imamo odgovornost da učinimo sve što možemo da ove visoke brojke smanjimo što prije", kazao je te dodao da su mjere donesene prije dva tjedna značajno usporile širenje epidemije. 

Kazao je da je situacija u Hrvatskoj bolja nego u susjednim zemljama, ali i da je ozbiljna. "Ako želimo izbjeći daljnje pooštravanje mjera, jedino je rješenje osobna odgovornost", kazao je te naglasio da pet županija ima oštrije mjere nego na nacionalnoj razini. Upozorio je na održavanje fizičke  i socijalne distance te pozvao na manje druženja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da Hrvatska još ima situaciju pod kontrolom iako broj hospitaliziranih raste. "Rast nije eksponencijalan i imamo dovoljno bolničkih kapaciteta, kreveta i respiratora", rekao i dodao da zdravstveni sustav sigurno nije pred slomom. 

Smatra da Hrvatska donesenim mjerama može izbjeći potpuno zatvaranje. "U KB Dubrava je više od 500 slobodnih kreveta", rekao je. Objasnio je da se porast brojki usporava. "Usporavanje broja hospitalizacija nam pokazuje da situacija ne izmiče kontroli", rekao je i dodao da to ne znači da se možemo opustiti jer se situacija može pogoršati.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo