vlada ide na godišnji / Plenković na sjednici Vlade: 'Pelješki most bit će konkretna ostavština ove Vlade, on će biti tu zauvijek'

Vlada održava zadnju sjednicu prije godišnjih odmora premijera i ministara

29.7.2021.
8:50
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na prometnu nesreću koja se dogodila u nedjelju u Slavonskom Brodu i zahvalio svima koji su sudjelovali u zbrinjavanju ozlijeđenih i pomagali. 

"Jučer je dovršena ova faza izgradnje Pelješkog mosta i podizanja 165. segmenta. Spojena je Hrvatska, spojen je most od Komarne do Brijesta vrijedan 520 milijuna eura. Ovo je bio povijesni trenutak za rješavanje pitanja prekida teritorijalnog kontinuiteta Hrvatske, a most će biti jedna od konkretnih ostavština naše Vlade. On će biti tu zavijek. Most ne spaja samo Hrvatsku nego i Euorpsku uniju, ima svoj strateški značaj", istaknuo je vidno promukao i prehlađeni premijer kod kojeg je danak uzelo očito kasno događanje na Pelješcu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijepljeno 48 posto odraslih s jednom dozom

Vlada će usvojiti smjernice proračuna za naredne tri godine. 

"Sada kada cijepljenje ide solidnim tempom, možemo gledati kako se vratiti na putanju smanjenje javnog duga i uravnoteženje proračuna", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o turističkoj sezoni, danas je više od milijun turista u Hrvatskoj. 

"Bit ćemo bolji ove godine nego lani, nastojimo biti što bliže rezultatima 2019. i zato je važno da svatko da svoj obol gospodarstvu, da nam epidemija napravi što manje štete. Vjerujem da će po karti ECDC-a Hrvatska ostati u narančastom. Cijepili smo do sada 1,63 ljudi prvom dozom što je je 48 posto odraslog stanovništva dok je sa dvije doze cijepljeno 43 posto odraslog stanovništva", poručio je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čestitao je svim olimpijcima i olimpijkama na uspjesima i medaljama u Tokiju. 

188 novih slučajeva zaraze

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o stanju s koronavirusom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo 188 novih slučajeva zaraze. Udio novozaraženih je 3,21 posto. 143 osobe su na bolničkom liječenju od kojih je 11 na respiratoru", istaknuo je. 

Kazao je da preko 23 tisuće osoba koje su preboljele zarazu ima problema s dugim covidom te je zatražilo pomoć liječnika. Potrošeno je 3,03 milijuna doza cjepiva do sada. Kad je riječ o cijepljenju unutar zdravstvenog sustava, preko 80 posto liječnika dobilo je jednu dozu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada bi se toliko cijepilo i opće populacije, Hrvatska bi imala kolektivni imunitet. 

"Osobni stav onih koji se ne žele cijepiti, nije stav struke i može nanijeti štetu onima koji još razmišljaju o cijepljenju", rekao je Beroš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EU digitalne potvrde od danas se mogu preuzeti u ljekarnama. 

U tijeku je i analiza cijepljenih po općinama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stopa potvrđenih slučajeva kontinuirano raste u četiri tjedna, a blago raste i broj hospitaliziranih. No i dalje smo uvjerljivo najsigurnija destinacija na Mediteranu. Osim medicinskih kontraindikacija ne postoji razlog za necijepljenje", poručio je Beroš i apelirao na solidarnost društva i obitelji da se zaštite oni najrizičniji - starije osobe.  

Inspekcije tijekom vikenda na moru 

Tijekom vikenda provedeni su inspekcijski nadzori u pogledu novih mjera koje su uvedene za jadranske županije. Nadzirano je 20 subjekata i jedno javno okupljanje, a sankcije su izrečene za pet objekata zbog nepridržavanja mjera, izvijestio je ministar Davor Božinović.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I ubuduće će se provoditi ad hoc nadzori na obali", poručio je. 

Vlada je usvojila konačne prijedloge zakona o elektroničkim medijima (EU) te zakona o autorskom i srodnim pravima (EU). Uvodi se veća transparentnost pružatelja medijskih usluga što se tiče njihove vlasničke strukture. Smatrat će se da je pružatelj medijskih utjecaja dominantan na tržištu ako zauzima 40 posto, i tada se više neće moći dalje širiti. Iznimka je HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, kad je riječ o odgovornosti elektroničkih medija za aktivnosti korisnika, odnosno komentare, kazne se propisuju ako su propustili istaknuti i upozoriti korisnike na njihovu odgovornost.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo