pratite na rtl.hr / Plenković o Milanoviću: 'Moskovski huškač huška već mjesec dana. To je nedopustivo'

Image

'Ne mislim da je DORH pristran', kazao je premijer

17.5.2022.
15:13
VOYO logo

U utorak je održan sastanak premijera s koalicijskim partnerima, a nakon sastanka javnosti se obratio premijer Andrej Plenković. Sasvim sigurno će odgovoriti na optužbe predsjednika Zorana Milanovića da je njegov poziv glavnoj državnoj odvjetnici protuustavan, kazao je.

"To je za opoziv!" poručio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
predsjednikova 'paljba' /

Milanović: 'Zašto je Plenković zvao državnu odvjetnicu? Prepao se. I Gestapo se tako branio'

Image
predsjednikova 'paljba' /

Milanović: 'Zašto je Plenković zvao državnu odvjetnicu? Prepao se. I Gestapo se tako branio'

Prije današnjeg sastanka vladajuće koalicije šef Reformista Radimir Čačić komentirao je da se oba predsjednika sa svojim izjavama mješaju u rad DORH-a. Dodao je i da smatra da je Milanović pretjerao kad je pričao o državnom udaru te ga njegove izjave nisu iznenadile.

Kazao je i da podržava odluku Ustavnog suda o MOST-ovim inicijativama, a slaže se s oporbenom inicijativom o pravima žena, predložiti će na sastanku premijeru Plenkoviću da se dogovore oko tog pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da istodobno ima država u kojima takav sud ni ne postoji.

Premijer Andrej Plenković odmah je kazao o čemu su na sastanku razgovarali na sastanku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarali smo o proljetnim prognozama EK-a, vidjeli ste da su nešto snizili prognoze rasta, imaju nešto optimističniju procjenu inflacije nego smo mi stavili. Oni kažu 6.1, mi kažemo 7.8", rekao je Plenković.

Poručio je da se ide prema završnim odlukama o uvođenju eura kao i o odlukama o ulasku u Schegen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je upitan o tome je li zvao glavnu državnu odvjetnicu. Optužio je predsjednika Milanovića da vrši pritisak na DORH.

"Vi ste svjedoci, mi smo bili u proteklih mjesec dana svjedoci huškanja od strane moskovskog čovjeka na Pantovčaku protiv zastupnika Zekanovića, on je njega optuživao da je učinio kazneno djelo, da ga treba hapsiti, radio je nevjerojatan pritisak na DORH i policiju. Sad je u istom tonu krenuo huškati da Banožića treba hapsiti", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je nedopustiv pritisak na dijela DORH-a. Oni, koliko je meni poznato, na nijedan od ta dva slučaja nisu reagirali. Ja sam Šipek zvao i rekao da sam u lipnju 2020. godine, tada je netko od HDZ-ovaca bio optužen, rekao da očekujem da se gledaju i na pripadnike nekih drugih stranaka. DORH je tada odmah reagirao, sutradan su reagirali.

Ovdje mjesec dana moskovski čovjek huška na zastupnika i ministra. Poanta mog poziva je da vidim što se tu radi, kako ne reagiraju ako netko mjesec dana radi pritisak. A kad sam ja rekao nešto puno blaže, odmah su reagirali", rekao je premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U potpunosti poštujem rad DORH-a, policije, institucija", rekao je.

"Radio je jedan nevjerojatan pritisak na pravosudna tijela. Sada je krenuo u istom tijelu huškati i optuživati ministra u Vladi, da i njega treba uhapsiti, da treba ići u zatvord itd. To je jedan nedopušteni pritisask na tijela državnog progona, koja niti na jedan niti na drugi slučaj u proteklih mjesec dana nisu reagirali. Točno, zato sam nazvao glavnu državnu odvjetnicu da joj kažem: 'Vi ste 4. lipnja 2020. mjesec dana prije izbora, bio je neki slučaj gdje je neko od HDZ-ovih članova bio optužen, rekao da očekujem od DORH-a da gledaju i neke druge dijelove Hrvatske, gdje postoje slučajevi o pripadnicima drugih stranaka. I DORH je na to reagirao odmah. Sutradan. Ovdje mjesec dana moskovski čovjek na Pantovčaku huška na zastupnika i na ministra obrane. To je nedopustivo. Poanta mog poziva je da vidim u čemu se radi, zašto se dopušta da netko radi pritisak na DORH i člana Vlada", izjavio je premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'On huška i provodi hajku'

Kaže da je u zadnjih mjeseci i godina podignuta optužnica protiv cijelog niza ministara.

"Pa će onda nama netko predbacivati da imamo utjecaj na DORH. On radi nedopušteni pritisak, huška, provodi hajku. I to u koordinaciji s nekim "zviždačima" koji dobiju posao kod oporbe", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je je li DORH pristan.

"Ne mislim da je pristan. Ja sam pustio to da vidim dokle će to trajat. On je danas došao u Šibenik i izvrijeđao zastupnika od tamo. Rekao mu je da ide jesti šargarepu. Je li to ima veze što sam ja poslao Šimpragu? Ne mislim da je DORH pristan, ali na ovo moramo reagirati, staviti točku. Pa nismo mutavi", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona je tu informaciju primila na znanje. A pitajte nju što je rekla. Moja je poanta rekla da ne može netko DORH mjesec dana huškati na zastupnika u saboru i ministra. Zekanović je donio nekakvu vrećicu brašna i policija je išla ispitivati je li to brašno ili droga. Moš mislit da je bila droga. Meni njegov prijatelj Bulj donese čašu prljave vode, njega nitko nije ispitao, možda je bio otrov", rekao je Plenković.

'On stalno laže'

"On se nije pohvalio da je zvao glavnu državnu odvjetnicu, ja sam to rekao. On stalno laže, da je moj otac udbaš, da sam ja udbaš, stalno laže da se ta laž nataloži. Ajde neka to dokaže. A da ne govorimo o laži da sam ja rekao da su generali udbaši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je konstantno laganje i iskrivljavanje informacija. Čujem da je danas lagao da sam ja gadio Tuđmana. Još jedna laž. Ajde da nađe nekoga tko će potvrditi da sam ja to rekao. On stalno laže, ponavlja, ponavlja… Nema ništa pametno reći pa samo laže", kazao je premijer.

"To postaje toliko često da moram danas reagirati na to. U načelu je najbolje nekog tako nebitnog ignorirati. On na međunarodnom planu radi uslugu Moskvi. Koliki su razmjeri štete za međunarodnu reputaciju na tu glupu inicijativu…", rekao je Plenković dodavši da će Milanovićeva inicijativa štetiti Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je zatim kazao da je šeficu DORH-a pitao prati li što predsjednik Milanović govori.

"Gdje ste vi čuli da predsjednik tjera državno odvjetništvo da hapsi zastupnike i ministre. Gdje to ima?", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je je li isto kad Milanović komentira rad DORH i kada premijer Plenković kaže da istraga o napadu na Markov trg nije dobro napravljena. Plenković je rekao da to nije isto.

"Kako je on to napravio, tko ga je nahuškao? Hoćete reći da je to bio lone wolf, da je malo surga pa odlučio? Mi tu nismo sve rasjvetlili", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na ukidanje Ustavnog suda.

"To je isto neka ruska inicijativa, briljantno", poručio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer o inflaciji

"Što se tiče inflacije, mi stalno govorimo o tome što smo poduzeli. Zato i idemo u rebalans proračuna. Podaci za travanj sigurno nisu dobri, to je visoka inflacija, ima zemalja u EU gdje je i duplo viša. Mi ćemo posegnuti za svim alatima koje imamo, mi smo se pokazali kao intervenionistička vlada. I zamrzavanje cijena je moguće, ali to je zadnja opcija", rekao je.

Upitan je o izbornoj reformi i smanjivanju broja izbornih jedinica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko je to najavio? Ja se ne sjećam te izjave. Nismo o tome još ozbiljno razgovarali. Neće to biti prije ljeta, ma kakvi", rekao je.

O slučaju Mirele Čavajde

Osvrnuo se i na slučaj Mirele Čavajde. Poručio je da svi suosjećaju s njom i da nitko ne može znati u kakvoj se ona poziciji nalazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo danas imali zaista detaljnu raspravu u vezi ove teme, to se odnoslio na ovaj teški slučaj. Suosjećamo s gospođom Čavajdom, nitko to ne može razumjeti. Ono što smo vidjeli da je taj slučaj u širem globalnom kontekstu bio toliko munjevito instrumentaliziran na političko-aktivističkoj razini da je to nevjerojatno. Mi smo u trenutku imali vraćanje teme koja u supstanci nije vezana za ovaj slučaj. Zašto je to tako, morate pitati one koji su to stavili.

Nema nikoga u vladajućoj koaliciji tko je spreman reći da je za apsolutnu zabranu pobačaja. Ustavni sud je čekao. Ali ništa se ne mijenja. Malo pedagogije, ali u supstanci se neće ništa promijeniti. Promijenit će se u informacijama, savjetovanjima, da se kroz niz savjetovanja broj pobačaja smanji. Ali se u supstanci ništa ne mijenja", rekao je Plenković.

"HDZ je domoljubna stranka na desnom centru, imamo manjine, niz liberalnih stranaka. Nije lako postići konsenzus. Mi smo imali dogovor, free vote, nitko nije u parlamentarnoj većini utjecao kako će netko drugi glasovati o toj temi prošli petak, svi su mogli glasati kako su htjeli. To glasanje je ogledalo različitosti ove koalicije. Što se tiče koalicije, ona o ovoj ideološkoj temi, mi o tome nismo govorili u izbornom programu. Sad nam se ta tema nametne od nekog drugog, iskorištena od oporbe u kontekstu jednog teškog slučaja, da bi se vratila tema o kojoj nismo razgovarali", kazao je.

"Mi tu nemamo konsenzus, to je teško. Zato to nije jednostavno, ali ovo glasanje je pokazalo da nismo blizu. Ono što možemo pokušati je da nekim drugim mjerama ispunimo ono što je u svojoj biti kazao Ustavni sud", kazao je Plenković.

Premijer je ponovno komentirao Milanovićevu izjavu da treba ukinuti Ustavni sud te kazao da predsjednik pritišće DORH, a onda poziva na neposluh i ukidanje Ustavnog suda.

"Je l' to neki radni nalog dobio iz Moskve? To je ponašanje van svih okvira", kazao je premijer.

Uskoro opširnije...

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo