dolaze novi / Plenković: 'Ogroman financijski paket kakav smo danas donijeli u Hrvatsku omogućuje da naš oporavak bude brz'

Neke ministre danas smo u toj ulozi gledali posljednji put

21.7.2020.
12:46
VOYO logo

Stara Vlada Andreja Plenkovića održala je svoju posljednju sjednicu. Na dnevnom redu otvorenog dijela bila je samo jedna točka -  Izvješće o radu Vlade Republike Hrvatske od 2016. do danas i o preuzetim i nepodmirenim obvezama u mandatu predsjednika mr. sc. Andreja Plenkovića. 

"Zahvaljujem se svim članovima i članicama Vlade, i onima koji su otišli ranije", rekao je Plenković koji se također poimence zahvalio ministrima koji više neće biti u Vladi, ali će biti u Saboru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Današnji dan je posebno lijep za Hrvatsku. Postignut je dogovor o višegodišnjem financijskom okviru. Hrvatska će dobiti fascinantnih 166 milijardi kuna kroz nekoliko godina narednih. To je više od jednogodišnjeg proračuna države", istaknuo je. 

Hrvatska će iz novoga Višegodišnjeg finanancijskog okvira (VFO) imati nešto više od 12,6 milijardi eura i iz novog instrumenta EU sljedeće generacije (NGEU) 9,4 milijarde eura. Od tih 9,4 milijarde, nešto više od 5,9 milijardi su bespovratna sredstva, a 2,350 milijardi su zajmovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da je Hrvatska jasno atikulirala specifičnosti i potrebe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedina je ušla u EU 1.7. 2013., kasnije od nekih drugih. Na tragu toga smo ubacili ono što nam je bilo bitno - jasno smo kazali dosta popularnom ovih dana Charlesu Michelu - je, zabavno je, ali to vrijedi 400 milijuna eura. Dobili smo dodatnih 100 milijuna eura za ruralni razvoj, gdje imamo problem demografske revitalizacije. Takav ogroman financijski paket kakav smo danas donijeli u Hrvatsku, omogućuje nam da naš gospodarski oporavak bude brz i da ga ljudi što brže osjete", poručio je Plenković.   

Objasnio je kako se odluka o 22 milijardi eura dogodila nakon parlamentarnih izbora i da je to plod njihovog rada. "Ovo je taj moderni suverenizam. To znači kapitalizirati. Danas je ta formula dobila manifestaciju koja je svakome jasna. Mnogi članovi i članice Vlade su dale svoj doprinos za ulazak Hrvatske u EU. Ja se time bavim skoro 26, 27 godina", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da nova Vlada nastavlja suradnju s partnerskim strankama i nacionalnim manjinama. 

"Još bih se zahvalio ministrici Divjak koja je u samoizolaciji", poručio je na kraju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sjednice vlade premijer će održati konferenciju za medije o dogovoru o sedmogodišnjem proračunu EU i što od toga ima Hrvatska. 

Sutra je konstituiranje novog saziva Hrvatskog sabora, a nova Plenkovićeva Vlada trebala bi dobiti povjerenje u četvrtak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo