BUKTINJA KOD ŠIBENIKA / Božinović o požaru: 'Na raspolaganju imamo 4 kanadera, petog ćemo imati od početka kolovoza'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

'MUP je iz EU fondova ostvario jednu od najvećih nabava vatrogasnih vozila ikada. Spremni smo pomagati', kazao je Božinović

14.7.2022.
13:29
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Nakon sjednice Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dao je izjavu za medije.

Božinović je govoreći o požarima kazao kako su klimatske promjene jedan od najvećih sigurnosnih izazova s kojima se suočava cijeli svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad govorite o požarima, pogledajte kartu Europe i vidjet ćete gdje sve gori, uglavnom u Mediteranskom pdoručju tijekom ljeta jer je Mediteran s Kalifornijom jedan od dva glavna svjetska hot spota kad govorimo o povećanju globalnog zagrijavanja", kazao je Božinović.

Božinović je kazao da živimo na području koje će biti izloženo negativnim posljedicama klimatskih promjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog toga se organiziramo na nacionalnoj razini i na razini EU kako bi udružili kapacitete koje Europa ima u borbi s posljedicama prije svega vezane za šumske požare", kazao je.

Božinović je komentirao požar kod Šibenika i kazao da su sve snage spremne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
šibensko područje /

UŽIVO Reporterka RTL-a s mjesta požara: 'Većina požara je lokalizirana, vatrogasci i kanader su još ovdje'

Image
šibensko područje /

UŽIVO Reporterka RTL-a s mjesta požara: 'Većina požara je lokalizirana, vatrogasci i kanader su još ovdje'

"Jučer u šibenskom i vodičkom zaleđu su se snage postupno povećavale, ovisno o razvoju situacije, prije svega neočekivanim izmjenama smjerova vjetrova. U sat i pol vremena ste imali vjetar koji je puhao iz četiri različita smjera, a to znači ugasite na jednoj lokaciji i odete na drugu, pa u krug, vratite se gdje ste bili. Jučer je angažirano 350 vatrogasca iz Šibensko-kninske županije ponajviše, polovica njih iz 6 drugih županija, 50 pripadnika namjenskih snaga vojske za borbu protiv požara, 75 policajaca, praktički sve ono što je bilo nužno kako bi se ova situacija privela kontroli", kazao je Božinović.

"Mirnije jutro možemo zahvaliti činjenici da je vjetar oslabio, da nije bilo novih naleta bure koji su prijetili da požar prebace preko Vodičke magistrale, odnosno preko Jadranske magistrale i to je nešto s čime ćemo se nositi", kazao je Božinović te kazao da se ove godine radi o najvećem požaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović je komentirao koliko je portupožarnih aviona aktivno i koliko ih je na remontu.

"Reći ću nešto što sam zamolio kolegu Banožića jer je protupožarna eskadrila sastavni dio Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Na raspolaganju imamo 4 kanadera, 3 air tractora, do 23.7. ćemo imati još jedan air tractor, 30.7. još jedan air tractor i još jedan kanader, što znači da bi od 1.8. trebali na raspolaganju imati 5 kanadera i 5 air tractora. Još jedan kanader s obzirom na prirodu servisa bi bio gotovo do kraja godine. Ovo ljeto se može računati na tih 5. Kao bivši ministar obrane znam da ta sredstva moraju prolaziti redovite servise", kazao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović je kazao da je mehanizam EU donio odluku da će se nabaviti novi kanaderi na razini Europske unije.

"Radi se o zajedničkoj nabavi, što je u svakom slučaju za nas bolje s obzirom na činjenicu da su kanaderi promijenili vlasnika. Imao sam priliku razgovarati s njihovim predstavnicima i ono što je dobro je da se Hrvatska ubacila u prvu skupinu zemalja članica koje su se prijavile za nabavu iz zajedničkog paketa. Tu bi Hrvatska dobila dva kanadera, ali proizvodnja još nije krenula u punom opsegu. Mislim da 2026. godine bi bio rok u kojem bi se mogli očekivati prvi kanaderi iz zajedničke nabave. Nadamo se da će novi vlasnik shvatiti da je dobio kvalitetan proizvod, kanaderi su se pokazali kao apsolutno najefikasnije sredstvo za borbu protiv šumskih požara. Hrvatska će zanavljati zahtjeve, vjerojatno ćemo u nekom trenutku biti u mogućnosti naručiti samostalno. To je posao koji je u nadležnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Ministarstva obrane. Kao MUP smo napravili to da smo izlobirali da zajednička nabava krene jer smo preuzeli kontakte, ne u ime EU, ali smo išli i slali naše diplomatske predstavnike u Kanadu, nakon čega se taj posao dodatno zahuktao. Možemo biti optimisti, a do tada moramo održavati ova sredstva", kazao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako Hrvatska nije zatečena situacijom koja se događa s obzirom na sredstva koje posjeduje te da je Hrvatska slala kanadere u pomoć Turskim i Grčkim snagama te BiH.

"Treba imati u vidu da kanaderi nisu Škoda koju možete otići u dućan naručiti i kupiti, tu postoje procedure, a mi smo se potrudili da budemo među prvima kupcima u regiji", kazao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović je komentirao može li problem sa sušom i vodom, kao u Istri, utjecati na gašenje požara.

"To može biti problem. Moramo to osvijestiti. Suša je nešto što je zapravo način života ako hoćete našeg susjednog kontinenta. U ovakvim situacijama svijet postaje mali. Svi znaju za suše u Africi, ali nismo o njima razmišljali dok nismo shvatili da su uzrok migracija i da se suše sele na europski kontinent. U Portugalu je bila suša kakva nije bila zabilježena u povijesti, nešto slično u Španjolskoj, u 5 regija Italije proglašeno je izvanredno stanje zbog suše u dolini rijeke Po. Suša je apsolutno fenomen koji zaslužuje pozornost u kontekstu klimatskih promjena. Uzmite situaciju da je suša i u nekim političkim da tako kažem procesima imala nužnu ulogu. U 2010. je bila suša u Rusiji i djelu Ukrajine, Rusija je zabranila izvoz hrane jer nisu proizveli dovoljno za svoje potrebe. Najveći korisnici njihove hrane su zemlje sjeverne Afrike koje 2010. nisu uvezle dovoljno hrane. Posljedica slabijeg uvoza hrane i Rusije je dobila političku dimenziju koja se kasnije nazvala Arapsko proljeće. To su povezani procesi, pogotovo da vidimo da imamo rat u Ukrajini, nešto slično što se tiče posijavanja morskih mina kako bi se spriječio izvoz ukrajinskih žitarica u svijet, da taj proces može i sigurno će pogoditi one koji su najugroženiji i da to opet može dovesti do određenih političkih turbulencija, ali i novih valova migracija u idućem razdoblju", kazao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući micanje žice sa slovenske granice, Božinović je kazao da policija nije dobila zahtjev da pomogne u micanju.

Osvrnuo se i na uhićenja u Varaždinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica je da ono što govorimo od prvog dana je da sve institucije i istraživanja i progona imaju određene ruke u provođenju zakona tako da sam vidio tu informaciju, dobio sam je po putu. Ne znam detalje, znam da se radi o sumnji na zlouporabu europskih sredstava i ne mogu ništa reći nego poticati DORH, USKOK, policiju i PNUSKOK da rade sve što je u skladu sa Zakonom i štite interese Hrvatske i EU", kazao je Božinović.

Komentirao je i prosječnu starost vatrogasnih vozila koja iznosi 23 godine te planira li se "pomlađivanje" vatrogasne opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vatrogastvo je samostalni središnji državni ured i to je bila želja Hrvatske vatrogasne zajednice. Vlada je tu pomogla da se to dogodi. MUP je iz EU fondova ostvario jednu od najvećih nabava vatrogasnih vozila ikada. Spremni smo pomagati. Znam da Ministarstvo poljoprivrede ulaže sredstva u opremanje hrvatskog vatrogastva. Kad je u pitanju oprema, naravno da je to priča koja nikad ne može stati jer jedan dio opreme zastarijeva, drugi se modernizira, ali siguran sam da su dobro opremljeni, ali druge detalje ćete morati pitati glavnog vatrogasnog zapovjednika jer je to njegov resor", kazao je Božinović.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo