SJEDNICA VLADE / Plenković: 'Rekao bih da idemo prema novoj rekordnoj sezoni hrvatskog turizma'

Image
Foto: Robert anič/Pixsell

Premijer je kazao da je od početka godine ostvareno 4,7 milijuna dolazaka i 18,7 milijuna noćenja

21.6.2022.
12:52
Robert anič/Pixsell
VOYO logo

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava se sjednica Vlade.

Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najvažnija je jučerašnja sjednica Vlade na kojoj smo u kontekstu rasta cijena nafte na svjetskim tržištima kao posljedica ruske agresije na Ukrajinu još jednom poduzeli ciljane mjere kako bismo ublažili utjecaj rasta cijena na standard građana, naše gospodarstvo. Izmijenili smo uredbu, zamrznuli smo najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama na dosadašnju cijenu, a to je 13,50 kuna za benzin i 13,08 kuna za dizelsko gorivo te 9,45 za plavi dizel. Ta se mjera odnosi na 94 posto benzinskih postaja u Hrvatskoj. Jedino povećanje je na autocestama i mislim da smo dobro izbalansirali zaštitu interesa i standarda građana te vodili računa da je prvi dan ljeta i ulazimo na turističku sezonu. Vjerujemo da je na ovaj način pronađen pravi balans", kazao je Plenković.

Kazao je da će za 2 tjedna vidjeti kakve će okolnosti biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je kazao da je ministar gospodarstva održao sastanak s predstavnicima malih distributera, naftnih derivata.

Govorio je i o sastanku Inicijative triju mora te kazao da je dobro da Hrvatska surađuje s 12 zemalja EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREMIJER U LATVIJI /

Plenković poručio: 'Širimo LNG terminal s 2,9 na 6,1 milijardi kubičnih metara'

Image
PREMIJER U LATVIJI /

Plenković poručio: 'Širimo LNG terminal s 2,9 na 6,1 milijardi kubičnih metara'

Kazao je i da su prošli tjedan bili na otvaranju tvornice Fischer Advanced Components te da se radi o austrijsko-kineskoj kompaniji koja je uložila u Jakovlje u Zagrebačkoj županiji greenfield investiciju, a radi se o dijelovima za zrakoplove.

"Drago mi je da smo svjedočili otvaranju, tamo je 170 zaposlenih, a rasti će do 2025. broj radnih mjesta na oko 600-700 i bit će dodatnih investicija ove kompanije", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je kazao i da su bili na danu Sveučilišta u Splitu te da je lijepo vidjeti kako se drugi najveći hrvatski grad obrazovno razvija.

"Od ostalih tema, najvažnija je prošlog tjedna bila bez ikakve dileme u Luksemburgu gdje je bio sastanak Vijeća za ekonomske i financijske poslove, tamo je bio potpredsjednik Marić, gdje su ministri dali pozitivnu preporuku za uvođenje eura u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023. To je bio višegodišnji napor svih resora u tijesnoj suradnji s HNB-om", kazao je Plenković te dodao da se poduzelo puno po pitanju mjera, planova, zakona i kriterija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je priznanje Vladi jer smo došli nadomak jedne od dvije dublje integracije, a uskoro očekujemo da ista vrsta procedure krene za konačnu odluku o hrvatskom članstvu u Schengenskom prostoru", kazao je Plenković.

'Idemo prema rekordnoj turističkoj sezoni'

"Prosječna neto plaća je u travnju iznosila 7.547 kuna, da smo imali u travnju milijun i 592 tisuće osoba koje su bile zaposlene. Mi smo ih imali u listopadu 2016. kad smo krenuli kao Vlada milijun i 184 tisuće. Danas je broj osiguranika, jučer, milijun i 641 tisuća, a broj nezaposlenih, najzadnji podatak je da smo na ispod 104 tisuće nezaposlenih. Za koji dan ćemo doći ispod 100 tisuća nezaposlenih, ne znam kad smo imali te brojeve", kazao je premijer te dodao da se radi dobrom podatku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podaci koji se odnose na turizam i promet su ohrabrujući, rekao bih da idemo prema novoj rekordnoj sezoni hrvatskog turizma", kazao je.

Kazao je da je ostvareno od početka godine 4,7 milijuna dolazaka i 18,7 milijuna noćenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je za 146 posto više dolazaka i 141 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine. Na 94 posto smo noćenja na usporedbi s 2019. i 84 posto dolazaka u odnosu na 2019.", kazao je premijer.

Premijer je kazao da raste vrijednost fiskaliziranih računa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su za 25,8 posto veći nego lani, broj izdanih računa je veći 15,3 posto nego lani, a bilježi se i porast broja vozila na autocestama, usporediv je s pretkriznom 2019., za 2 milijuna je veći nego broj u istom razdoblju 2019.", kazao je premijer.

Odbijeno pokretanje pitanja povjerenja Berošu

Vlada je u očitovanju Hrvatskome saboru sa sjednice u utorak predložila da odbije prijedlog 32 oporbena zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što je uobičajeno, dajemo u roku očitovanje Hrvatskome saboru na ovu inicijativu i predlažemo Saboru da odbije ovu inicijativu", kratko je rekao premijer Andrej Plenković.

Vlada u očitovanju odgovara na navode iz inicijative, a smatra ih neutemeljenima i neosnovanima te ističe kako nema osnove za izglasavanje nepovjerenja ministru zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskome saboru upućen je i konačni prijedlog zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi kojim se, kako bi se pojednostavilo i učinkovitije uredilo cijelo to područje u jedan zakon spajaju sadašnji Zakon o kulturnim vijećima, Zakon o financiranju javnih potreba u kulturi i Zakon o upravljanju javnim ustanovama u kulturi.

Odluke u korist stanovništvu na potresima stradalom području

Vlada je usvojila i četiri zaključka kojima se pomaže stanovništvu potresom pogođenih područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je do kraja godine produžena otpis potraživanja za električnu energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenim područjima, a ukupan procijenjeni trošak je 8 milijuna kuna.

Do kraja godine produženo je i korištenje autoceste A11 Zagreb-Sisak bez plaćanja cestarine, kao i besplatni prijevoz vlakom za stanovnike pogođene potresom na području Sisačko-moslavačke županije i predstavnike službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta. Nenaplaćeni iznos cestarine za idućih šest mjeseci procjenjuje se na oko 16,5 milijuna kuna s PDV-om, a za besplatni prijevoz vlakom oko 12 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRT je Vlada zadužila da do kraja godine otpiše potraživanja nastala po osnovi RTV pristojbe obveznicima na potresom pogođenim područjima.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo