'očekujemo minimum' / Sindikati odbili ponudu Vlade: 'Manje od ovog što tražimo ne može. Sutra očekujemo pravedniju ponudu'

Image

'Nadam se da se vidimo prije štrajka', poručuju iz Sindikata

17.10.2022.
11:06
VOYO logo

Održan je konferencija za novinare Sindikata javnih službi u poslovnoj zgradi Hypatia.

Tema konferencije su rezultati izjašnjavanja o ponudi Vlade RH za povećanje osnovice za plaće u javnim službama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati javnih službi odbili su Vladin prijedlog povećanja osnovice za plaće za četiri posto od 1. listopada i dva posto od 1. travnja iduće godine, dok sindikati državnih službi čekaju odgovor na kontraprijedlog koji su predali Vladi na prošlom sastanku.

Obratila se Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je da se obraća u ime obrazovnih sindikata koji su proveli referendumsko izjašnjavanje svojih članova vezano uz ponudu Vlade za povećanje od četiri posto od 1. listopada i dva posto od 1. travnja.

Image
U JAVNIM SLUŽBAMA /

Sindikati odbili Vladinu ponudu povećanja osnovice za plaće: 'To je mizerno u odnosu na rast cijena hrane'

Image
U JAVNIM SLUŽBAMA /

Sindikati odbili Vladinu ponudu povećanja osnovice za plaće: 'To je mizerno u odnosu na rast cijena hrane'

"Već na samim pregovorima prezentirala sam Vladi zašto smatramo da će ta ponuda biti neprihvatljiva. S obzirom na to da obrazovni sindikati imaju najjaču štrajkašku snagu u javnim službama. Čini mi se da ovo njihovo izjašnjavanje nije bilo samo izjašnjavanje samo čelnicima sindikata nego i vladinoj strani da se shvati tko stoji iza naših pregovarača", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručila je da ozbiljan broj ljudi ne prihvaća vladinu ponudu.

"Očekujemo novu, korigiranu ponudu Vlade", poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odbijamo ponudu Vlade, sve su opcije otvorene, sindikalne aktivnosti krenut će u realizaciju, mi pripreme za to radimo duže vrijeme, ali dat ćemo još jednu priliku vladi da nam da drugu ponudu. Možemo odustati od kupovine jahti, novih automobila, ali to naši članovi ionako ne kupuju. Trebaju li odustati od kupovine jaja? Ne želim podmetanje kada se saborskim zastupnicima u paketu stavlja rast plaća njima i nama, ja se ne borim zas plaće saborskih zastupnika, ali vezati se uz plaću moje spremačice, uz mog stručnog nastavnika koji ima 5.500 do 7.000, nije ni fer ni pošteno ni zdravorazumski. Ne želimo da se plaže vežu za rast plaća saborskih zastupnika. Želim od vlade da ne razmišlja o proračunu nego o poštenom odnosi prema svojim zaposlenicima", poručuju.

"Država ne može funkcionira bez kulturnih djelatnika,socijalnih radnika, zdravstvenih, a sada smo doživjeli trenutak da svi oni očekuju da vlada izađe sutra s boljom ponudom. Mi očekujemo sutra bolju ponudu kako bismo zaustavili sve ono što smo krenuli raditi, a to su sindikalne i industrijske akcije koje nisu dobre za građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javne službe su važan sektor za funkcioniranje društva. Očekujemo od vlade na sutrašnjem sastanku jedan puno veći pomak da bi svoje radnike vrednovali kako oni zaslužuju da bi im se održala koliko toliko kupovna moć koja pada na ljestvici jako", kazala je Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara.

Zatim se obratio Matija Kroflin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vladin prijedlog povećanja osnovice za plaće za četiri posto od 1. listopada i dva posto od 1. travnja iduće godine je odbijen. Tražimo povećanje osnovice za osam posto od 1. listopada te za još pet posto od 1. siječnja Naš zahtjev je minimum koji očekujemo, situacija je za neke naše članove dramatična ako uzmete samo kretanje cijena osnovnih živežnih namirnica. Naši članovi jako doro znaju što se događa u realnom životu. Manje od ovog što tražimo ne može", kazao je.

"Jesu li naše plaće generator nekakvog rasta cijena? Naš zahtjev jest manji od samog rasta cijena, čak i da mi pristanemo nekakvim ludilom i kažemo ne trebaju rasti plaće, bi li to zaustavilo inflaciju? Ne bi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na globalnoj razini MMF je nedavno objavio, svi ističu da nigdje plaće nisu generator rasta cijena, osim u Americi. Plaće moraju slijediti rast cijena, vlada treba razmišljati za iduću godinu, treba znati mjeru, treba znati balansirati, plaće se za iduću godinu ne smiju stiskati, jer to će značiti još dublji ulazak u recesiju, a ako uđemo u recesiju, ako cijene nastave rasti, to neće biti dobro", dodaje.

"Plaće za iduću godinu ne smiju biti potisnute jer će to biti još brži ulazak u recesiju", tvrdi Kroflin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše plaće rastu puno manje nego druge plaće u zemlji. Naše plaće ne potiču inflaciju, to ne stoji. Vlada nama ne daje primjerenu ponudu. Ministar Primorac je rekao da ima zacrtanu brojku u deficitu od dva do osam posto, to je doneseno prije godinu dana, kada se nije znalo da će situacija biti ovakva.

Primorac kaže da je njemu ta brojka najvažnija i da ga ništa drugo nije briga. Mislim da ministar mora takvu poziciju promijeniti, voditi brigu strogo o deficitu u ovakvim okolnostima, kad su neki naši zaposlenici u egzistencijalnim problemima, to je suludo", izjavljuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuju da će sutra dobiti bolju i pravedniju ponudu Vlade.

"Nadam se da se vidimo prije štrajka", zaključuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo