15. sajam poslova

Milanović: 'Orbana ne doživljavam ozbiljno, ima komplekse. A Plenković ga je do jučer branio'

Milanović je pojasnio kako je jučer propustio sastanak s Pahorom jer je radio na nekim važnim dokumentima

Ana Roksandić/ 11.5.2022. u 10:12

Otvorenju 15. sajma poslova Job Fair u organizaciji Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Centra karijera FER-a, Saveza Studenata FER-a i Kluba studenata elektrotehnike (KSET) nazočio je i  predsjednik Republike Zoran Milanović.

O Orbanovim komentarima

Milanović je rekao kako su Plenković i Grlić Radman uvijek tetošili Orbana, a on ga je kritizirao. Te kako je njegov repertoar s Velikom Mađarskom dio njegovog nastupa.

''On svakako nije opasnost za Hrvatsku. Ako to njima nije smiješno, uzeli su more i Austriji. Austrija je bila do Boke Kotorske. Jeste čuli Austrijance da plaču što su ostali bez mora? Ja nisam, a Orban očito ima neke komplekse'', komentirao je Milanović.

''Orban se bori za svoju državu i svoje energetsku neovisnost. On je izabran da se bori za svoj narod. HDZ to ne želi priznati. HDZ to ne želi priznati zbog par karijerista, oni se ponašaju drugačije. Ovo dan je dan karijera, Hrvatska je talac karijernih projekcija, izjavio je predsjednik.

Milanović je pojasnio kako je jučer propustio sastanak s Pahorom jer je radio na nekim važnim dokumentima.

Na novinarski upit, kazao je kako nije 'usamljeni jahač'. Ponovio je kako Orban samo kuka, a da ga posebno smeta pokvarenost Plenkovića i ''njegovog prvog potrčka'' jer su ga jučer branili, kad ga nije trebalo braniti.

Upravo se čita

Image
mračna otkrića

Strava na jezeru: Voda se povlači zbog suše, otkrivaju se ljudski kosturi. 'Postoji moguće objašnjenje...'

HDZ nekad i danas

Osvrnuo se i na prvog hrvatskog predsjednik Franju Tuđmana  i HDZ danas, navodeći da je današnji HDZ puno gori. Kako je Tuđmanov HDZ borio za državu i da je država stalno bila na rubu sankcija. Potom se osvrnuo i na EU fondove.

''Kakvi smo u uzimanju fondova? Jako loši. Svega nekoliko milijardi stvarnog plusa. Razlika je u onome što uplatimo i što dobijemo'', naglasio je Milanović.

''Ono što se događa u BiH je ponižavajuće. To je pitanje državnog dostojanstva. Da te nitko ne šiša za suhe šljive. To dvije godine radimo'', dodao je.

Naveo je primjer Irske i Sjeverne Irske između kojih unatoč Brexitu nema granice, te naveo kako nam se smiju. Milanović je najavio da će tražiti od ambasadora da blokira ukazak Finske u NATO.

''Svim civiliziranim i političkim sredstvima ću se boriti za ono što držim važnim'', najavio je Milanović.

Komentirao je Plenkovićev odnos prema BiH.

"Što je Plenkoviću, zašto to radi…to je izdaja. Mi imamo izdajnika u našim redovima. Ja sam za Plenković je za, ja sam za, on ne radi ništa. On radi sve da te ljude anestezira. Grozna situacija, low point. Šta bi o tome mislio Tuđman? Bilo bi ga stid. Nije sve radio dobro. Od nekih stvari bi se Tuđman stidio", kazao je Milanović.

Govorio je i o inflaciji i o prelasku s kune na euro. Vjeruje kako će za Hrvatsku to biti dobro, no nije osmišljeno.

"To nisu ni guske koje idu u maglu, jer one kad polijeću u maglu, one polijeću, to guske mogu, ali ovo su kokoši pred spavanje, no to ipak neće biti loše za nas", kazao je.

Milanović je komentirao kako je njegov prvi posao bio u Ministarstvu vanjskih poslova, jer nije mogao gledati ''te face koji bi oca prodali'', no potom i rekao: ''Trebalo bi zabraniti da ljudi od tamo postanu političari".

Image
SAJAM POSLOVA

VIDEO Milanović skokom izazvao oduševljenje: 'Kaj je bilo'. Silazak je bio malo nesiguran

Image
SAJAM POSLOVA

VIDEO Milanović skokom izazvao oduševljenje: 'Kaj je bilo'. Silazak je bio malo nesiguran

Pravo na pobačaj

Pojasnio je i zašto njegova Vlada nije izmijenila Zakon o pobačaju.

"Nismo htjeli raditi više politike nego što jest. Prije nismo imali toliko ginekologa s prizivom savjesti", pojasnio je.

Kaže i da nikome ne može zamjeriti ako ima priziv savjesti. Te kako je država trebala tu nastupiti. No kako je za njega tema pobačaja sve delikatnija što je stariji.

''Bio bih najsretniji da nema pobačaja. Ono što znam da nitko ne smije biti žrtva sustava zato što niti jedan liječnik ne želi raditi pobačaje. To se 2015. nije događalo. Ja bih tada nešto poduzeo, jer se ta usluga tada mogla dobiti", napomenuo je Milanović.

"Moj stav znate. Pravo žene na izbor", napomenuo je.

''Ne može se dogoditi da sutra nijedan ginekolog u javnim bolnicama nije bez priziva savjesti. Na Svetom Duhu svi imaju priziv savjesti, je li to normalno?'', upitao se Milanović.

O Twitteru

Na novinarsko pitanje o njegovim kritikama na medije i činjenici da je Musk vratio Trumpu na Twitter.

"On je iskeširao veliki novac za taj Twitter, to je nešto što smatram opasnim i taj novac bi tim ljudima uzimao bez milosti…da imaju taj novac. Tko god ima bolesno puno, to bi oduzeo", rekao je Milanović.

Izjavio je da Twitter uništava demokraciju i po njemu je to opasno sredstvo i otelo se kontroli.

Ana Roksandić/ 11.5.2022. u 10:12

Više s weba

Pročitajte još

Image
'BIO JE IMUNOKOMPROMITIRAN'

Liječnik upućen u Matijanićevo zdravstveno stanje: 'Ovo što doktor na snimci govori nema nikakvog smisla'

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču