Opalio po EU, SAD, Zapadu... / Milanović usporedio politiku 'sarajevske čaršije' s 'Miloševićem krajem 80-ih', optužio EU i rekao: 'Tu je Dodik u pravu'

Image
Foto: RTL

Milanović je za V. Britaniju rekao da je 'sila drugog reda', za ministra obrane te zemlje rekao je da 'niti ne zna njegovo ime', za zviždačicu Đerek: 'Ako je pola istina, to je za pad Vlade!'

1.2.2022.
14:40
RTL
VOYO logo

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izašao je pred novinare nakon što je u Meštrovićevu paviljonu posjetio likovnu izložbu slikarskih, kiparskih i pjesničkih radova Slavka Kopača,  umjetnika koji je stvarao tijekom 20. stoljeća.

Prvo se osvrnuo na posjet ministra obrane Velike Britanije Bena Wallacea Hrvatskoj. Rekao je da Velika Britanija više nije članica EU-a, što joj, u njegovim očima, smanjuje međunarodnu važnost, te da se ta zemlja nalazi u domaćoj krizi oko premijera Borisa Johnsona:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prmeijer sjedi na tempiranoj političkoj bombi. Sve što radi u velikoj mjeri je uvjetovano njegovom unutarnjom političkom situacijom. Ukrajina se neće usrećiti ako bude slušala aktualni politički London. Guraju ih u vrlo opasnu avanturu i to je predsjednik Zelenskij shvatio. Zadnjih dana što čujem iz Kijeva je vrlo razumno i odgovorno prema vlastitoj državi."

Rekao je da "neki" stalno huškaju Ukrajinu, da je dovode u zabludu, da je drže taocem odnosa Londona, sile drugog reda, i Washingtona:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukrajina ne napreduje prema EU, to joj je obećano i to joj treba dati. U tom smislu ja sam ukrajinski prijatelj, ali ne tako da se... tu zemlju dovodi u iluziju da joj se pomogne s pet aviona."

"I kad me pitate zašto se ne nalazim se nekim ministrom obrane, ne znam niti njegovo ime. I niti ne nalazim se s ministrima obrane", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je da se "s Rusima treba dogovoriti", usto:

"Zamislite da netko vojsku dovodi u Meksiko. To nitko ne bi trpio."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je da se "hrvatski vojnik neće niti pomaknuti iz Hrvatske za Ukrajinu":

"A za Baltik ćemo vidjeti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da razliku čini to što su baltičke republike članice NATO-a. Optužio je "neke hrvatske europarlamentarce. Spomenuo je i medije, točnije "Handžar medija", kojoj je predbacio to da Hrvatska šalje 1500 vojnika, te je još rekao da "tko to uopće čita".

"Kako biti solidaran s Ukrajinom?", ponovio je pitanje novinara, pa odgovorio, "Tako da se u ovu cijelu priču uvuče razum, a ne ratno huškanje. I ne podgrijavati tenzije da će ih Rusi napasti sutra. Ne znam. Ako ih napadnu, treba pitati tko je za to odgovoran. Ali, ja sam hrvatski predsjednik i ovo što sam rekao zadnjih dana, pri tome ostajem. To se komentiralo samo u Kijevu i u Moskvi. Nigdje drugdje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da je Rusija sugovornik, "sugovornik SAD-a u svakom slučaju", da naprosto treba način da "Rusija Ukrajinu konačno ostavi na miru".

"Tko god se drzne pisnuti drugačije", kazao je, misleći na Bruxelles, "taj je opasan."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju razgovora s novinarima rekao je o perspektivama ratne opasnosti u tom dijelu svijeta:

"Niti jedan rat u posljednjih 70 godina, tu mislim na američke ratove, nije završio dobro. O ruskima da ne govorim."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Marijan Banožić, ministar imovine, to je hrvatski problem, ne Ukrajina", kazao je.

Za zviždačicu Maju Đerek rekao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti navodi koje je gospođa napisala i odnijela u DORH, treba vidjeti tko tu govori istinu. Ako je pola toga što je napisala istina, to je za pad Vlade."

"Tog čovjeka zove predsjednik Sabora da se raspituje za poslovni prostor u centru grada koji ima u najmu njegov prijatelj. Što je to? Je li to posao predsjednika Sabora? Smije li se to raditi? Tko te tjera da uzimaš državni prostor u najam? Odakle ti uopće ideja da posreduješ nekoga tko je najmoprimac u državnom prostoru!?", osvrnuo se na Gordana Jandrokovića:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ-ovci interveniraju."

Prisjetio se privođenja ljetos zato što je "netko nazvao Jandrokovića i zvao ga... sjećamo se kako", spominjao je "pretvaranje jaja u balističke projektile"...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović se potom sam od sebe prebacio na Bosnu i Hercegovinu, rekavši da se "Bošnjake ohrabruje da idu đonom na Hrvate":

"Pa bit će izbori ovako i onako, kaže prije dva dana visoki predstavnik EU ili međunarodne zajednice, kojega nije potvrdilo Vijeće sigurnosti. Tu je Dodik u pravu! Dakle, Hrvati pregovaraju s Bošnjacima u Neumu, a frajer kaže, e biće izbori ionako... Koji je onda motiv Bakiru da pregovara u dobroj vjeri?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, ponašaju se, srećom, naglašavam po pet puta ako treba, bez oružja, dakle tu nema vatre... Ali modus operandi je isti kao Slobodana Miloševića 1990., krajem 80-ih. Dakle, ideš na unitarizaciju jedne državnopravne tvorevine koja mora biti federalna. BiH bez Hrvata ne postoji, bez Srba kojih ima više nego Hrvata još i manje, i na kraju tjeraš Hrvate ne u zagrljaj, ali u partnerstvo s Dodikom", kazao je dalje, optuživši međunarodnu zajednicu još jednom da "ohrabruje sarajevsku čaršiju".

Diplomatske predstavnike iz EU koji su došli pomoći postizanju mira u BiH nazvao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neki iz sjeverne Europe koji blagog boga ne razumiju."

Na kraju se vratio na plinsku krizu zbog krize između Rusije i Ukrajine. Predložio je da HEP s plinskim poslovanjem uleti s nižim maržama: "Neka oni podmetnu leđa za hrvatski putk. A vidjet ćemo što će biti s cijenama plina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je vrijeme da pregazimo Moskvu, da se Vladivostok zove 'Hrvojegrad', onda smo sve riješili i stvar je gotova", narugao se, a onda ustvrdio:

"Vrlo neozbiljno ponašanje! Neozbiljno od ekipe u Londonu, ali i od američke administracije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za plin je rekao da ne treba tražiti rješenje u PDV-u, da će doći puno veći račun, da je riječ o redu veličine "ako ste plaćali 1000, doći će vam račun od 2000, ne bu tu PDV niš promijenio...":

"Baš pitajte ekipu iz HEP-a. I ne pričam ja ovo bez veze. Mislim, pitali ste me..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo