IZJAVA PREDSJEDNIKA / 'Nevjerojatno mi je kako je policija došla u situaciju da puca na navijače. Banožić? Ispričat ću vam nešto o njemu'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednik daje izjavu za medije nakon odlikovanja dobrovoljnih darivatelja krvi

24.5.2022.
11:54
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović uručio je odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi više od sto puta za muškarce, odnosno sedamdeset pet puta za žene, dobrovoljnim darivateljima krvi u 2019. godini.

Na svečanosti u Uredu predsjednika odlikovanja je primilo 77 dobrovoljnih darivatelja krvi od 195 odlikovanih, dok će ostali odlikovani odlikovanja primiti na svečanoj dodjeli planiranoj u lipnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Milanović je nakon svečanosti dao izjavu za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je kazao da će razgovarati s glavnim tajnikom NATO-a, Jensom Stoltenbergom.

"Vidim da su međunarodni lideri u jednom zapuštenom stanju što se tiče poznavanja stanja u BiH. To je rezultat nerada hrvatske diplomacije", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na jesen ukoliko Hrvati krenu s ostvarenjem onoga što su najavili, svojim izborima, realizacijom određenog oblika samouprave, može se dogoditi da netko meni nepoznat naredi uporabu tih snaga protiv hrvatskih građana, građana BiH", kazao je.

"Nama je zabranjeno biti u BiH, nije da bismo poslali brigadu, ali par časnika bi poslali. Mogu Turci, Mađari, Čileanci, Hrvati ne mogu jer Hrvati su opasni igrači, oni će raskomadati BiH. To najavljujem danas, ali za bilo kakvu intervenciju ove vrste je kasno", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glavni tajnik ne može puno. Na meni je da na ovoj razini usklađenosti koja postoji između mene i vlade i Plenkovićevog HDZ-a da komuniciramo jer neće ni to. Više od toga je Ustav, jedan sam od onih koji bi ga trebao razumjeti, sudjelovao sam u intervencijama u Ustavu. Usklađivanje i zajedničko vođenje vanjske politike između predsjednika i Vlade postavlja određene granice preko kojih nitko od nas ne bi smio ići, Plenković ih stalno prelazi, mogao sam i ja. Ali što imam od toga, da zaprijetim blokadom, a to bi proveo u Hrvatskom interesu, ako tu ne postoji suglasje s Vladom. Radim poslovodstvo bez naloga u slučaju da nešto što ne mogu provesti sam najavljujem. Nemamo zajednički stav jer Plenković bojkotira sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Možemo se dogovoriti i neformalno, ali to je najformalniji oblik suradnje", kazao je Milanović.

Image
MILANOVIĆI U ŽENEVI /

Umjesto kao o karijesu predsjednik Milanović u Ženevi o koroni govorio kao o prijetnji budućnosti!

Kazao je i da će o situaciji ovisiti što će raditi dalje. Kazao je i da se radi o pitanju otpora tlačiteljskoj politici prema Hrvatima u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očitovao se HAZU, još u travnju kad nije započela naša saga, to je bilo spontano. Nismo ni znali da to postoji. Zadnjih dana sam razgovarao s ljudima koji znaju malo pretjerati ili ne reagirati, očekivao sam da se uključe u raspravu i bila mi je neobična njihova šutnja. Ova situacija za Plenkovića je paranoja, to bi značilo svrstavanje na moju stranu i bio sam svjestan da to neću lako dobiti. Rečeno mi je da postoji dokument koji je HAZU producirao prije više tjedana. Ja kad tražim 'buraz imaš 100 kuna', a kažeš mi da nemaš i da ćeš mi dati 1000 ali da nitko ne zna, to je ispalo tako. Tu je prste imao i Kusić, Reiner, oni su Plenkovićevi dočasnici, istaknuti akademici, to su njihovi prijatelji i kolege pisali i u tom dokumentu stoji da se bave svime, Srbijom, Crnom Gorom, BiH, svime što Srbija treba ispuniti ako želi ući u EU. Ako s nekim želiš imati koliko toliko normalan odnos čak kad je u slabijoj poziciji moraš biti jasan", kazao je Milanović.

"Fascinantno je što piše o BiH. Cijenjeni akademici su prije mjesec dana, kad su iznosili svoj stav, rekli da Hrvatima treba prava osigurati po svaku cijenu. Hrvatski znamo, po svaku cijenu znači ne pitajući za cijenu. To je stav najbližih Plenkovićevih suradnika kad slobodno misle. Ja ih pozivam da pojasne što su mislili pod time ne pitajući za cijenu. Ja pitam za cijenu i cijena koja bi bila previsoka za Hrvatsku je za mene previsoka cijena. Ovdje vidim nisku cijenu. Po svaku cijenu, to oni kažu, ne pitajući za cijenu, nema te cijene koju Hrvatska ne bi trebala platiti, piše HAZU, da bi se Hrvatima u BiH omogućilo da ih više ne zastupa čovjek kojeg nisu birali i da im se otme Dom naroda. To je sjajna platforma za dogovor. U odsustvu dogovora koji Plenković bojkotira, sve što mogu je da prinosim pozornosti međunarodnih faktora, što radim cijelo vrijeme ali neuspješno jer imam sabotažu, kakva je situacija u BiH i u što bi se to moglo izroditi. To da bi blokirao proces sa Švedskom i Finskom to svi znaju, ali sam to ne mogu napraviti", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plenković okolo priča, ne jednoj osobi, ovo svodi na naš osobni sukob i na moje inačenje prema njemu, što je nevjerojatna razina izdajstva, tu nema ničeg osobnog. Ali kad bi on i ja uputili istu poruku, barem 75 posto hrvatskih građana bi to podržalo. Ovo je isključivo njegova sabotaža i privatna karijerna avantura, točno vidim kamo smjera i gdje želi", kazao je Milanović.

Predsjednik je kazao i da je Banožić tema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je tema za DORH. Bliži se dan Oružanih snaga pa ću vam ispričati što je izvodio uz Plenkovićevu potporu, to je nestvarno", kazao je.

Predsjedniku je postavljeno pitanje koje se posljedice bitke njega i premijera mogu dogoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je njegovo ludilo, ja nemam ništa za izgubiti. On mora znati da nema ničeg osobnog. Da postoji opasnost, ja ne mogu predvidjeti što će biti, ja radim da se izbjegne taj scenarij, da nitko u BiH ne izgubi osim onih koji žele reketariti Hrvate, Komšić će izgubiti. Izetbegović to riješi preko noći da kaže zastupnicima da se ne solidiziraju s kradljivcima građanskih stranaka i da budu pošteni", kazao je.

"Hrvatska je trećerazredna članica NATO-a jer je vode trećerazredni ljudi", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Turska će tražiti puno. Plenković je u kamere govorio da neće blokirati. Evo, blokirali su. Onda je hrvatski ministar govorio da Turska ima razloge. Isuse bože. To je naš ministar", kazao je Milanović.

Osvrnuo se i na šeficu DORH-a Zlatu Hrvoj Šipek te kazao da Plenković na nju vrši pritisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Štiti je od mene koji nemam poluge vlasti, a istovremeno njegov ministar, potpuno izopačen lik, sad ne isplaćuje dnevnice ni klapi Hrvatske mornarice, reketari ih. On je ohrabren činjenicom što nije osramoćen i otpušten i da je ostao ministar. To je jedan lopov koji je za nečiji račun opstruirao provođenje pravde i državnih interesa. DORH čeka da gospođa Đerek radi njihov posao. Jer ako nema Đerek nema pravde u državi", kazao je Milanović.

"Za dva dana će ovdje biti prijem povodom Dana oružanih snaga, onih koje Plenkovićeva rada upropaštava opsesijom avionima za milijardu i pol eura. Sad smo shvatili da su bezvrijedni, a koštaju puno. Prava država bi se zapitala možemo li nešto promijeniti, ne prevariti Francuze kao Australci, nego promijeniti elemente pogodbe, da se za taj novac uzme nešto drugo. Vojska je tu radi rata, ne radi smotre. Bit će u 18 sati prijem, dodjela odlikovanja, taj korumpirani probisvijet je odlučio da će sazvati misu na Jarunu u 19 sati, a onda će valjda kazat da sam ga ja opstruirao", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik je komentirao vrši li on pritisak na DORH.

"Kako pobogu ja to vršim pritisak? Što je ovaj monolog nego vrsta arguemntacijskog kognitivnog, socijalnog i etičkog pritiska da se neke stvari promijene ili da pišem pisma. Kako se to drugačije radi? To je pritisak ali benigni pritisak. Društvo funkcionira po principu argumenata i pritisaka, da će netko imati atom morala i dobrog odgoja, ako ne pokajat se, da radi protivno našim interesima. Ovo je pritisak na Plenkovića, on bi trebao biti neovisan, a ne tip koji radi za sebe, svoju stranku, proglasi se počasnim građaninom Like, pa svaki medvjed je to više zaslužio od njega. Jesam ja trebao dobiti titulu počasnog građanina grada u kojem sam kao premijer osnovao Sveučilište? Pa na pamet mi to nije palo. To je Hrvatska u koju nas vodi Plenković, uzurpatorska autokracija u kojoj nema vladavine prava", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik je komentirao i sukob navijača i policajaca na A1.

"Ja sam hajdukovac, puno blaži nego nikada, malo sam subjektivan, ali prije svega predsjednik. Stadioni moraju biti mjesto zabave, užitka i mira. Tu se igra po pravilima koja odredi Vlada. Kad se ova vlada na to odluči, kad popiju tabletu za hrabrost, onda će se Torcida i BBB prema tome odnositi sa strahopoštovanjem. Stadioni nisu mjesto orgijanja i divljanja, ako imaš tu energiju idi na boks. Drugo, policija je trebala biti pripremljenija. Nevjerojatno mi je kako su došli u situaciju da policajac puca vatrenim oružjem", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je kazao da je policija trebala biti pripremljenija.

"Postoji cijeli asortiman stvari kojima se suzbijaju takva ponašanja, gumeni meci. Pucati revolverom na ljude bez obzira koliko bili odgovorni i krivi, tko je to planirao? To je nezamislivo, dvoje je ranjeno, ti ljudi su mogli biti mrtvi. To je problem vodstva. Ali prvi problem je da vlast ne poziva na dijalog Dinamo Hajduk, oni su pravno ništa. Izbore u Splitu ćete ionako izgubit jer oni ne glasaju za papke", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je kazao da je policija trebala biti pripremljenija.

"Zanima me kako su došli u situaciju da policajac puta vatrenim oružjem. Postoji cijeli asortiman stvari kojima se suzbijaju takva ponašanja, gumeni meci. Pucati revolverom na ljude bez obzira koliko bili odgovorni i krivi, tko je to planirao? To je nezamislivo, dvoje je ranjeno, ti ljudi su mogli biti mrtvi. To je problem vodstva. Ali prvi problem je da vlast ne poziva na dijalog Dinamo Hajduk, oni su pravno ništa. Izbore u Splitu ćete ionako izgubit jer oni ne glasaju za papke", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napravi nešto dobro za domovinu. Ali morat ćeš se nekome zamjeriti kao što se i ja zamjeram švedskim fašistitma, odmah su prijetili da će nam uskratiti novac. Ne trebam taj novac jadniče. Jesam se zamjerio? Jesam. Radim li to u interesu domovine? Vjerujem da da", kazao je.

"Kad sam gorio za Hajduk, bio je jak klub. Nikad nije tražio razloge neuspjeha u trećima, nikada nisu imali pritisak da su žrtve i da ih netko želi smanjiti. Igrali su i pobjeđivali. To je veliki klub. Ne tražiš razloga izvan sebe. Pola Zagreba su Dalmatinci i Hercegovci, ja prvi. Bio sam jedini koji je navijao za Hajduk u razredu", kazao je te dodao da će vidjeti hoće li otići na finale kupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam što bih u ovoj klimi. Zvali su me, zvali su i iz Dinama u nedjelju na proslavu šampionske titule, ali nisam mogao doći. Bio bih i na tome, došao bih, Zagrepčanin sam, ne mrzim Dinamo", kazao je.

Osvrnuo se i na izjavu Aleksandra Vučića da nisu Srbi ubijali Hrvate, nego Hrvati Srbe u ratu.

"Moramo u odnosima biti jasni, pravedni. Tražiti da se odreknu mita o Jasenovcu, Stepincu, da pređu na katoličku vjeru, to je iživljavanje. Treba znati gdje je granica. Ove optužnice su se dogodile usprkos višegodišnjim nastojanjima da se igraju s vatrom. Ne mogu biti pristojniji, maknite se od toga ljudi. Neka ih ne iznenađuju reakcije desničarskih zastupnika u Saboru. Problem je što tako misli većina ljudi u Hrvatskoj. Da li mi to koristimo? Ne želim o tome govoriti. '95. bilo je ratnih huškača, da su pametni ljudi bili uzor kordunskim Srbima, ne bi bježali iz Hrvatske. Morali su ih uteći jer su dovedeni u nemoguću poziciju. Mali broj siromašnih i nikad dovoljno naoružanih ljudi je morao pokleknuti", kazao je.

"Milošević nije nikog ubio, nije imao šovinističke izjave, bio je premazan komunistički aparatčik. Vidjet ćete više neobuzdanosti u Tuđmanovim govorima nego u Miloševićevima", kazao je.

"Srbija je siromašna zemlja bez izlaza na more, osiromašena je, degradirana je, to je činjenica. U NATO ne žele, u redu, u EU neće nikad na ovaj način. Idemo dići optužnicu protiv zločina u Buči i svi sudovi u Europi po uzoru na nas. Rade protiv sebe", kazao je.

Predsjednik je komentirao inflaciju i treba li Vlada nešto poduzeti.

"Visoka je, osjećaju je ovi koji daju krv, oni žive od mirovina i od malih plaća. Ovi koji imaju kao gospođa Zovko u Bruxellesu ogromnu lovu, njima je svejedno, njima je ionako gorivo subvencionirano. Da, država bi trebala nešto napraviti, gorivo je strašno skupo. Sad je jasno što sankcije rade, jedino Amerikanci i Kinezi nemaju problema. Treba nešto napraviti. Mađarska je napravila jedno, je li to dugoročno rješenje, ne možemo znati. Čime se bavi Hrvatska Vlada i Plenković? Ukidanjem ekonomsko-fiskalnih disbalansa, to Hrvatsku čini sretnom. Sve je to jedna štreberska ekonomska škola koja ne razumije čemu služi država", kazao je.

"Da, ući ćemo u euro, tu nas ne mogu zaustaviti. Ne mogu ni za Schengen", kazao je Milanović.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo