IZJAVA PREDSJEDNIKA / Milanović o istupu Vladimira Putina: 'Ovo je užasno opasna situacija'

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

'Ovo nije nimalo regularno stanje', kazao je Milanović

21.9.2022.
11:16
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na 14. konferenciji "Dan velikih planova". Osim njega, na konferenciji su sudjelovali Davor Filipović, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar gospodarstva i održivog razvoja, Sandra Švaljek, zamjenica guvernera Hrvatske narodna banka, Dan Bucsa, UniCreditov glavni ekonomist za srednju i istočnu Europu, Deepak Bagla, Managing Director & CEO agencije Invest India, Pavao Vujnovac, vlasnik i predsjednik Uprave Energia naturalis Grupe i mnogi drugi.

Milanović je nakon konferencije dao izjavu za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je komentirao treba li strahovati od nuklearnog rata s obzirom na današnji Putinov istup.

"Ne znam. Od početka upozoravam da je ovo užasno opasna situacija. Natežem se i porječkam s onima koji su do jučer virili Putinu iz džepa sakoa, ja nikad. Ovo nije nimalo regularno stanje. Ovaj rat nije, netko je govorio covid kriza i ruski upad u Ukrajinu. Covid kriza je došla sama od sebe, a sadrži voljni element u kojem je cilj zapada da se Rusiju iscrpi da više nikada ne može napraviti nešto slično", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni preostaje jedino da nekako olakšam dušu, ali nisam zbog toga da bi olakšao svoju dušu i napravio štetu Hrvatskoj, pazim što govorim, ali između toga da ne govorim ništa i klimam glavom i da govorim nešto, izabrao sam da govorim nešto. Imam povijest odnosa sa svim tim ljudima vrlo čisto. Kad su se drugi uvlačili držao sam distancu i bio hladno, a sad se vadim onime što je Hrvatski interes, a to je mir, sigurnost i da se nastavimo razvijati", kazao je.

Na pitanje ima li Hrvatska plan ako dođe do nuklearnog rata, Milanović je kazao da nismo upali u Ukrajinu i da Hrvatska nije sudjelovala na ključne odluke, niti je na to mogla utjecati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ušli smo u NATO s primarnim ciljem i razmišljanjem da nas Amerikanci zaštite od barbarluka i upada onih s kojima smo imali povijesno problema, a to je Beograd", kazao je Milanović.

Kazao je da je NATO postao globalna skitnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rusija, pa Kina, sutra vjerojatno alfa kentaur. U svemu tome Hrvatska sudjeluje izdavanjem imaginarnih mjenica. Niti nas se pita, niti u tome izravno sudjelujemo. Svaka riječ i potezi trebaju biti dodatno balansirani, a ne se dati šarmirati inicijativama i platformama", kazao je.

Milanović je kazao da Hrvatska nema nuklearno oružje i da Hrvatska nije nuklearna sila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je članica NATO-a koji ima Članak 5. o obavezi uzajamnih sigurnosnih garancija. O tome se posebno donosi odluka. Slati bilo kakvu poruku osim poruke da bismo bili lojalni kao članica Saveza s onima koji se nađu u nevolji bi bilo pogrešno. Lojalni smo Poljacima, Baltima, Ukrajina nije članica NATO-a. Ne možemo se obećavati svakome. Ne članice NATO-a nisu članice NATO-a i naše obaveze su jako male, ako ikakve. Kada su u pitanju članice NATO-a situacija je drugačija, ali i one moraju paziti kako se ponašaju. Ja, ni Plenković nemmao nikakvog utjecaja. Kad se veliki tuku, mali idu pod stol. Ne pod stol, pod stolom se ne vidi ništa. Mali se miču od stola, ne bježe iz sobe. Što ako počne makljaža, a ti nisi kategorija, a očekuje se da budeš za stolom. Malo se odmaknuti od stola, ali ne pobjeći iz sobe i ići pod stol. Oni koji su išli pod stol ti su izgubili", kazao je Milanović.

Milanović je kazao da ne želi razmišljato o tome da bi nam plan u slučaju nuklearnog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želim razmišljati da bismo bili meta. Po čemu? Osim ako se sami ne učinimo metom. Pazi što pričaš i jezik za zube kad su ozbiljni stvari u pitanju. Budi glasniji kada je u pitanju status Hrvata u BiH. Kad su u pitanju treće zemlje prava geostrategije je uvijek bila Rusija. Ovo naše nije geostrategija nego krvava brakorazvodna parnica", kazao je.

Milanović se osvrnuo i na uhićenja u HAMAG BICRO-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lopove i one koji muljaju treba proganjati nemilice. Međutim, vidjet ćemo što će pokazati istraga i postupci. Ono što je tu dodatno frustrirajuće, nama se stvara privid i nabija nam se kompleks da kradimo europske pare, Hrvatska ih je skupo platila i plaća ih. Hrvatska vrlo malo novaca dobiva iz EU. Neka me demantira Ministarstvo financija, HDZ, koliki je naš stvarni plus s EU. On je nekoliko milijardi kuna. Odričemo se prihoda od carina, nekoliko milijardi kuna. Kada to sravnite što nam je navodni plus mi smo jako tanko iznad vode. Živiš u strahu da će ti doći europski istražitelji. Ovo ne govorim da zaštitim nekog jer mulja, nego da naglasim da je to naš novac, nije to europski novac. Ako ga i ima, jako ga je malo. Ne zaboravite što sve dajemo da bismo godišnje dobili plus 5 milijardi kuna, to je pola proračuna jednog grada u RH", kazao je Milanović te dodao da se daje nekim trećima da kopaju po našim računima.

"Ogroman je miraz tu plaćen. Na kraju od svega imamo par milijardi kuna u nadi da će biti nekakva kriza, da će doći nekakav fond iz kojeg će se financirati oporavak", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o INA-i, kazao je da imamo to što imamo s mađarskom stranom.

"Prošlo je vrijeme za kukanje, optuživanje Sanadera. Moramo to prihvatiti i probati s mađarskim suvlasnicima od toga napraviti dobru kompaniju i nastojati da to ne truje odnose s Mađarskom", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vezani smo ugovorima, to će nas koštati milijarde. To su delikatni vlasnički odnosi, tu ima dosta politike s mađarske strane. Što ćemo, voditi 30-godišnji rat? Iz njega je Europa izašla sakata, s trećinom stanovništva malje i s milijun invalida. Mađari su naši susjedi i zato se u zadnje vrijeme više družim s ljudima koji predstavljaju Mađarsku usprkos ideološkim razlikama, ali ne mogu od svega raditi ideologiju. Sad će EU iz ideoloških razloga Mađarsko uskratiti 2/3 sredstava koje je trebala dobiti iz kohezijskih fondova. To je katastrofa, borit ću se da se Mađarskoj to ne napravi, ali da se ne prestane objektivno dokazivati i kritizirati ono što je Orban u nekim slučajevima radio", kazao je Milanović.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo