PORUKE IZ BRUXELLESA / Plenković: 'Teze o tome da je Hrvatska etnički čista su smiješne. Ne bi onda bili u Saboru i sudjelovali u vlasti'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Kaže kako je EU opet pružila podršku Ukrajini, a kako Hrvatska očekuje važne informacije o pridruživanju europskom području

31.5.2022.
16:00
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković u utorak je sudjelovao na izvanrednom sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu, a nakon toga obratio se medijima.

Istaknuo je kako je EU opet pokazala podršku Ukrajini te kako će se lista sankcioniranih produljiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče Hrvatske, važna je u ovim okolnostima cijela ideja pristupa Europskom vijeću da Hrvatska postane regionalni energetski hub, tvrdi. Kaže i kako ovaj tjedan očekujemo važne informacije Europske komisije o pristupanju Hrvatske u europsko područje. "Očekujemo potpredsjednika komisije u Zagrebu u četvrtak, a idu daljnji koraci prema članstvu u schengenskom prostoru, a postavljamo i pitanja izbornog zakona i pravima Hrvata u BiH", tvrdi.

"Obavijestili EK o kapacitetima jadranskog naftovoda koji bez modernizacija može prevoziti 11,4 milijuna tona. Taj kapacitet se na godišnjoj razini može dignuti za 15,6 milijuna tona, a time bi opskrbili Mađarsku i Slovačku dovoljnim količinima. To je prigoda za Janaf da se u pregovorima pozicionira i osigura si dodatne prihode i stratešku ulogu", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska ovaj trenutak koristi ne samo za zaštitu nacionalnih interesa nego i za preuzimanje regionalne uloge, ponovio je.

Image
komentirala plenkovićevu izjavu /

Brnabić: 'Etnički ste očistili Hrvatsku, ne postoji etnički čišća država na teritoriju Europe od Hrvatske'

Image
komentirala plenkovićevu izjavu /

Brnabić: 'Etnički ste očistili Hrvatsku, ne postoji etnički čišća država na teritoriju Europe od Hrvatske'

Upitan o izjavi srpske premijerke Ane Brnabić koja tvrdi kako je Hrvatska etnički najčišća država Europe, govori kako Hrvatska uvijek poštuje prava manjina te kako su u parlamentarnoj većini predstavnici svih osam nacionalnih manjina, kako je potpredsjednica Vlade Šimpraga, a prethodno je to bio Milošević. "Prisustvovanje predstavnika svih nacionalnih manjina u različitim segmentima vlasti je kontinuirano i jasno, a to pokazuje kakva je naša politika", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu govori kako je to politika rješavanja otvorenih pitanja, politika istine, politika procesuiranja ratnih zločina, politika pronalaska nestalih. "Teze o tome da je Hrvatska etnički čista su smiješne. Da jesmo niti bi oni bili u Saboru niti bi sudjelovali u vlasti. Naša politika je politika uključivanja, tolerancije i pomirbe, ali prije svega putem istine. Bez istine teško da možemo ići naprijed nakon velikosrpske Miloševićeve agresije na Hrvatsku", govori.

Zaključio je kako treba biti na pravoj strani povijesti što se tiče invazije na Ukrajinu. "Mi vodimo politiku u interesu Hrvatske i pravde. Ne vodimo politiku koja bi trebala ići na ruku agresora, odnosno Rusije. Ako je on vodi, to je velika šteta i sramota za Hrvatsku", navodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo