nakon sjednice Vlade / Plenković o Milanovićevim izjavama: 'Naši partneri iz NATO-a nas gledaju čudno zbog njega'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

'Ne vidim da je kao premijer dizao ovu temu', rekao je Plenković o Milanoviću

19.5.2022.
14:38
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Vlada održava je oko podneva održala novu sjednicu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Na dnevnom redu su bili, među ostalim, odluke o raspisivanju prijevremenih izbora za članove Gradskog vijeća Grada Splita te o osnivanju Povjerenstva za koordinaciju potpore i financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za ovu godinu.

"Nakon ove službene informacije prije sjednice Vlade koju smo primili iz Beograda, da izrazimo još jedanput sućut obitelji Mateja Periša. Nakon DNK analize i obdukcije utvrđeno je da je upravo riječ o njemu nakon vijesti da je pronađeno tijelo mladoga muškarca u Dunavu", kazao je premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru na početku redovite sjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sjednice premijer Plenković je davao izjave za medije.

Image
NOVI ZAŠTITNIK HERCEGOVINE /

Saznali smo kako je Milanović postao heroj Hercegovine. Bili smo u Čapljini, Ljubuškom i Međugorju

Image
NOVI ZAŠTITNIK HERCEGOVINE /

Saznali smo kako je Milanović postao heroj Hercegovine. Bili smo u Čapljini, Ljubuškom i Međugorju

O ulaganju u energente

Premijer je započeo press konferenciju predstavljanjem europskog plana "Repower EU" o neovisnosti o ruskim energentima te najavio ulaganja u kritičnu energetsku infrastrukturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mjere uštede energije, diversifikacija opskrbnih pravaca, te ubrzanje zelene tranzicije na obnovljive izvore. 300 milijardi eura je cijeli paket", kazao je Plenković i dodao kako je za Hrvatsku važna investicija u plinovode i naftovode. "Otvaraju se mogućnosti za proširenje kapaciteta. Hrvatska postaje strateška zemlja", kazao je te dodao kako je taj dokument jako važan.

"Vlada poduzima sve nužne aktivnosti, imamo kriznu skupinu koja vodi računa o tome da se na vrijeme popune kapaciteti skladišta plina. Hrvatska Vlada, u ovim okolnostima, koje su sve samo ne uobičajene, vodi računa o energetskoj sigurnosti građana i građanki", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je nabrojao i dosadašnje donijete mjere za ublažavanje udara cijene rasta energenata.

Kaže kako rade sve kako bi građani izdržali ove krize i inflaciju te ističe kako je energetska kriza tema broj jedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Milanoviću

Plenkovića su novinari pitali da komentira Milanovićeve izjave:

"Nastojim ne slušati i ne pratiti sve što on govori. Nažalost, ipak je izabrani predsjednik pa ga mediji prenose. Da je to rekao netko bez naslova, ne bi ga prenosili. Dobio sam signal od kolega da nas je nazvao izdajicama. Indikativno je da to po njegovim kriterijima govori čovjek koji je aktivno išao u kampanju u Sarajevo agitirati za izbor Željka Komšića protiv interesa BiH. Ni trunke, ni zanoktice vjerodostojnosti onoga koji u crvenom šuškavcu odlazi u Sarajevo agitirati protiv HDZ-a BiH, protiv Željka Komšića. Kredibilitet mu je nula."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prva Milanovićeva teza je protiv NATO-a, druga teza su Hrvati u BiH. Hoće li njegova inicijativa pomoći Hrvatima u BiH ili će im odmoći? Naša Vlada i diplomacija za razliku od njega učinila je gigantske korake da bi se emancipiralo pitanje izbornog zakona i prava Hrvata u BiH. Ja tu temu pratim godinama iz različitih uloga i uspoređujem naš angažman u odnosu na njega sada dok je predsjednik, ali još više i prije kao predsjednika Vlade", nastavio je Plenković.

"Ne vidim da je kao premijer dizao ovu temu. Ako neke stranke među hrvatskim u BiH misle da će im prijetnje i blokade pomoći, bojim se da nisu u pravu. Oni su u teškoj situaciji. Milanović ovo radi da bi naštetio politički HDZ-u u Hrvatskoj, ali i HDZ-u u BiH. Agenda mu je ne pomoći, ali iskoristiti i izrabiti loš položaj Hrvata u BiH da bi se dovelo do razlika, raslojavanja unutar Sabora, oslabila politička baza u BiH. Iz pakosti želi naštetiti meni i HDZ-u", tvrdi premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je postojala želja da se pomogne, onda se to ne radi vrijeđanjem, vrijeđanjem mene. Govori da smo mi servilni", dodao je Plenković.

"Blokirao je Švedsku i Finsku i poslao prorusku poruku, protiv cijelog Zapada i članica NATO-a, da u ovom trenutku staje u interesu neširenja NATO-a i na stranu Rusije. Ovo su ozbiljne, vrlo duboke, jako nesmotrene akcije koje podnosi bez da se dogovarao s nama", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako mu je u veljači pisao da se nađu i rasprave invaziju na Ukrajinu.

"Za razliku od njega imamo politiku koja je odgovorna, koja prije svega vodi računa o interesima i reputaciji Hrvatske. Je li veleizdajnička politika ako vam je kreditni rejting u smeću? Je li veleizdajnička politika ako ideš u Sarajevo lobirati za Komišća? Ja to ne govorim, a mogao bih svaki dan", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Doveli smo se u poziciju da naši partneri iz NATO-a gledaju čudno zbog Milanovićevih izjava. Znate kako sad gledaju na nas, na Vladu? - 'Možete li vi ovo nekako riješiti da to više ne čujemo', tako oni misle o nama sada", rekao je Plenković.

"Ne mogu razumjeti da netko ovako nastupa i misli da pomaže", kaže i ističe da su mogli sjesti i satima i danima razgovarati o tim temama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je potom upitan o pozivu šefici DORH-a Zlati Hrvoj Šipek.

"Je li normalno da Milanović huška državnu odvjetnicu i policiju na saborskog zastupnika? Ja mislim da nije. Je li normalno da huška na zatvaranje, utamničenje ministra u Vladi? Ja mislim da nije. Ako je taj isti DORH za puno blažu formulaciju prije dvije godine u manje od 24 sata reagirao na jednu moju izjavu, koja nije imenovala nikoga, onda mene kao predsjednika Vlade, na čiju izjavu je taj isti DORH reagirao, zanima zašto sada ne reagira. Nisam zvao i odšutio, nego sam zvao i rekao da ću to javno reći radi kredibiliteta svih institucija. Vrlo je bitno da nema dvostrukih aršina. To što on to sad hoće malo koristiti da može reći da je to za opoziv, to može okačiti mačku za rep", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je potom upitan o misterioznom tankeru nafte koji danima pluta pred Rijekom.

"Oni koji su nadležni trebaju provjeriti o čemu se radi. Puno je toga u medijima, ne zna se je li nafta iranska, gdje je ta nafta utovarena. Pričekajmo neka stručnjaci nešto kažu o ovome, pa ćemo vidjeti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne razmišljam o Milanovićevoj političkoj perspektivi. To je čista pakost. Nakon što je on ovo počeo radit, Hrvati su u sve lošem položaju u BiH. Što je njegova Vlada učinila za potporu BiH da podnese zahtjev za članstvo?", ponovno je komentirao premijer Milanovića.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo