Predsjednik Vlade / Plenković o Milanoviću: 'Kao poraženi ljubomorni luzer napada Schmidtovo rješenje'

Image

'Trebate slušati izjave bošnjačkih stranaka u BiH. Kad čujete njihov stav da je HDZ pobjednik izbora, da je Schimdt riješio problem Hrvata u BiH'

4.10.2022.
15:10
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u posjetu Zadarskoj županiji, posebno Zračne luke Zadar koja po prvi put u 54 godine postojanja ima više od milijun putnika. U pratnji ministara mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i obrazovanja Radovana Fuchsa, obišao je i ribarsku luku Gaženica i Sveučilište u Zadru.

Potom je Plenković izašao pred novinare. Prvo je čestitao rektorici Dijani Vican na realizaciji studentskog doma, vrijednog oko 100 milijuna kuna. Rekao je dalje da se susreo s gradonačelnikom i županom, da je potpisan ugovor od milijardu i 800 milijuna kuna za dovođenje vode u sve dijelove Zadarske županije, posebno na otoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"MIlijuntni putnik odnosno putnica u ovoj godini, možemo očekivati do kraja godine i milijun i 100 tisuća, to je za 300.000 više nego u rekordnoj 2019. godini", nahvalio je tamošnje vlasti. Rekao je da očekuje rast BDP-a RH i u 4. kvartalu. Za izjavu Ivana Penave o izborima u BiH rekao je da su i on i stranka potpuno nerelevantni, da je gradonačelnik postao zahvaljujući HDZ-u.

"Trebate slušati izjave bošnjačkih političara i stranaka u BiH. Kad čujete njihov stav što je i kad je učinio visoki predstavnik Schmidt, onda ćete čuti odjedanput da je HDZ pobjednik izbora, da je Schimdt riješio problem Hrvata u BiH, osigurao im participaciju u vlasti. Znate, kad to kaže onaj tko je opstruirao dogovor stranaka, onda to ima veću težinu od ovih koji nisu imali veze s ničim", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za DP i Most je rekao da su apsolutno nebitni u međunarodnim odnosima, a da je Zoran Milanović radio štetu, te da su iz HDZ-a "zaštitili prava Hrvata u BiH unatoč njemu": "Danas kao poraženi ljubomorni luzer napada Schmidtovo rješenje, a mi smo unatoč njemu zaštitili prava Hrvata."

U istom tonu odgovorio je na pitanje u vezi naslovnice "Nacional" da je naložio bivšem ministru Ćoriću da se Petrokemija zatvori: "To je novina koju ne vrijedi komentirati", kazao je, nabrojao koliko su često njihove naslovnice o njemu i pritom negativne i dodao: "Riječ je o pokušaju USKOK-ovog optuženika, kako bi rekao njegov kompanjon iz 'Slovenske', dakle kriminalca, koji nastoji sada izmišljati stvari s nekakvog sastanka da bi vjerojatno zaštitio sebe, misleći da ja imam veze s njegovom ulogom optuženika sa slučajem koji je vezan s njegovom ulogom u JANAF-u."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako komentira krak afere INA, odnosno sumnjičenje Rade Škugor da je kupila, pa unosno preprodala potraživanja od Dalekovoda?

"O tome nemam nikakvih saznanja. Vidio sam jučer vijest, to je sve što o tome znam. Pitajte DORH, ne znam. Kako bih o tome znao?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je dalje da je predsjednik Milanović "izblefirao nekakvim nebulozama o fifty-fifty" imenovanja dužnosnika u MORH-u i da je "vidio da je predsjednik opet 'hvalio' ministra obrane".

"Prava vanjskopolitička tema ovih godinu dana je da je štetio borbi za interese Hrvata u BiH... stvarao naprijatelje, antagonizirao, stvarao neprijatelje, vrijeđao Bošnjake, meni se čini čak činio sve da gotovo ugrozi strateške ciljeve Hrvatske, a to su eurozona i Schengen", rekao je dalje o Milanoviću:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Kontra nacionalista /

Razbio Bakira na izborima, a Čoviću 2020. nabio na nos da je Tuzla 2. najveći grad BiH Hrvata. Je li to istina?

Image
Kontra nacionalista /

Razbio Bakira na izborima, a Čoviću 2020. nabio na nos da je Tuzla 2. najveći grad BiH Hrvata. Je li to istina?

"Pitate se, čemu to?"

Nabrojao je potom kako je sve Milanović nazivao Christiana Schmidta: "Dakle, kad imate ne Schulza, ne Scholza, ne Švabu, ne svinjara, nego Christiana Schmidta koji jedini može pomoći ako propadnu svi napori, a vi ga konstantno vrijeđate mjesecima, onda sigurno ne želite dobro."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj čovjek je unatoč njemu pomogao Hrvatima u BiH, zato što ima povjerenja u neke druge ljude u Hrvatskoj koji se bore za interese Hrvata u BiH strpljivo, inteligentno, argumentima, s ciljem iznalaženja rješenja", kazao je.

"Mene čudi kako njega nitko nije pitao od hrvatskih medija, pa zar nije preko vikenda skupina, pazite sad ovo, pred-sjed-ni-ka, predsjednika (!), srednje i istočne Europe donijela izjavu, još kažu: 'Mi predsjednici država srednje i istočne Europe koji smo posjetili Ukrajinu nakon što je počela ruska agresija'... Ja sam pogledao popis zemalja i rekao, gle čuda, nema Hrvatske. Što ga to niste pitali? Je li možda odbio? Je li propustio otići u Ukrajinu, pokazati solidarnost? Ili je možda mjesecima izricao tlapnje o tome kako je Rusija jaka i kako Rusiju ne treba dirati", rekao je dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vezi Plenkovićevog odlaska u New York u UN, za što je Milanović rekao da je "bijeg", Plenković je rekao da je onda i on, Milanović, prethodno kad je išao u UN "bježao", isto kao i Grabar Kitarović i tako iz godine u godinu:

"Zadnji put kad sam ja 'bježao u New York bilo je 2017."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da su takve predsjednikove izjave jako štetne i da bi ih trebalo analizirati.

"Teza koju on plasira, da se moglo nešto prstom, šakom, vikanjem... Nije se moglo ništa. Nula. Zero. Zakone u BiH donose predstavnička tijela BiH. Pregovore o izmjenama Ustava Federacije, o izmjenama izbornog zakona vode političke stranke u BiH, možda uz facilitiranje, potporu različitih međunarodnih predstavnika SAD-a, EU-a, visokog predstavnika, Hrvatske kao susjedne zemlje. Ali donose oni. Ne donosimo mi. Ne donosi Sabor, Vlada RH zakone koji vrijede za BiH", dodao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Christian Schmidt jako je bio svjestan važnosti očuvanja konstitutivnosti Hrvata."

To je Schmidt i učinio, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za političko ponašanje Željka Komšića, kojem ne spori da je Hrvat izabran na teritoriju Federacije BiH, rekao je da je njegovo ponašanje "nečuveno":

"A njemu je u kampanju išao Milanović, ne ja. Išao je 2010., sam priznaje. Čak čujem da je rekao da je tad nagovarao Lagumdžiju da on ide kao kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva. Pa što ga nije nagovorio?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro više...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo