od utoraka se stvari mijenjaju / Stožer objavio sve što trebate znati o obaveznim COVID potvrdama: Ima i izuzetaka, evo kome neće trebati

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Proširenje upotrebe obaveznih COVID potvrda bit će veliki zalogaj za cjelokupni sustav

12.11.2021.
11:50
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je detalje o tome kako će izgledati šira primjena obaveznih COVID potvrda u državnom i javnom sektoru od 16. studenog.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 6.449 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 39.846. Među njima je 2.086 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 251 pacijenata. Preminulo je 53 osoba, rečeno je na konferenciji Stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nacionalni stožer /

U Hrvatskoj preminulo više od 50 osoba, novozaraženih je 6449: Pogledajte gdje je najgora situacija

Image
nacionalni stožer /

U Hrvatskoj preminulo više od 50 osoba, novozaraženih je 6449: Pogledajte gdje je najgora situacija

Postotak pozitivnih među testiranima je 42,8 posto. Najviša incidencija je u Međimurskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Višu dvotjednu incidenciju od Hrvatske u Europi imaju samo Slovenija i Estonija. 

Među 53 preminule osobe 14 je osoba cijepljeno sa dvije doze, a jedna čak i sa tri doze. No, 39 umrlih nije bilo cijepljeno niti jednom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U protekla 24 sata hospitalizirano je 277 osoba, a 73 posto nije cijepljeno. Na respirator su stavljene 22 osobe u 24 sata, 17 nije cijepljeno. 71 posto novootkrivenih zaraženih nije cijepljeno", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. 

Obavezno testiranje provodit će se dva puta tjedno

Uvodi se sigurnosna mjera obveznog testiranja na koronavirus prilikom dolaska na posao za dužnosnike, državne i javne službenike te zaposlenike ustanova i trgovačkih društava čiji su osnivači RH, županije, gradovi i općine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka stupa na snagu 16. studenog kako bi se u ponedjeljak svi oni na koje se odnosi odluka mogli obaviti testiranje. 

Dužnosnici, službenici i zaposlenici obavezni su EU potvrdu ili odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju predočiti prilikom ulaska u prostorije poslodavca i dati je na uvid osobi koju poslodavac ovlasti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prilikom dolaska na radno mjesto oni koji već nemaju COVID potvrde morat će se testirati najmanje dva puta tjedno. Kada i kako, odredit će poslodavci. Na raspolaganju će im biti oko 6500 novih testnih mjesta koja će biti objavljena na web stranicama institucija", rekao je šef Stožera Davor Božinović

Ista odluka odnosi se na sve stranke koje dolaze u službene prostore, sve pružatelje usluga koji pružaju različite usluge u tim prostorima ili su angažirani za određene poslove ili druge osobe koje tamo dolaze po bilo kojoj osnovi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni koji odbiju testiranje ili predočiti COVID potvrdu ili predočiti drugi dokaz, ne mogu boraviti tamo", kazao je Božinović. 

Drugi dokaz je: preboljenje koje se dokazuje potvrdom liječnika obiteljske medicine unutar 12 mjeseci čak i kad se radi o brzom antigenskom testu, oni koji su bili tzv. vjerojatni slučajevi unazad 12 mjeseci, također s potvrdom liječnika obiteljske medicine moći će doći na posao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izuzeci od primjene obaveznih COVID potvrda

Izuzeci na koje se najnovija odluka ne primjenjuje su zdravstveni sustav i socijalna skrb, na studente osim ako Visoko učilište ne odluči drugačije, na učenike, na osobe mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode djecu u vrtić, osnovnu školu, osobe koje prate osobu koja se ne može britnuti za sebe, ne osobe koje dolaze dignuti svoju COVID potvrdu u HZZO, na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice, na one koji dolaze pred pravosudna tijela, na osobe koje imaju kontraindikaciju na cjepivo... 

Testiranje će se moći provoditi na račun poslodavca, no on neće izdavati COVID potvrde već samo one koje će vrijediti za tog poslodavca, kazao je Božinović.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdavanje COVID potvrda

Svaka promjena statusa cijepljne osobe zahtjeva da osoba izvadi novu COVID potvrdu. Cijepljenje trećom dozom ne znači da će im se automatski produljiti potvrda već se treba ishoditi nova. Ona će vrijediti godinu dana od cijepljenja, a do sada je izdano 14 tisuća potvrda temeljem booster doze. 

Najlakše je do potvrde doći preko sustava e-građani, ali će se one moći dobiti i na cjepnom punktu, dakle i u ordinacijama obiteljske medicine, pedijatrijskim i stomatološkim ordinacijama, na preko 460 postojećih lokacija...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom kontrole COVID potvrda bit će potrebno pokazati i osobni identifikacijski dokument. 

Što se tiče same kontrole covid potvrda, ona se radi uz pomoć covidGo mobilne aplikacije, ona je svima dostupna besplatno. Aplikacija za vrijeme kontroliranja ne zahtijeva postojanje internet prometa, ona radi u takozvanom offline modu. Samo je potrebno preuzeti je i jednom tjedno ažurirati listu javnih ključeva. Sama kontrola ne zahtjeva troškove, može se jednostavno obaviti uz besplatan alat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Vili Beroš je kazao da uvođenje COVID potvrda nikako ne ugrožava ljudske slobode već upravo suprotno te je poručio građanima da ih prihvate. 

"Mjere su tu da zaštite živote. Cjepljenje je najbolji izlaz iz ove krize. Uz cjepljenje od najvažnije moguće važnosti je i poštivanje mjera i osnovnih epidemioloških postulata", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako će Hrvatska nabaviti i lijekove. 

"Ministarstvo zdravstva razgovara sa farmaceutskim firmama i razgovaramo o nabavi lijekova za hrvatske građane", rekao je Beroš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan lijek, ako se uzme u prva tri dana od pojave simptoma, sprječava razvoj teških oblika bolesti i hospitalizacija za 90 posto. Ako se to potvrdi, bit će to nevjerojatan korak, međutim, naglasio je, pitanje je hoće li se to realizirati. 

Delta-plus varijanta je u cijeloj Europi ispod jedan posto 

"Za sada ono što se zna je da je dodatno virulentnija i potentnija. Da bismo se riješili svih tih varijanti, važno je da se i dalje provode mjere, da se što brže cijepimo. Dodatni lijekovi će biti tu, ali ne mogu biti zamjena za cijepljenje već samo pomoć," rekla je dr. Alemka Markotić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li se ograničavati cijene testa na koronu, Capak je rekao: "Nastojat ćemo osigurati jedinstvenu cijenu. Što se tiče privatnih testnih mjesta, njima ne možemo određivati cijenu", kazao je. 

Dolazak roditelja u škole

Postoje posebne preporuke, u njima nema obaveze COVID potvrde, ali će se preporuke mijenjati i propisat će se ta obaveza i za roditelje koji dolaze na informacije i roditeljske sastanke, rekao je Capak odgovarajući na pitanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolona u Vukovaru

"To je jedan poseban događaj, od nas je zatraženo da dogovorimo epidemiološki okvir za događaje u Vukovaru i Škabrnji. Ako ste pažljivo slušali onda znate da su svi sudionici pozivali građane da taj dan obilježe u svojim gradovima, općinama, braniteljskim udrugama. A oni koji moraju doći, za njih je propisan poseban okvir, on ne sadržava COVID potvrde, ali sve mora biti na otvorenom, s razmakom i maskama. To će sve kontrolirati velik broj covid redara", kaže Capak dodajući da se okvir ne bazira na COVID potvrdama nego na pozivu da se ne ide na lice mjesta. Oni koji idu trebaju se pridržavati mjera. 

I cijepljeni šire zarazu, ali...

"Ja sam potpuno svjestan da jedno istraživanje u Lancetu kaže da je šansa da cijepljeni prenose bolest jednaka kao da je šire i necijepljeni. Ali jedna australska studija kaže da je do 20 puta manja šansa da cijepljeni prenose bolest", rekao je Capak odgovarajući na pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Markotić je ukazala na opterećenost zdravstvenog sustava. 

"Ako je netko inficiran s manjom količinom virusa, nije toliko bitno je li sjedio doma nekoliko dana, bitno je koliko će ljudi završiti u bolnici. Svaki dan govorimo da je preko 70 posto onih koji su u bolnici ili umrlih ili na respiratorima bilo necijepljeno. Cijepljene je glavno oružje, svjesni smo da je to vrsta virusa koji se ne može samo na taj način do kraja spriječiti, pogotovo u usporenom načinu cijepljenja, iznimno je važno držati se mjera, posebno u ovo vrijeme kad se zaraza lako širi", kaže Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Capak: Ovo su nepobitne činjenice ravne onima da je Zemlja okrugla

Za kraj, Capak je imao posebnu poruku. 

"Upskos tome što mi ovdje i većina naših profesionalaca koji idu u medije govorimo o važnosti cijepljenja i svi govorimo isto, stalno se preispituju nepobitne činjenice koje su ravne činjenici da je Zemlja okrugla. Bilo bi dobro kad neki znanstvenici i kvaziznanstvenici ne bi dovodili u pitanje sljedeće odluke:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- cijepljene osobe višestruko manje obolijevaju i završavaju u bolnicama te višestruko manje umiru od necijepljenih

- cijepljene osobe višestruko manje prenose zarazu od necijepljenih. 

Hvala lijepa. 

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo