GODINU DANA OD POTRESA / Plenković poručio građanima Banije: 'Tu smo, učinit ćemo što smo obećali!' Prokomentirao i provjeru COVID potvrda na Pantovčaku

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Na sjednici su potpisani brojni sporazumi i ugovori o rekonstrukciji i gradnji, a time je počeo posjet premijera potresom pogođenom području

29.12.2021.
10:52
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Na godišnjicu od razornog petrinjskog potresa održana je sjednica Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom, a tom prigodom potpisivani su ugovori i sporazumi za izgradnju nove sportske dvorane, pristupne ceste i rekonstrukciju Srednje škole u Petrinji, za izgradnju zgrade Ekonomske škole u Sisku te za otvaranje izvanrednog studija građevinarstva u Sisku. 

Sjednici je prisustvovao i premijer Andrej Plenković, ali i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak te dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. Stjepan Lakušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je govorio o razmjeru štete, a onda se osvrnuo na godinu dana aktivnosti stožera. Kaže da su nastojali učiniti maksimalne napore da ljudima na Baniji olakšaju život nakon katastrofe. 

Istaknuo je kako je katastrofa pokazala na djelu načelo solidarnosti, od strane građana, ali i volontera i svih drugih koji su pružili pomoć. Zahvalio svima iz domovine, ali i Hrvatima u BiH i inozemstvu te drugim državama te službama na terenu koji su pružili ruku pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje se dogodilo i 5000 naknadnih potresa koji su donijeli dodatne štete", kaže.

Tvrdi kako su saniranju štete pristupili u dvije faze. Iznio je i brojke koje, po njegovu sudu, pokazuju da se obnova ubrzava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
reportaža s banije /

Godinu dana nakon potresa mještani hvale donatore, zaziru od obećanja. Na potrese su neki navikli, ali ne i jedan petogodišnjak

Image
reportaža s banije /

Godinu dana nakon potresa mještani hvale donatore, zaziru od obećanja. Na potrese su neki navikli, ali ne i jedan petogodišnjak

Podsjetio da su svima ponudili alternativni smještaj pa je dio građana odabrao biti u blizini svojih kuća, imanja i ostati ovdje. Vlada je, govori donijela i puno odluka kako bi im olakšali život i oni iznose milijardu kuna, tvrdi. 

Govoreći o dvije faze razvoja ovog područja pojašnjava da se radi o obnovi i revitalizaciji, uz fokus pogleda u budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada će sutra usvojiti program mjera težak 15 milijardi kuna za razvoj Sisačko-moslavačke županije. Nastojimo ulagati u ovaj kraj, koji je praktički pola sata, malo više, udaljen od Zagreba", rekao je.  

"Ključni projekt koji će biti žila kucavica bit će dovršetak autoceste od Zagreba do Siska", dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrio je i kako povećavaju regionalna ulaganja i za ovo, ali i za područje Slavonije koji će im daleko olakšati. "To je jedan aktivan pogled na budućnost", zaključuje. 

Medved pozvao građane

Riječ je preuzeo Medved koji govori kako se danas prisjećamo osam žrtava potresa. Pozvao građane, njih više od 5000 u kamp kućicama, u kontejnerskom naselju na razumijevanje. "Poziv je da zajedno s nama surađuju. Vjerujem da su prepoznali napore koje smo učinili kao Vlada i da prepoznaju našu dostupnost i naših sastavnica koje su im svakodnevno na raspolaganju", kaže.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je i potpredsjednik Vlade, Boris Milošević koji ističe kako je uložen veliki trud i rad članova stožera, ali i veliko srce i solidarnost svih građana Hrvatske. Zahvalio je humanitarnim ogranizacijama koje su se pojavile prvih dana nakon potresa i još su tu. 

"I mi u stožeru i u Vladi dijelimo istu viziju, nije dovoljno obnoviti samo ono porušeno, nego moramo graditi bolje, bolji stambeni fond, prometnice i povezanost, ne samo prometnu neg oi pokrivenost mobilnim signalom. Sve ono što danas čini život čovjeku boljim i ugodnijim", tvrdi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je naveo kako se i dalje tu dijeli 1500 obroka, ne plaća se struja, ne plaća se autocesta. Sada će, kaže, fokusirati napore da onima najugroženijima, onima u alternativnim smještajima, učine sve da im se život olakša. Tvrdi kako oni nisu morali ostati u blizini svojih imanja, ali poštuje njihovu odluku. 

Priznaje da je obnova trebala biti bolja i brža, ali tvrdi, nema nitko čarobni štapić. Poruka ovim građanima je da su tu, da će učiniti sve što su obećali, što su projektima obuhvatili, kaže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan kako spriječiti da propadnu sredstva Fonda solidarnosti, tvrdi kako je već rečeno što će se učiniti. Sredstva će se, navodi, iskoristiti. 

Kaže da mu nije teško danas stati pred građane Sisačko-moslavačke županije. Ovo je veliko područje pa tvrdi, ne mora posjetiti sve i dokazivati da su ovdje s ljudima  jer stožer je tu svakog dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan čime je nezadovoljan govori kako svi mi možemo učiniti bolje, ali treba uzeti u obzir čak nekoliko kriza s kojima se suočavamo, među kojima je i COVID kriza, ali i polarizacije u društvu koju neki potiču.

"Trudimo se napraviti ono dobro i korisno i da svi imaju krov nad glavom, plaće i mirovine i da zdravstveni sustav funkcionira. I mi bi htjeli da je svega toga, u smislu kriza manje. Ali ovako kako jest, borit ćemo se i borit ćemo se do kraja. Zvijezde su htjele tako", navodi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nada se da će po pitanju obnove za drugu godišnjicu biti brojnije. 

COVID potvrde ipak na Pantovčaku

"Cijela ta tema s COVID potvrdama u vrijeme kada omikron eksplodira... COVID potvrda je, ponavljam za one koje imaju neki oblik zazora od cijepljenja. Dakle COVID potvrda je stvar izbora i može je imati onaj cijepljen, necijepljen", navodi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdama su, tvrdi, omogućili društvu da funkcionira. 

"Bez obzira na retoriku političkog folklora ili političkog stila ja mogu pozdraviti odluku da se COVID potvrde gledaju prilikom ulaska na Pantovčak", rekao je. Za gradove se, tvrdi, treba provjeriti i svatko treba poštovati zakone. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O referendumu Mosta

Tvrdi kako smo sada u fazi prvog i drugog čitanja referenduma, a kaže, imaju ga priliku izglasati. Ponavlja i kako u Hrvatskoj ne postoji kultura izlaska na referendume. "To je sada novi sport", kaže. 

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo