idu pred Vladu / Stotine odgajatelja prosvjeduje na Trgu: 'Pedagoški standard je propisan, ali je mrtvo slovo na papiru'

Image

'Krivi su svi od vrha do dna, prvo ministarstvo, pa gradovi koji su osnivači vrtića'

22.10.2022.
12:22
VOYO logo

Odgajatelji u sustavu predškolskog obrazovanja pretrpani su poslom, lokalna samouprava ne poštuje Državni pedagoški standard, a u jaslicama u Zagrebu upisano je 19 djece umjesto osmero po grupi. Zbog svega toga organizirali su dana prosvjed na glavnom zagrebačkom trgu, a ići će i pred Vladu na Markov trg.

Na prosvjedu naslovljenom "Jednakost, sigurnost i kvaliteta u vrtićima! Ili mislite da možete bez nas? Želite li naš otkaz?", govoriti će predstavnici udruga, predstavnici sindikalnih središnjica i udruženih vrtićkih i školskih sindikata, odgojitelji i roditelji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga SIDRO, sindikati: SOMK, SRPOOH, SOOH te strukovna udruga odgajatelja "Krijesnice" Čakovec i "Terina" Vukovar organiziraju prosvjed zaposlenih u dječjim vrtićima. Na prosvjedu će se okupiti zaposlenici dječjih vrtića iz cijele Hrvatske. Traže od Vlade RH i Ministarstva znanosti i obrazovanja da se uključi u financiranje sustava ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Image
Image

Trg je pun prosvjednika. "Hvala što ste izašli na ulice, konačno jednom", moglo se čuti na početku govora na prosvjedu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prosvjed su došli odgojitelji, pedagozi, psiholozi, spremačice, domari, tajnici, pomoćnici...

Prosvjednika ima oko dvije tisuće i iz svih dijelova Hrvatske. Odlučni su da ispune svoje zahtjeve, ali, upozoravaju organizatori, i u strahu su od pritisaka ravnatelja i osnivača, a to su lokalne zajednice - općine i gradovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudionice i sudionici nose transparente na kojima piše: "Dosta je!", "Vrtići su prva stepenica u sustavu obrazovanja", "Kada će dobrobit djeteta postati prioritet?", "Čakovec želi zakon za jednakost", "Vrtići nisu čuvališta, vrtići su odgojno obrazovne ustanove" i slično.

"Očekujemo prije svega da ćemo poslati jasnu poruku te da nas shvate ozbiljno jer zaista bi se moglo dogoditi da ljudi ne dođu na posao", kazala je Hini Katarina Turković Gulin iz udruge SIDRO koja okuplja odgojitelje i roditelje u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručila je da ispunjenje ovih zahtjeva nije nikakav "hir, slava ili čast", već nešto što se mora "jer ovakvo stanje ne može još dugo trajati".

Image
Image

"Pedagoski standard je propisan, ali je mrtvo slovo na papiru. Krivi su svi od vrha do dna, prvo ministarstvo, pa gradovi koji su osnivači vrtića", kazali su predstavnici prosvjednika i dodaju da je to najveći problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelje traže da donesu koju jabuku i brašno kad djeca imaju Dane kruha, a nemaju ni wc papira a kamo li papira za crtanje, istaknuli su nezadovoljni odgajatelji.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja se oglasilo oko današnjeg prosvjeda, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo znanosti i obrazovanja je temeljem otvorenog pisama sindikata predškolskog odgoja, uputilo dopis svim osnivačima  dječjih vrtića, a posebno Gradu Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku (šaljemo u privitku e-maila) kojim je zatražilo osnivače da provjere istinitost navoda iz otvorenog pisma Inicijative te u slučaju  utvrđivanja nepravilnosti, poduzmu mjere iz svoje  nadležnosti i utvrđene nepravilnosti isprave  u najkraćem vremenu.

Naime, za provedbu Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju zaduženi su ravnatelji i Upravna vijeća te vlasnici vrtića odnosno gradovi i općine koji imenuju ravnatelje i većinu članova Upravnih vijeća. Uloga Ministarstva, odnosno prosvjetne inspekcije je da nadzire poštivanje propisa što ona svakodnevno i radi te nakon prijave (koja nakon izmjena Zakona ne može biti anonimna) provodi inspekcijski nadzor, te ukoliko utvrdi nepoštivanje pedagoškog standarda određuje propisane kazne u iznosima 15 000 kuna za vrtić, odnosno 8 000 za ravnatelja vrtića. Budući da se dječji vrtići u potpunosti financiraju iz proračuna gradova i općina te kazne posredno plaćaju vlasnici vrtića, odnosno gradovi i općine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, Ministarstvo obrazovanja je Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju otvorilo mogućnost financiranja izgradnje, dogradnje, opremanja i poslovanja vrtića iz nacionalnih sredstava  što najbolje pokazuje Nacionalni program oporavka i odobravanje 1,28 mlrd kuna za izgradnju, dogradnju i opremanje više od 250 dječjih vrtića temeljem poziva kojim je svim prijaviteljima koji su imali potrebnu dokumentaciju i to bez uvjeta razvijenosti gradova i općina odobreno financiranje gradnje, dogradnje i/ili opremanje vrtića.

Što se tiče plaća svih djelatnika u dječjim vrtićima ne samo odgojiteljica i odgojitelja, želeći zaštititi djelatnike dječjih vrtića i postići ujednačenost njihovih primanja u cijeloj Hrvatskoj, Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju člankom 51. propisano je da se „na utvrđivanje i obračun plaća, naknada i drugih prihoda zaposlenika dječjih vrtića, koji su u vlasništvu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, primjenjuju propisi kojima se uređuju plaće, naknade i drugi prihodi javnih službenika i namještenika zaposlenih u osnovnom školstvu, ako su ti propisi povoljniji za zaposlenike.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To konkretno znači da svi djelatnici dječjih vrtića moraju imati materijalna prava i plaće jednake ili veće od zaposlenika u osnovnim školama. Dakle, ukoliko pojedini poslodavac, odnosno dječji vrtić krši propisanu odredbu Zakona, djelatnici mogu pokrenuti sudske tužbe", pišu iz Ministarstva.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo