OTVORIO DOMOVINSKI MOST / Tomašević i Dolenec poručili: 'Umirovljenici će dobiti uskrsnicu od 200 kuna'

Nakon obilježavanja završetka radova na Domovinskom mostu, gradonačelnik Tomašević održava redovnu konferenciju za medije

12.4.2022.
10:58
VOYO logo

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević obilježio je završetak radova na izvanrednom održavanju Domovinskog mosta koji su izvedeni temeljem Projekta sanacije Domovinskog mosta u Zagrebu.

Tomašević je komentirao situaciju u KK Ciboni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tvrdnju da se Cibona do kraja travnja treba iseliti iz svojih prostorija, Tomašević je kazao da ne treba. 

"Ne znam otkuda informacija da se trebaju bilo kada maknuti iz dvorane. Ne znam odakle informacija da pokriju dug prema Gradu. Dug koji je nastao prema Gradu Zagrebu je nešto na što je Zagreb spreman čekat, spreman na obročnu otplatu i to je Ciboni ponuđeno i ne traži ih se da to podmire do kraja travnja. Ista stvar je s dvoranom, ne tjera ih se iz nje, ne znam o čemu se radi. Jučer je bio sastanak između Uprave Cibone i gradskog Ureda za sport, Sportskog saveza Grada Zagreba i ustanove za upravljanje sportskim objektima. Neki nesporazumi su se valjda riješili, oni su rekli da će se pismeno obratiti s prijedlozima, čekam ih i nakon toga ću se ako treba i osobno naći s njima", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da je Cibona izjavila da ima investitore koji su spremni uložiti da se dug podmiri. 

Image
traže druga rješenja /

Tomašević traži najmanje loše rješenje za plinaru nakon sezone grijanja: 'To tako više ne ide'

Image
traže druga rješenja /

Tomašević traži najmanje loše rješenje za plinaru nakon sezone grijanja: 'To tako više ne ide'

"To je dug koji je nastao prema različitim akterima", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je i nevjerojatno da institucije nisu reagirale.

"Naša kontrola je utvrdila određeno dvostruko financiranje i dugove", kazao je te dodao da se dugovi moraju sanirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cibona se ne može financirati iz proračuna dok se dugovi ne riješe", kazao je.

Tomašević je kazao da je unutar sporta u Zagrebu bilo puno nepravilnosti te da vjerojatno ima dosta prostora u proračunu Sportskog saveza Grada Zagreba da se novac bolje iskoristi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da Savez ide u tom smjeru, da vodstvo čisti loše situacije, a da ćemo mi to u Gradu znati nagraditi dodatnim sredstvima", kazao je.

"Da smo inzistirali da se dug plati mogli smo Cibonu ovršiti sto puta. Naravno da nismo jer želimo dati priliku novoj Upravi da pokuša izvuć Cibonu iz ove situacije gdje je stara Uprava dovela klub", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević je komentirao i problem odvoza plastike.

"Dobro je da su građani počeli prije odluke više odvajati. Čistoća će povećati broj spremnika za plastiku na javnim površinama. Osigurani su i svakim danom se postavlja sve više spremnika. Kako će odluka stupiti na snagu tako će se mijenjati navike i količine otpada, miješanog će se smanjivati, a povećavat će se biootpad, plastika i metal, povećavat će se broj spremnika", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji izmjena odluke koja je u javnom savjetovanju koja omogućje da bokseve stavimo na javnu površinu, da Grad izda dozvolu građanima da spremnike koji bi trebali biti na njihovoj površini, tamo gdje to nije moguće stave na javne površine i dobiju dozvolu grada za to. U tu svrhu je Čistoća napravila javni poziv predstavnicima suvlasnika višestambenih zgrada da se jave ako imaju takvu situaciju", kazao je te dodao da na teren izlaze timovi.

"Dobili smo 1200 prijava i već je do sada obrađeno 500 prijava, a nove dolaze. Povećavamo timove i uskoro će se svim tim građanima javiti timovi. Oni izlaze na teren, utvrđuju postoji li mjesto na zemljištu vlasnika višestambenih zgrada, ukoliko to ne postoji, na licu mjesta se gledaju mikrolokacije koje su najmanje štetne gdje bi se postavili boksovi u koje idu spremnici i koji će biti pod kontrolom suvlasnika zgrada", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da se u određenom broju slučajeva uspjeva uvjeriti stanare da stave spremnike na svoju parcelu, a tamo gdje se to ne uspije, dogovori se da nekoliko ulaza koristi spremnik od 1100 litara.

"Mislim da je to u interesu grada i građana", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević je kazao da imaju određene podatke o broju odvoza te da se na licu mjesta dogovara je li potreban jedan spremnik ili više njih. 

Komentirao je i je li repovi oko imovine ministra graditeljstva Ivana Paladina utječu na proces obnove. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To morate njega pitati. Ja mogu reći da imamo koordinaciju jednom tjedno, svaki petak i ona funkcionira. Idemo vidjeti rezultate, to je ključno. U travnju su napravljena određena obećanja prema gradu oko prvih kuća i višestambenih zgrada. Skoro smo na polovici travnja, čekamo rezultate. Grad je spreman napraviti sve što može do pomogne", kazao je. 

Kazao je i da je na Fondu za obnovu odluka tko će biti ravnatelj istog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo donosi odluke, provodi ih Fond, sve je u rukama države", kazao je.

Govoreći o rekonstrukciji Vlade, kazao je da je to odluka premijera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na njemu je da bira suradnike", kazao je te dodao da je na premijeru odgovornost.

Komentirao je i tržnice Grada Zagreba i njihovo radno vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dogovoreno je da će se produžiti njihovo radno vrijeme do 16 sati popodne jer to ovisi o prodavateljima. Radno vrijeme im se produžilo za vikend. Što se tiče inicijative da u popodnevnim satima na tržnicama budu drugi sadržaji, sastanka je dogovoren između 1posto za Grad i direktorice Tržnica grada Zagreba, otvoreni smo za takve inicijative. Želimo što bolje iskoristiti gradske tržnice", kazao je Tomašević.

Tomaševiću je postavljeno je li prevario birače jer je rekao da drobilice neće biti na Jakuševcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će više lokacija. Imamo prijedlog od države vezano za treću lokaciju pa ćemo vidjeti koliko je to ekološki. Drobilice će raditi na više lokacija, kako bi se obrađivao građevinski materijal koji nastaje od obnove. Ideja je da ga se obradi i reciklira i vrati nazad u obnovu kao građevinski materijal. Ako je sve u skladu s dozvolama, eko standardima, ne vidim tu problem", kazao je.

Kazao je i da se radi na novoj kompostani i sortirnici te novom sustavu kako bi se zatvorilo odlagalište Jakuševec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na pitanje o mjeri roditelj odgojitelj, Dolenec je kazala da nisu nastupile okolnosti koje bi dovele do odgode te odluke. 

"Nama je u mandatu važno proširiti kapacitete gradskih vrtića. Sada pripremamo 24 projekta koja ćemo prijavljivati na javni poziv. Imamo nekoliko prostora koji se mogu pretvoriti u pomoćne objekte vrtića. to su Sesvete, Dubrava i Žitnjak, Peščenica. Što se tiče kriterije upisa, oni su uvijek isti. Raseljene osobe iz Ukrajine, sve smo akomodirali u zahtjeve i tako ćemo nastaviti", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo