SMANJIVANJE NAKNADE / Dolenec: 'Mjera roditelj-odgojitelj ukida se postupno, prvi korisnici izlaze iz nje 30. rujna iduće godine'

Prije dva tjedna govorila je da što se tiče mjere, omogućuje zapošljavanja i onima koji izlaze iz mjere, kao i onima koji će ostati u mjeri

29.7.2022.
9:32
VOYO logo

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec održala je konferenciju za novinare o izmjenama odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje.

"Na snazi je još uvijek Bandićeva mjera sa svim problemima. Najveći dio javnosti se slaže da su izmjene nužne. Sud je u najvećem dijelu podržao naše očitovanje o promjenama mjere roditelj odgojitelj. Utvrđeno je da nema retroaktivnosti. Sud je utvrdio da nema zakona prema kojem moramo tu novčanu pomoć isplaćivati nego se radi o nekoj vrsti povlastice prema korisnicima", rekla je na početku Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što nam daje osnove za novi prijedlog je cilj. Sud se složio s našim ciljem, a to je brza izgradnja i povećanje kapaciteta gradskih vrtića. Dakle, da izmjenom mjere roditelj odgojitelj preusmjerimo proračunska sredstva prema izgradnji vrtića", kaže Dolenec.

Image
nakon odluke suda /

Tomašević o mjeri roditelj-odgojitelj: 'Jasno je da možemo smanjiti naknadu, problematičan je jedino rok'

Image
nakon odluke suda /

Tomašević o mjeri roditelj-odgojitelj: 'Jasno je da možemo smanjiti naknadu, problematičan je jedino rok'

"Cilj je legitiman, ali smo pogriješili u razmjernosti, ocijenio je sud. U pripremi nove odluke moramo uvažiti taj stav suda."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Visoki upravni sud je prvo našu odluku iz prosinca obustavio i onda u srpnju ukinuo odluku iz prosinca. Tako da sada na snazi je još uvijek "Bandićeva mjera" roditelj odgojitelj sa svim problemima i elementima o kojima je već puno bilo govora u javnosti i javnost se slaže da treba izmijeniti.

Poručila je da je sud podržao njihovo očitovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podržao je i istaknuo da imamo pravo kao demokratski izabrana vlast legitimno pravo mjeru mijenjati uz samostalni način kako ćemo ju mijenjati. Utvrdio je da nema retroaktivnosti jer su neki tvrdili da se radi o stečajnim pravima koje se ni na koji način ne mogu mijenjati - sud je to demantirao", poručila je Dolenec.

"Nema ni jednog zakona koji bi nam nalagao da tu novčanu pomoć isplaćujemo, nego o pomoći odnosno povlastici prema korisnicima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrde da se sud složio s njima da je cilj koji žele postići izmjenama, a "cilj je da se značajna proračunska sredstva preusmjere u ono što mi vidimo kao javni interes, a to je brza izgradnja i povećanje kapaciteta zagrebačkih vrtića kako bi omogućili upis svoj djeci i da je to legitiman cilj."

"Cilj je izmijeniti mjeru roditelj - odgojitelj na način da u proračunu otvorimo što više sredstava kako bi ulagali u dječje vrtiće."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud je potvrdio našu poziciju oko koje je bilo puno spora rekavši da mjera nije imala pozitivan demografski učinak jer je bila fokusirana samo na jednu podvrstu, obitelji tri plus.

Sud je smatrao da smo pogriješili u razmjernosti, dakle cilj je legitiman, no smatrao je sud da smo odluku o izmjenama namjeravali izvesti prebrzo. U pripremi nove odluke taj stav Visokog Upravnog suda moramo uvažiti i pazili smo da u novom prijedlogu uvedemo izmjene na postupni način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni elementi nove odluke su:

"Važno nam je omogućiti zapošljavanje i omogućiti upise u dječje vrtiće. Te elemente Bandićeve mjere smatramo neustavnim, priječiti djeci da upišu vrtić, priječiti pravo na zapošljavanje i u novom prijedlogu to omogućavamo bez ikakvih uvjeta. Prvih šest mjeseci od donošenja ove odluke, koju očekujemo u rujnu, ništa se neće mijenjati za korisnike", poručila je Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S 31. ožujkom iduće godine, naknada se smanjuje na minimalnu plaću. Minimalna plaća u ovoj godini je 3750, a na jesen ćemo znati točan iznos na koji će se odnositi mjera. Za očekivati je da će minimalna plaća biti nešto veća. Tri mjeseca kasnije naknada će biti iznos od 50 posto od minimalne plaće dok korisnici ne izađu iz mjere. S 30. rujna prvi korisnici izlaze iz ove mjere", objašnjava.

Dodaje da će svaki sljedeći mjesec korisnik kojem dijete napuni sedam godina izlazi iz mjere. "Prihvata novih korisnika nije bilo od kolovoza 2021 i tako se može izračunati do kad traje mjera", tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovoj godini mjera će proračun koštati oko 530 milijuna kuna. U 2023. ušteda će biti 207 milijuna kuna, a primjerice 2024. izdvajanje za mjeru neće činiti značajan izdatak za proračun. Poštujem odluku suda, ali i dalje idemo prema onom cilju koji smo si zadali. Namjeravamo odluku usvojiti na sjednici Gradske skupštine u rujnu", dodala je.

"Pazili smo da u novom prijedlogu pazimo na postupne izmjene", rekla je. Na mjeru je do sada, od odluke bivšeg gradonačelnika Bandića 2016. godine, potrošeno 2.1 milijarde kuna, rekla je zamjenica gradonačelnika. "21 projekt izgradnje i prenamjene vrtića je prijavljeno", rekla je Dolenec i naglasila proširenje kapaciteta gradskih vrtića. Cilj je Grada većinu ostvariti u 2023. i 2024. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana je boji li se novih tužbi udruga, političkih stranki i slično: "Vjerujemo da opet mogu odlučiti ići sudskim putem osporavati zakonskim putem ove odluke. Mi ćemo, kao i prvi put, pripremiti kvalitetno očitovanje. Kod drugog prijedloga je drugačije što je sud u najvećoj mjeri potvrdio i ocijenio naše stavove kao legitimne. Ostaju procjene razmjernosti."

Poručila je da je iznimno potreban vrtić u Sesvetskom Kraljevcu, a treba dosta novaca za one vrtiće koji su stari 40,50 godina te jedan dio projekata odnosi se na prenamjene prostore mjesne samouprave koji će postati područni vrtići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana je i o štednjama, idu li gradonačelnik i ona i dalje biciklom na posao.

"Pa idu, ali sad je jako vruće. Ja i dalje idem biciklom, gradonačelnik prema obavezama, ali meni je dosta teško u jutarnjim satima doći biciklom, a da izgledam primjereno za funkciju", zaključila je Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo