Širi se brže / Uzrok eksplozije epidemije na sjeveru Hrvatske? Znanstvenici potvrdili agresivniji soj korone i kod nas, evo što su rekli za RTL Direkt

'Ne možemo još znati u kojem smjeru će ići ova evolucija virusa'

5.1.2021.
22:45
VOYO logo

Da je agresivniji soj koronavirusa možda uzrok eksplozije zaraze koju smo imali na sjeveru Hrvatske, to ste prvi put mogli čuti u Direktu. A sada su to potvrdili i hrvatski znanstvenici. Analizirali se brojne uzorke i otkrili da kod nas nije bilo super-brzo-širećeg soja pronađenog u Engleskoj, ali pronašli su virus kakav se širio u Škotskoj.

U 30 posto uzoraka pronašli su mutacije slične onima kakav je ljetos pokazivao virus u Škotskoj. I taj se soj širio brže od uobičajenog, ali nije povezan s razvojem težih simptoma. Pronašli su ga u uzorcima iz prosinca i studenog, i to uglavnom kod pacijenata na sjeveru Hrvatske. Naša Darinka Trgo o novom soju razgovarala je sa znanstvenicima s PMF-a i Instituta Ruđer Bošković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za sekvenciranje ovog genoma virusa koristila se tehnologija visokog paralelnog sekvenciranja. To je jedna moćna tehnologija i moguće je generirati veliku količinu podataka u kratkom vremenu. Međutim stvar je u pripremi uzoraka koju smo mi ovdje odradili, ona je komplicirana i dugo traje", poručio je Robert Belužić, molekularni biolog s Instituta Ruđer Bošković.

Image
Istraživanja uzoraka virusa /

U Hrvatskoj zasad nema 'engleskog' soja virusa, ali zabilježen je 'škotski' koji se također širi brže

Image
Istraživanja uzoraka virusa /

U Hrvatskoj zasad nema 'engleskog' soja virusa, ali zabilježen je 'škotski' koji se također širi brže

Zanimljiva mutacija...

"Pronašli smo dosta uzoraka s još jednom zanimljivom mutacijom, a to je tzv. škotska mutacija koja je u Škotskoj pronađena u kolovozu za koju se isto pokazalo da se brže širi od ove uobičajene varijante virusa, ne tako brzo kao ova brzošireća Engleska i ta Škotska je potvrđena u nekoliko europskih zemalja i Americi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne možemo još znati u kojem smjeru će ići ova evolucija virusa. Međutim, dobra stvar je što koronavirusi relativno sporo mutiraju i što su relativno stabilne genetičke formacije, unatoč činjenici da oni mutiraju i da je dobra stvar što imamo sada oružje s kojima se protiv njih možemo boriti, a to je cjepivo", rekao je Kristian Vlahoviček, molekularni biolog, Prirodoslovni-matematički fakultet u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo