JUNCKER ĆE DOBITI ŠANSU? / Van Rompuy dobio mandat za konzultacije o budućem šefu EK

Image
Foto: AP Images

'Onaj tko je dobio na izborima barem malu većinu treba pokušati okupiti većinu u Europskom parlamentu. To su pravila, a pravila su najbolji prijatelji malih država', rekao je hrvatski premijer Milanović.

28.5.2014.
7:09
AP Images
VOYO logo

BRUXELLES - Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy dobio je mandat da u konzultacijama s predstavnicima Europskog parlamenta dođe do rješenja u vezi s izborom novog predsjednika Europske komisije, izjavio je u utorak navečer hrvatski premijer ZoranMilanović po završetku neformalnog sastanka čelnika zemalja članica EU-a.

"Predsjednik Europskog vijeća je dobio mandat koji mu prirodno po ugovoru pripada da u konzultacijama dođe do nekog rješenja. Očekujem da već na sljedećem summitu krajem sljedećeg mjeseca ove stvari budu jasnije", izjavio je Milanović nakon završetka neformalnog sastanka na vrhu koji je bio posvećen rezultatima izbora za Europski parlament i daljnjim koracima koji trebaju dovesti do izbora novog predsjednika Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je istaknuo da je u interesu Hrvatske, kao i svih drugih malih zemalja, da se poštuju pravila, a u ovom slučaju je riječ o tome da je dogovoreno da stranačke grupacije istaknu svoga kandidata za predsjednika Komisije i da onaj koji dobije većinu ima pravo pokušati okupiti potrebnu većinu.

"Onaj tko je dobio na izborima barem malu većinu treba pokušati okupiti većinu u Europskom parlamentu. To su pravila, a pravila su najbolji prijatelji malih država", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje se radi o odnosima između europskih institucija. Što se mene tiče Ugovor je malo nejasno napisan, ali ako smo se prije nekoliko mjeseci suglasili da idemo u ovu utakmcu i da svaka stranačka grupacija ima svoga kandidata, onda smatram da su svi oni koji su mislili drugačije trebali ranije govoriti. Svega je nekoliko premijera ranije govorilo da se tome protivi i to je njihov stav i oni su i sada manjina", rekao je Milanović.

Većina u Europskom vijeću se slaže da Jean-Claude Juncker, kandidat Europske pučke stranke, koja je dobila najviše glasova na izborima za Europski parlament, bude predložen za predsjednika Komisije. Tome se protivi u prvom redu britanski premijer David Cameron, mađarski premijer ViktorOrban, a švedski premijer FredrikReinfeldt ne podržava ideju da stranke ističu vodeće kandidate i da jedan od njih mora biti izabran za šefa Komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je li se na sastanku težilo prema konsenzusu, Milanović je rekao da se "pokazuje senzbilitet prema Velikoj Britaniji. Nama bi bilo drago da ona ostane u EU-u".

Čelnici političkih skupina u Europskom parlamentu dogovorili su se u utorak da kandidat najjače parlamentarne frakcije Jean-Claude Juncker prvi pokuša formirati većinu u Europskom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kandidat najveće skupne Jean-Claude Juncker bit će prvi koji će pokušati formirati traženu većinu", kaže se u zajedničkoj izjavi šefova parlamentarnih skupina, koji su se okupili prije neformalnog sastanka čelnika zemalja članica.

Ta izjava je donesena uz potporu političkih skupina koje predstavljaju 645 članova dosadašnjeg saziva Europskog parlamenta i najmanje 561 člana novog saziva, koji će preuzeti dužnost 1. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo