ZAPUŠTENI DRŽAVNI MILIJUNI / Vapaj HDZ-ovog gradonačelnika ostaje neuslišan. Atraktivna lokacija kraj mora i dalje deponij: 'Tražim sastanak s premijerom!'

Zanimljivo je vidjeti kako su se i aktualna HDZ-ova i bivša Milanovićeva Vlada godinama jednako neučinkovito odnosili prema vrijednim državnim nekretninama

4.2.2022.
22:39
VOYO logo

Najbolji primjer toga su Šepurine. Od JNA do MORH-a, od Fonda za privatizaciju, AUDI-a, DUUDI-a, do današnjeg Ministarstva državne imovine. To je popis vlasnika nekadašnje vojne baze kraj Zadra.

Zemljište veće od milijun metara kvadratnih i vrijednije od milijardu kuna služi isključivo kao divlji deponij za sve moguće vrste smeća. A Grad Nin, koji je na toj poziciji priželjkivao turistički resort, nije vlasnik, ali je prema Državnom inspektoratu dužan sanirati deponij čak i ako nema više milijuna kuna koliko je za to potrebno. O sramotnom stanju u Šepurinama već smo puno puta proteklih godina izvještavali, a danas stvari izgledaju gore nego ikad.

Nekadašnji obučni centar hrvatskih komandosa na superatraktivnih 110 hektara zemljišta uz more između Zadra i Nina cijelo desetljeće je devastirano ruglo prepuno hrpa građevinskog otpada, starog namještaja, pa i fekalija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
koliko ih ima... /

Direkt ima veliku analizu gigantske plinske mreže. Biočina za Direkt 'Jedna veća tvrtka bila bi stabilnija'

Image
koliko ih ima... /

Direkt ima veliku analizu gigantske plinske mreže. Biočina za Direkt 'Jedna veća tvrtka bila bi stabilnija'


"Smeće se samo gomila, gomila, gomila. A poziv nedjeljom, subotom, uvijek izlazimo jer je nama u interesu da se ovo ne događa. Ovo je sramota najprije za mene kao komunalnog redara i moj odjel, a onda i za sve građane grada. A mi to ne možemo zaustaviti. Nemoguće je zaustaviti", objašnjava Majda Morović iz Komunalnog redarstva Grada Nina.

Ninski komunalni redari kažu da obilaze nekadašnju vojnu bazu Šepurine i po dva puta dnevno, ali i da prekršitelji otpad brzo izbace na skrovitom mjestu i pobjegnu.

"Kako nekoga prijaviti ako ga nisi uhvatio", pita se Morović.

A sve je počelo 2006. kada je MORH odlučio da mu baza više ne treba, a država je nije htjela prepustiti Gradu Ninu koji je kroz dioničko društvo s trima najvećim zadarskim tvrtkama htio graditi turistički resort. Još nekoliko godina sve je čuvala zaštitarska služba, a onda je krenulo munjevito propadanje. Doslovno su odnesene i cijele zgrade.

Od 2012. ovdje je opljačkano stotine tona različitih metala. Ekipa RTL-a našla se na prostoru jednog bivšeg vojnog hangara od kojeg su ostali tek ostaci stupova. Sve je popilano ili iščupano. Na to mjesto dolazili su i bageri tijekom noći koji su znali otkopavati podzemne kablove kako bi se iz njih čupao bakar.


Nekadašnja avionska pista godinama je ljubiteljima brzina glumila „zadarski Grobnik“, ali nakon zasipanja piste i onemogućavanja utrka, problem nije riješen. Svakodnevno niču nove gomile otpada.

"Bez zaštitarskih službi, nije se to područje moglo zaštititi. Kažem, dali smo nalog prije i Ministarstvu državne imovine da se to ukloni, taj otpad, sada Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. Nažalost, Ministarstvo nije reagiralo na to", žali se Emil Ćurko, gradonačelnik Nina.

Ali je reagirala inspekcija zaštite okoliša. Ako Ministarstvo nije saniralo divlji deponij na zemljištu u njegovom vlasništvu, to je onda trebao učiniti Grad Nin, poručili su gradonačelniku Nina uz prekršajni nalog i kaznu od 30 tisuća kuna.

"Mislim da jedini način na koji bi se moglo zadovoljiti ovo stanje je taj da Grad preuzme tu Vojarnu Šepurine", tvrdi Ćurko.

Iako je njegova stranka na vlasti, gradonačelniku to nije pomoglo svih ovih godina. Iz Ministarstva državne imovine su nam danas poručili da se za Šepurine nema plana dok se ne riješi sudski spor s mještanima Zatona koji traže povrat dijela zemljišta ili točnije 28 hektara koji su im oduzeti za nekadašnju bazu JNA.

"Moja jedina aktivnost koja će biti u narednim danima je da zatražim sastanak s predsjednikom Vlade jer ovo je slučaj koji treba riješiti na nivou Vlade, a ne na nivou ministarstava", tvrdi gradonačelnik Nina.

Jer ako se čeka sudsko rješenje zapetljanih imovinsko-pravnih odnosa, onda će Šepurine umjesto ekskluzivnog turističkog kompleksa još godinama rasti u sve veće ruglo.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo