UKINUT MORATORIJ I ODMAH... / Vapaj očajnih autobusnih prijevoznika iz Poreča i Međimurja: 'Blokirale su nas leasing kuće'. Ministarstvo: 'Tražimo model'

Prijevoznici navode, čeka ih jedna velika pravna bitka, a dok im država daje poticaje za radnike, s njima se baš i ne razgovara

19.1.2022.
8:35
VOYO logo

Premda se Vlada hvali superbrzim ekonomskim oporavkom, financijske posljedice epidemije korone, lockdowna i epidemioloških mjera mnogima tek sad dolaze na naplatu.

Krenule su ovrhe i blokade firmi koje se bave autobusnim prijevozom. Banke su im počele oduzimati imovinu i plijeniti vozila koja su kupili na leasing. Jedno vrijeme spašavala ih je Vladina odluka o moratoriju na otplatu kredita, ali otkako je odluka ukinuta, kredite je postalo sve teže vraćati prvenstveno jer su zbog manje putnika ugašene brojne autobusne linije. Naravno očekuju pomoć države, ali zasad uzalud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od njih je i Darko Jambrešić, vlasnik autoprijevozničke tvrtke. 

"Jednu ratu nisam platio za desetak dana oni su pustili zadužnicu, blokirali mi firmu, privatni račun. Jednostrano su raskinuli ugovor nakon samo jedne neplaćene rate, što nije po ugovoru i podnijeli su kaznenu prijavu za utaju vozila visoke vrijednosti što po meni nije istina", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROSVJED POVREMENIH PRIJEVOZNIKA /

Autobusima blokirali prometnice jer im treba pomoć Vlade. Traže da im se omogući moratorij na leasinge i kredite

Image
PROSVJED POVREMENIH PRIJEVOZNIKA /

Autobusima blokirali prometnice jer im treba pomoć Vlade. Traže da im se omogući moratorij na leasinge i kredite


Autobus je kupio 2017. i do pandemije problema nije bilo. Kaže da je do sada otplatio 
oko 900 000 kuna od cca milijun i 200 tisuća. "I što sada? Čeka me velika pravna bitka", zaključuje. 

Moratorij je ukinut i sada rate dolaze na naplatu. Nema posla, nema para, osobito kod povremenih autoprijevoznika. U dugovima do grla, s blokiranim privatnim i poslovnim računima, već su ostali bez autobusa, ili će tek ostati, takvih je prema procjeni Udruge autoprijevoznika već sada stotinu. Vozila stoje, računi idu. Pad prometa u povremenom prijevozu je veći od 90 posto.

"Zadnja 2 do 3 mjeseca svi razgovori s lising kućama su prekinuti. Situacija je takva da se se krenulo u puštanje zadužnica odmah prvi dan nakon isteka datuma dospijeća prve neplaćene rate, ubrzo nakon otga ide jednostrani raskid ugovora, a nakon toga je došlo da se autoprijevoznicama šalju na vrata sumnjivi ljudi koje šalju lising kuće", govori Ivan Leskovar iz Udruge Autobusi.hr.

Posjetili su i Darka, a Tomislav, autoprijevoznik iz Poreča, već je bez jednog autobusa ostao, a uskoro bi mogao i bez dva.


"Oni su ga prodali za 90 tisuća eura. Tu razliku duga koja iznosi 50 tisuća eura nama je došla na naplatu. Blokirali su nam poduzeća, supruga i ja nemamo sredstava za rad. A pitanje je kada će mi ova dva autobusa odnijeti jer mi se svaki dan javljaju neke firme za koje nisam čuo,a tu su za naplatu dugova", kaže Tomislav Ljuština, vlasnik autoprijevozničke tvrtke

O tome ovisi cijela njegova obitelj. Ovim poslom bave se 28 godina. Ima četvero djece. "Dovedeni smo do toga da nam se počinje prijetiti, s oduzimanjem imovine, počinju nam ići na obitelji. Zašto sam se borio za ovu domovinu? Nije mi žao, ali ću u svojoj 53. godini biti prisiljen da sa svojom obitelji iselim iz ove zemlje", govori.

Država im daje poticaje za radnike, ali za vrijeme ove pandemijskoj vožnje s vozačima razgovaraju slabo i nikako.

"Pokušaji razgovara su postojali u minimalnom obujmu. Sada imamo naznake da bi nas mogli saslušati", tvrdi Leskovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Na naš upit jesu li upoznati s problemom kojeg prijevoznici imaju s leasing kućama, odgovaraju:

"Tražimo model kojim bi se refinancirale leasing rate za autobuse i tako pomogli pogođenim poduzetnicima. Očekujemo rješavanje problema i po tom pitanju. Time bi se ispunili svi zahtjevi za pomoć prijevoznika koji su se našli u problemima uzrokovanim COVID krizom", naveli su. 

Pomoć u dvorištu čekaju i Darkovi i Tomislavovoi autobusi u nadi da ih neće odvesti lising kuće prije nego se do njih doveze da pomoć od države.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo