pozvao i građane / Varga se cijepio protiv gripe: 'Imala je mirnu i čvrstu ruku. Ništa nisam osjetio'

Ministar je pozvao građane, a prije svega rizične skupine - osobe s kroničnim respiratornim i metaboličkim bolestima, zdravstvene radnike i osobe starije od 65 godina, da se cijepe i sačuvaju zdravlje

28.10.2015.
15:39
VOYO logo

Ministar zdravlja Siniša Varga i v.d. ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Ranko Stevanović u četvrtak su se cijepili protiv gripe u cijepnoj stanici HZJZ-a u Zagrebu i na taj način pozvali građane da se odazovu na cijepljenje koje počine u ponedjeljak, 2. studenog, u cijeloj Hrvatskoj.

"Liječnica koja me cijepila imala je mirnu i čvrstu ruku. Ništa nisam osjetio", rekao je Varga novinarima nakon cijepljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je građane, a prije svega rizične skupine - osobe s kroničnim respiratornim i metaboličkim bolestima, zdravstvene radnike i osobe starije od 65 godina, da se cijepe i sačuvaju zdravlje. Dodao je da se, kao i ranijih godina, svi mogu cijepiti kod izabranog liječnika ili u pripadajućem zavodu za javno zdravstvo.

"U HZJZ-u smo osigurali 260.000 doza trovalentnog sezonskog cjepiva, a ta je količina procijenjena na temelju odaziva na cijepljenje u sezoni 2014/2015.", rekao je v.d. ravnatelja HZJZ-a Ranko Stevanović. Podsjetio je kako je lani zabilježeno više od 50.000 oboljelih od gripe, od čega petero umrlih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sezona gripe još nije počela pa je sada idealan trenutak za cijepljenje", poručio je Stevanović dodavši kako je cjepivo trovalentno, odnosno protiv tri soja gripe. Prije nego se odredi koji su to sojevi, napravi se epidemiološka procjena na razini Svjetske zdravstvene organizacije i na temelju toga se sastavi cjepivo, dodao je.

Voditelj Nacionalnog centra za influencu Vladimir Draženović rekao je da su prvi simptomi gripe visoka temperatura, bol u mišićima i glavobolja, a potom respiratorna simptomatologija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Draženović napominje da je gripa izuzetno nepredvidiva te da virus influence mutira iz godine u godinu. Sezona gripe obično traje od Božića do Uskrsa, a cijepimo se oko Svih svetih, dodao je te priznao da mu je prva asocijacija na gripu - cijepljenje.

"Cijepljenje je siguran postupak na temelju višegodišnjeg iskustva, a učinkovito smanjuje pobol i smrtnost", rekao je dodavši kako se, osim toga, smanjuje broj izgubljenih radnih sati i postotak nekritički potrošenih antibiotika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je da je odaziv na cijepljenje zadnjih godina u padu zbog agresivne kampanje "antivakcionalističkih" udruga koje u javnost izlaze sa svojim impresijama, bez temelja u znanosti i epidemiologiji.        

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo