'zdravstvo dosupno svima' / Varga zadovoljan: 'Bez obzira na recesiju, uspjeli smo spasiti zdravstvo!'

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Ustvrdivši kako je dostupnost zdravstvene zaštite po jednakim osnovama svakim danom sve bolja, Varga je u izjavi novinarima HDZ-ove najave o privatizaciji sustava zdravstva ocijenio zastrašujućima

23.5.2015.
14:48
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Bez obzira na recesijske godine uspjelo se održati i sačuvati solidarni, javni i egalitarni sustav zdravstva, poručio je u subotu ministar zdravlja Siniša Varga u Puli, gdje je na tribini "Zdravstvo dostupno svima" govorio o mjerama i reformama kojima se svakodnevno podiže kvaliteta zdravstvenih usluga za sve hrvatske građane.

"Od 1. travnja 2013. godine drastično smo poboljšali primarnu zdravstvenu zaštitu, počelo se u velikoj mjeri raditi preventivne preglede, a liječnici obiteljske medicine su značajno počeli raditi puno više zahvata i time smanjili broj upućivanja pacijenata u bolnicu", istaknuo je Varga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Od 1. travnja 2013. godine drastično smo poboljšali primarnu zdravstvenu zaštitu, počelo se u velikoj mjeri raditi preventivne preglede, a liječnici obiteljske medicine su značajno počeli raditi puno više zahvata i time smanjili broj upućivanja pacijenata u bolnicu", istaknuo je Varga. Podsjetio je kako su bolnice od početka ove godine na novom režimu financiranja, dok se kroz "Program plus" počeo rješavati problem s listama čekanja.

Ustvrdivši kako je dostupnost zdravstvene zaštite po jednakim osnovama svakim danom sve bolja, Varga je u izjavi novinarima HDZ-ove najave o privatizaciji sustava zdravstva ocijenio zastrašujućima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje zašto strahuje od privatizacije odgovorio je kako smatra da je tekovina sustava zdravstva u Hrvatskoj, koja u kontinuitetu postoji od 1922. godine, u tome što radno aktivno stanovništvo i njihove obitelji imaju pravo na univerzalnu zdravstvenu zaštitu od strane države. "To je pokriveno kroz HZZO kao nacionalnog osiguravatelja i time se s izrazito malim troškovima uspijeva osigurati visoka razina zdravstvene zaštite i svakim danom je to sve bolje", rekao je Varga."Mi se borimo protiv takve privatizacije sustava zdravstva, koju su najavili iz HDZ-a, jer želimo očuvati solidarni, javni i egalitarni sustav zdravstva kako bi svaki građanin, po jednakim osnovama i bez obzira na imovinsko stanje, imao jednako pravo na dostupnost kvalitetne zdravstvene zaštite", naglasio je Varga.

"Najave provođenja slovačkog modela u Hrvatskoj je nešto što predstavlja razbijanje HZZO-a, stavljanje privatnih osiguravatelja u međusobnu konkurenciju, a onda se zdravstveni novac počinje trošiti na administriranje samih privatnih osiguravatelja, a ne za zdravstvenu zaštitu stanovnika", zaključio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike