'Papa razmišlja o posjetu Hrvatskoj' / Vatikanski državni tajnik u Zagrebu: 'Ne vidim razloge za revizijom ugovora s Hrvatskom'

Image
Foto: Lana Slivar Dominić/PIXSELL

'Kardinal Stepinac bio je veliki branitelj istine. Njegova svetost već je potvrđena procesom beatifikacije', kazao je Parolin i dodao da za proglašenje svetim treba pričekati 'Božje vrijeme'

30.10.2017.
17:32
Lana Slivar Dominić/PIXSELL
VOYO logo

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin izjavio je u ponedjeljak na konferenciji za tisak da ne vidi razloge za revizijom ugovora Vatikana i Hrvatske, te da njegov posjet nije vezan uz kanonizaciju Alojzija Stepinca.

"Mislim da ti ugovori još uvijek mogu dobro regulirati pitanja između države i crkve unutar društva koje je danas više pluralno nego prije. Crkva i dalje zbog povijesnih i realnih razloga ima itekako važnu ulogu", kazao je Parolin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi ugovori koji se potpisuju s državama kao onima u Africi prilagođavaju se i oni nisu izraz privilegija, već međusobnih odnosa i od pomoći su, kazao je.

Crkva mora biti faktor zajedništva, jedinstva i pomirenja, to je njezina zadaća koja proizlazi iz njezine zbilje; čini mi se da se na tom putu čine važni koraci, kazao je državni tajnik Vatikana na pitanje o poticanju nacionalističkih stavova iz redova Srpske pravoslavne crkve te izjavama hrvatskih biskupa o fašizmu i ustaštvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čini mi se da su odnosi između sestrinskih kršćanskih zajednica vrlo pozitivni na ovim prostorima. Žao mi je ako poneki glasovi ponekad mogu biti izvan zbora, ali tu trebamo biti strpljivi i ići naprijed. Povijesne činjenice se ne mogu premostiti od danas do sutra," kazao je Parolin.

Državni tajnik Svete Stolice kazao je da je njegov posjet rezultat poziva i želje nadbiskupa Bozanića i da nije vezan uz kanonizaciju Alojzija Stepinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osjećam veliku ljubav hrvatskog naroda prema kardinalu Stepincu. On je bio veliki branitelj istine, što je posvjedočio svojim djelima i za to je položio život. Njegova svetost već je potvrđena procesom beatifikacije," kazao je Parolin i dodao da za proglašenje svetim treba pričekati "božje vrijeme".

Tu je i pitanje mješovite komisije do koje je papi Franji jako stalo, rekao je. "Ovaj proces je pomogao putu zajedničkog dijaloga i razumijevanja. Čini mi se da bi zbog toga najsretniji bio upravo Stepinac," kazao je Parolin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o statusu Međugorja, Parolin je kazao da je Vatikanu najpreče pitanje organizacija pastoralne skrbi u tom mjestu te da Sveta Stolica želi pomoći u reguliranju toga fenomena kako bi "vjernici mogli bolje osluškivati božju riječ".

Pitanje nadnaravnog karaktera istraživala je komisija, donijela zaključke i predala ih papi, ali još nije poznato kako će papa postupiti, kazao je Parolin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni tajnik Svete stolice kazao je da papa razmišlja o pozivu da posjeti Hrvatsku, ali je dodao da je primio puno poziva iz cijeloga svijeta i da je teško reći kad će do posjeta doći.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo