OBJAVLJEN VIDEO / Vatrena kugla iz svemira sinoć nad Zagrebom - počela potraga za meteoritom: 'Možda je pao čak u Austriji'

'Zadnji put kada je viđen nad Zagrebom pao je kod Novog Mesta u Sloveniji tako da iako ga vidimo ne znači da je blizu', tvrdi Korado Korlević

12.6.2022.
19:43
VOYO logo

Sinoć je oko 21 sat nebo nad zapadnim dijelom grada proparala vatrena kugla. Na prvu očevicima nije bilo jasno pada li to neka letjelica, no poslije je stigla potvrda - da, riječ je o meteoru iz svemira koji se kreće prema Sloveniji. Isti je tren krenula i potraga za ovim vrijednim predmetom.

U zvjezdarnici Višnjan je i RTL-ova Ida Balen koja je razgovarala s astronomom Koradom Korlevićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Informacija nema puno. Imamo video koji su vjerojatno svi vidjeli. Vidi se udarni val visoke temperature ispred objekta koji iz svemira ulazi u zemljinu atmosferu. Onaj dio koji ne znamo je li prirodni ili umjetni jer i svemirsko smeće kada ulazi u atmosferu pogotovo ako je veliki komad bi izveo isti efekt. Sada treba potražiti videe s nadzornih kamera. To je dovoljno veliko i dovoljno sjajno da su ga kamere s parkirališta, banaka, trgovina uhvatile. Ako budemo imali tri kamere onda možemo zaključiti koliko je velik, gdje je otišao, otkud je došao i eventualno gdje je pao“, objasnio je Korlević.

Prokomentirao je gdje je meteorit mogao pasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Elementarna nepogoda /

Meteorolozi najavljuju novu opasnost: Već večeras čekaju nas izraženi pljuskovi, bujične poplave i tuča!

Image
Elementarna nepogoda /

Meteorolozi najavljuju novu opasnost: Već večeras čekaju nas izraženi pljuskovi, bujične poplave i tuča!

„Prema videima koje smo vidjeli visina je velika tako da je daleko možda čak i u Austriji. Jednostavno su nam potrebni podaci“, poručio je.

U potragu obično ne idu samo znanstvenici nego i obični građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Svi ti brojni ljudi se ne budu uspjeli snaći. Mi moramo dobiti mjerenja sondaških balona i kamo ga vjetrovi nose. Ono što smo gledali u atmosferi, on svijetli i jednog trenutka će toliko usporiti da više ne svijetli i to je obično negdje 24 kilometara nakon toga ako nešto ostane on pada i njega visinski vjetrovi nose. Baloni se stoga puštaju s aerodroma dva puta dnevno gdje su visinski vjetrovi i onda se i to mora uzeti u obzir. Zadnji put kada je viđen nad Zagrebom pao je kod Novog Mesta u Sloveniji tako da iako ga vidimo ne znači da je blizu“, objašnjava Korado Korlević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo