hodočašće u mariji bistrici / Vatrogastvo nije posao ni poziv nego način života: I u zadnjoj krizi su pokazali da se na njih može računati

Nakon misnog slavlja profesionalni i dobrovoljni vatrogasci uputili su se na križni put

31.5.2020.
20:16
VOYO logo

Zbog koronakrize nisu mogli obilježiti dan svog zaštitnika, ali su zato vatrogasci danas sve nadoknadili. Uz zahvalu Svetom Florijanu u Mariji Bistrici je održano i 21. hodočašće hrvatskih vatrogasaca. Nakon misnog slavlja profesionalni i dobrovoljni vatrogasci uputili su se na križni put.

Limena glazba i molitva

Mjesec zaštite od požara, svibanj, vatrogasci su ispratili na poseban način. Prvo limenom glazbom, a potom i molitvom. I u zadnjoj krizi i potresu pokazali su se kao oni na koje se uvijek može računati.

''Uključili ste se i u goruće aktualne probleme primjerice prijevoz krvnih uzoraka na analizu iz jednog u drugi dio Hrvatske te prijevoz oboljelih u karantenu. Dobri ljudi, nema gdje vas nije bilo'', kazao je predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Na razini svih županija dnevno je bilo angažirano od 1200 do 1500 vatrogasaca. A ovoliko ljudi na jednom mjestu nismo vidjeli još od ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tu su i uspomene s jednoga hodočašća u Lourdesu. To je simboličan znak ruku koje mi pružamo dobročinstva kao vatrogasci u spašavanju'', kazao je Ivan Nađ, vatrogasac veteran.

Image
Nema otvorenog plamena, ali... /

Vatrogasci lokalizirali požar na Braču, minsko područje i dalje sumnjivo

Image
Nema otvorenog plamena, ali... /

Vatrogasci lokalizirali požar na Braču, minsko područje i dalje sumnjivo

Težak posao

Posao vatrogasaca je iznimno opasan, a često i emotivno težak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Najgora mi je bila zadnja, jedna od zadnjih. Znači, u hidrocentrali Plat kad su poginule tri osobe. Bila je jako teška, jako zahtjevna intervencija'', opisao je Dubrovčanin Nikša Miletin.

Iza nekih su stotine intervencija, neki prvu tek čekaju.

''Dobrovoljno vatrogastvo je naročito razvijeno u Hrvatskoj kao i u zemljama bivše Austrougarske da tako kažem i velika bi šeta bila da se to dobrovoljno vatrogastvo na račun profesionalnih stavi u podređeni položaj'', rekao je Franjo Gregurić, bivši premijer i počasni predsjednik vatrogasne zajednice.

Bili profesionalni vatrogasci ili dobrovoljci svi oni slažu se u jednom, vatrogastvo nije posao ni poziv nego način života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo