VRIJEDI I ZA ONE U INOZEMSTVU

Važna obavijest MORH-a: 'Svi punoljetni muškarci rođeni u Hrvatskoj dužni su odazvati se'

Upis u vojnu evidenciju obvezan je sukladno Zakonu o obrani

Image
Foto: Dino Stanin/Pixsell
Vijesti.hr/ 26.2.2020. u 8:48

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) poziva sve muške osobe, hrvatske državljane rođene 2002. i starijih godišta, a koji dosad nisu upisani, da se zbog uvođenja u vojnu evidenciju jave u područni odsjek za poslove obrane prema mjestu prebivališta, priopćeno je iz MORH-a.

Riječ je o zakonskoj obvezi redovitog godišnjeg upisa u vojnu evidenciju. Upis u vojnu evidenciju obvezan je, naime, sukladno Zakonu o obrani za sve hrvatske državljane - muške osobe koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, a imaju prebivalište na području Republike Hrvatske.

Na poziv za upis u vojnu evidenciju obvezni su se odazvati i hrvatski državljani koji borave u inozemstvu, a uvođenje u vojnu evidenciju mogu provesti putem diplomatske misije ili konzularnog ureda Republike Hrvatske u državi u kojoj borave.

Ovisno o mjestu prebivališta i zakazanom terminu, upisi u evidenciju obavljaju se u odsjecima za poslove obrane, a prilikom dolaska pozvane osobe obvezne su predočiti osobnu iskaznicu ili domovnicu te OIB.

Svi pozvani, bez obzira jesu li dobili pojedinačni poziv ili ne, dužni su odazvati se, a eventualnuspriječenost trebaju javiti Područnom odsjeku za poslove obrane osobno ili preko roditelja ili članova uže obitelji, priopćili su iz MORH-a.

Vijesti.hr/ 26.2.2020. u 8:48

Više s weba

Pročitajte još

Image
policija upozorava

VIDEO Nastavljaju se divljanja na Pelješkom mostu! Motorist se vozio na zadnjoj gumi dok je drugi snimao

Više s weba