online kupovina / Važno je čuvati se lažnih web trgovina: 'Ako je nešto jako povoljno, možda je riječ o prevari'

Online se kupuju odjeća, obuća, kozmetika, namještaj i hrana

11.11.2020.
6:58
VOYO logo

Dok brojne dućani i obrti zatvaraju vrata nakon što im je pandemija opustošila prihode - online trgovina cvjeta. Iz udobnosti svog naslonjača lako je pomamiti se za velikim popustima preko interneta, no razmislimo li dva puta prije nego što kliknemo na "Kupi"?

Padaju cijene

Black Friday, pa Cyber Monday, a onda veliki finale - Božić. Kako se približavamo blagdanima i nižim temperaturama, tako padaju i cijene u trgovinama i šoping centrima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Online kupujem. Praktičnije je, brže je i ne volim ići po dućanima'', rekao je Ivan iz Zagreba.

''Bolje mi je vidjet nego ovako kupovati napamet. A obično mi padnu neke ideje kad uđem u dućan'', kazala je Marta iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U online kupovini uživa u tome i oko 60 posto više Hrvata koji su za vrijeme pandemije svoje potrošačke apetite odlučili zadovoljiti - online. Najviše se kupuju odjeća, obuća, kozmetika, namještaj i hrana.

Image
Učinak pandemije /

Online kupovina porasla diljem svijeta, u Hrvatskoj gotovo 15 posto: 'To je sada olakšavajuća okolnost'

Image
Učinak pandemije /

Online kupovina porasla diljem svijeta, u Hrvatskoj gotovo 15 posto: 'To je sada olakšavajuća okolnost'


''U prvih 6 mjeseci prema podacima DZS-a online trgovina je rasla 14 posto. To je jako veliki broj zato što je ona do sada na godišnjoj razini rasla 12 posto. Ako pretpostavimo da će ovim stopama rasta nastaviti do kraja godine, bilježit ćemo negdje oko 30 posto porasta online godine do kraja 2020.'', izjavila je Tomislava Ravlić, direktorica Sektora za trgovinu HGK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako u web trgovinama ne moramo razmišljati o nošenju maski i fizičkoj distanci - lažni web shopovi itekako su prisutni i zato treba:

''Provjeriti prodavača, provjeriti trgovinu i provjeriti stranicu, čuvati svoje podatke, paziti na svoj račun i ograničiti pristup sredstvima koje koriste u online kupovini'', rekao je Svan Hlača, stručnjak za kibernetičku sigurnost u Nacionalnom CERT-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi upozorili na rizike od internetskih prijevara, iz MUP-a poručuju - vrhunac sezone za cyber kriminalce i prevarante je pred vratima.

''Nakon Black Fridaya dolazi takozvani CyberMonday što znači da će biti puno različitih povoljnih kupnji na internetu. Nažalost, vrijedi pravilo ukoliko zaista nešto zaista jest jako jeftino i povoljno postoji velika šansa da iza toga stoji prijevara'', izjavio je Renato Grgurić, voditelj Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz ovu akciju Europola i još 16 drugih država - nadaju se da će građani uživati u opreznoj i racionalnoj kupnji ne dajući olako osobne podatke na internetu.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo