PLENKOVIĆ NA SJEDNICI VLADE / 'Važno je da javnosti pošaljemo jasne, a ne zbunjujuće poruke kao Milanović: Nije dobro da postupanje po zakonu ispada čudno'

Image
Foto: Pixsell

Vlada će danas na čelo Janafa imenovati novu osobu, no bit će to samo prijelazno rješenje

24.9.2020.
11:00
Pixsell
VOYO logo

''Imamo slučaj koji okupira javnost tjedan dana. Važno je da javnosti pošaljemo jasne, a ne zbunjujuće poruke kao predsjednik Milanović'', istaknuo je odmah u uvodu redovite sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuvši se na prepirku koja već danima traje između dva brda - Markova trga i Pantovčaka, vezano uz slučaj Janaf.

Image
PITANJA I ODGOVORI /

Donosimo odgovore na najvažnija i najzanimljivija pitanja u aferi Janaf

Image
PITANJA I ODGOVORI /

Donosimo odgovore na najvažnija i najzanimljivija pitanja u aferi Janaf

Kazao je kako ispada da je problem kada Vlada i policija postupaju po zakonu: ''Ispada da se jedan dio medijskih i političkih krugova čudi što Vlada postupa po zakonu. Još neki u Hrvatskoj ne razumiju koja je naša politika u borbi protiv korupcije, a ona je jasna - nema nedodirljivih. Nema imena i prezime ili stranačke iskaznice koja će zaštititi bilo koga. Meni je to djelovalo jasno i očito, ali mnogima nije''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pravni stručnjaci su objasnili kakav je zakon i tko može i kada znati. Očito ima nekih kojima takav zakon i postupanje djeluje kao da nije normalan. A jest, to je dobro, normalno i očekivano i ne treba biti kreativan. Ali to nije naš problem, to je problem postupanja tih dok su obnašali prethodne visoke dužnosti'', ustvrdio je.

A ako bi se pitao kao što to čine neki drugi, kazao je: ''Kome bi bilo više u interesu nego meni da u onom slučaju Varga pukne i da znam na vrijeme, a ne da sve izađe u javnost. Kome bi bilo više u interesu nego meni da u slučaju Rimac ne puknu mjere baš prije parlamentarnih izbora i da prije nego što sastavljam izborne liste znam da će tri mjeseca kasnije netko završiti u pritvoru''.

''Institucije imaju otvorene ruke da rade samostalno, a ne da dolaze na ispovijest k meni, u Vladu po odobrenje što da, a što ne. Imaju odriješene ruke da rade po zakonu. Nije dobro da postupanje po zakonu ispada čudno. Da smo čuli ovo što on govori od mene, tu ispred bi bila revolucija, to je 100 posto. Tijela će i dalje raditi kako treba, po zakonu i okviru ovlasti koje su im dane. Nema autoriteta političkog kao nekad koji će određivati kako će se nešto voditi. Zato imamo demokraciju 30 godina i zato samo u Europskoj uniji'', poručio je Plenković.

Vlada će danas odlučiti o nasljedniku Dragana Kovačevića

Tko će biti nasljednik ili nasljednica uhićenoga Dragana Kovačevića u Janafu, Vlada će odlučiti na zatvorenom dijelu redovite sjednice, kao što to i inače čini kada je riječ o kadrovskim pitanjima iako takav način rada godinama prate kritike, koja će se danas održati u Banskim dvorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči sjednice Vlade ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kazao je da zna ime novog čovjeka koji će biti na čelu Janafa, ali nije želio reći o kome se radi. No, ta osoba ne može biti na toj funkciji na dugi rok, već samo dok se ne završi javni natječaj. 

Smjernice za proračun: Što su prioriteti?

Ništa manje zanimljivo i svakako ne manje važno je i ono što se nalazi na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice Vlade, a uz već uobičajene informacije o stanju s koronavirusom tu je i prijedlog zaključka kojim se prihvaćaju Smjernice za izradu državnog proračuna Republike Hrvatske za 2021. i projekcija za 2022. i 2023.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar financija i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić dan ranije je iznio neke ključne elemente na koje je podsjetio Plenković kazavši da se računa na pad BDP-a od osam posto što je manje nego na početku krize, pet posto u 2021. i 3,4 posto u 2022. te  3,1 posto u 2023.

''Program oporavka je ključna zadaća. Imamo poluge, sredstva Europske unije, vjerujem da ćemo brzo doći na razinu odgovornog upravljanja javnim financijama i da ćemo ostvariti ciljeve o povećanju zaposlenosti, plaća i standarda'', poručio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš: Broj zaraženih pada treći tjedan zaredom

Ministar zdravstva Vili Beroš po običaju je otkako je koronakrize informirao kolege i kolegice o aktualnom stanju vezanom za koronavirus. Kazavši da je u svijetu broj zaraženih premašio 32 milijuna podsjetio je da su skratili izolaciju onih bez simptoma ili s blagom slikom s 14 na 10 dana i naglasio da zdravstvene ustanove ne smiju za hitne slučajeve uvjetovati negativan test.

Ocijenio je da stopa zaraženih u Hrvatskoj posljednjih tjedana pada. Postotak umrlih je 1,68 posto od početka epidemije te je opetovao da se treba pridržavati svih mjera uz poruku građanima da se cijepe protiv gripe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović podsjetio je da je barovima produljeno ograničenje rada do ponoći do 7. listopada te je istaknuo da je bilo više od 25.000 nadzora, a izdano je 1.397 upozorenja što je nešto više u odnosu na prethodno razdoblje. Nadzor je, kazao je, proveden i u sustavu socijalne skrbi gdje su također utvrđene manje nepravilnosti.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo