obratite pažnju / Važno upozorenje: Ukidanje indikacije poznatog lijeka kojeg koriste dijabetičari

Image
Foto: Shutterstock

Lijek Forxiga više se ne smije koristiti za liječenje dijabetesa

30.10.2021.
9:39
Shutterstock
VOYO logo

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) izvijestila je u subotu o ukidanju indikacije lijeka Forxiga 5 miligrama (dapagliflozin) za šećernu bolest tipa 1 dok je on i dalje odobren za šećernu bolest tipa 2 i kronično zatajenja srca sa smanjenom ejekcijskom frakcijom.

HALMED navodi kako od 25. listopada lijek Forxiga (dapagliflozin) 5 mg više nije odobren za liječenje šećerne bolesti tipa 1 te se ne smije koristiti kod navedenih bolesnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nositelj odobrenja AstraZeneca odlučio je ukinuti indikaciju tog lijeka u dozi od 5 mg u liječenju dijabetesa tipa 1 zbog nuspojave dijabetička ketoacidoza koja je poznata nuspojava dapagliflozina, sa čestom učestalošću te se može javiti u manje od 1 na 10 osoba. 

Prestanak liječenja dapagliflozinom u bolesnika mora provesti ili nadzirati liječnik specijalist za liječenje šećerne bolesti, čim to bude klinički izvedivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prestanka liječenja dapagliflozinom preporučuje se učestalo praćenje razine glukoze u krvi. Dozu inzulina treba pažljivo povećavati kako bi se minimizirao rizik od hipoglikemije.

Navedena izmjena ne utječe na ostale indikacije za primjenu dapagliflozina u dozi od 5 mg i 10 mg, ističu u HALMED-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dapagliflozin je i dalje odobren u liječenju šećerne bolesti tipa 2 te u liječenju simptomatskog kroničnog zatajenja srca sa smanjenom ejekcijskom frakcijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo