prilika za zajedništvo / Svećenik o vjeri u doba korone: 'Ne treba tražiti krivca. Naučit ćemo cijeniti male stvari'

Samoizolacija će mnoge obitelji ponovo ujediniti, a neke možda i dodatno razdvojiti

24.3.2020.
20:00
VOYO logo

I Crkva je u kriznom menadžmentu, nazovimo to tako zbog koronakrize - zabranjeno je fizičko ujedinjavanje u molitvi i to uoči najvećega katoličkog blagdana Uskrsa. 

Rektor najvećega hrvatskog marijanskog svetišta Marije Bistrice Domagoj Matošević kaže kako je ovo nova situacija za Crkvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je sigurno jedna vrsta patnje za nas, ali i znak ljubavi za nas. Mudar je potez da nema javnih okupljanja kako ne bi došlo do širenja zaraze. Koristimo se modernim tehnologijama. Većina župa ima svetu misu putem Facebooka, mi u Mariji Bistrici imamo i radio, sve je jako dobro gledano i slušano. Imamo jako puno lajkova i komentara, i mladih i starih", kazao je Matošević. 

Hrvatsko zagorje je stradalo u potresu, posebno Gornja Stubica i Marija Bistrica. Mnoge crkve i kapelice su oštećene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Simbolično, na našoj bazilici  slomio se križ na pročelju. Sanirali smo to. I križ na katedrali se slomio. Možda je to neki znak da je i Gospodin blizu toj patnji koju proživljavamo. Križ je za nas kršćane znak Božje ljubavi. Bitno je da nije bilo ljudskih žrtava, a sve ostalo će se popraviti. Mi smo imali jedan nesretni slučaj, moj kapelan je u panici krenuo trčati niz stubište i ozlijedio se. Pa evo i poruke svima - nemojmo paničariti ako je to moguće", kazao je.

Da je u nedjelju ujutro bilo dopušteno okupljanje u crkvama, tko zna koliko bi bilo žrtava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi smo jako puno razgovarali o tome. Složili smo se, koliko god nam je bilo teško zatvoriti crkve, sigurno se to dobrim pokazalo. Možda smo se malo uzoholili pa smo mislili da se nama ovako nešto ne može dogoditi jer smo jako napredni i pametni. No onda kad se dogodi, shvatimo da smo krhki, da smo slabi, da smo trebali ostati umjereni. Tko je kriv zbog ovoga? Mislim da o tome ne treba razmišljati, nego da trebamo razmišljati kako pomoći", kaže Matošević.

Samoizolacija će mnoge obitelji ponovo ujediniti, a neke možda i dodatno razdvojiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Slušamo kako su ljudi odlučili iskoristiti ovo vrijeme da pomognu drugima. Svi puno govorimo o zajedništvu, ali kada ga trebamo doživjeti, onda je teško. Ono zahtijeva da mislimo na drugoga, ne možemo se povući u svoju sobu, svoj svijet nego moramo s drugima komunicirati. To je veliki dar. Možda će se otvoriti neke nove teme, možda će nas netko i iživcirati, ali to je prilika i za oprost i pomirenje. Mislim da nas ova situacija više približava nego što nas rastavlja. Mislim da ćemo naučiti cijeniti male stvari", zaključio je rektor najvećega hrvatskog marijanskog svetišta.




Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo