RIJEŠAVANJE OGROMNOG DUGA / Veledrogerije ponovno počele isporučivati lijekove bolnicama: Vlada će im drugi tjedan ponuditi uplatu još 1,5 milijardi kuna?

U RTL-u Danas Boris Mišević objasnio je kakva je sada situacija s lijekovima i kako Vlada namjerava riješiti problem ogromnog duga

9.4.2021.
19:14
VOYO logo

Nakon što se početkom tjedna još nisu bili dogovorili oko iznosa koji bi se trebao dati veledrogerijama, pa su one dijelu bolnica ili ograničile ili potpuno prekinule isporuku lijekova, premijer Andrej Plenković je podsjetio na isplaćenih 980 milijuna kuna i napomenuo kako će se sigurno pronaći rješenje. 

Ministar zdravstva Vili Beroš tvrdi da se od danas isporuka lijekova bolnicama nastavlja, ali da problem nije riješen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predstavnici veledrogerijama su me obavijestili da će organizirati opskrbu bolnicama no to ne znači da smo problem riješili, svjesni smo istog i to znači da ćemo nastaviti razgovarati jer je prijedlog bio da ćemo se sastati za 15 dana no to ne želim nego sastat ćemo se već sljedeći tjedan", kazao je Beroš. 

Što nas očekuje sljedećeg tjedna?

U RTL-u Danas Boris Mišević objasnio je kakva je sada situacija s lijekovima i kako Vlada namjerava riješiti problem ogromnog duga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da su veledrogerije počele isporučivati jer je milijarde kuna, oko od 200 milijuna dobila Medika, najveća veledrogerija. Onda je Medika taj novac uplatila svojim dobavljačima oni su isporučili lijekove i te lijekove Medika sada isporučuje bolnicama dok ih ima.

Ostale veledrogerije imale i imaju još uvijek model isporuke, koliko platiš - toliko dobiješ, odnosno ograničenu isporuku. A sljedeći tjedan bi i one trebale nastaviti normalnu isporuku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL je neslužbeno doznao da bi veliki sastanak svih predstavnika veledrogerija i Vlade bi se trebao održati u srijedu. Neslužbene su informacije kako će biti ponuđena jedna veća uplata od 1,5 milijarde do 2 milijarde kuna što s ovih 980 milijuna kuna daje 3 milijarde kuna, što su tražile veledrogerije, dok je ukupan duh 6 milijardi. 

Uz to bi na stolu trebalo biti prijedlog sustavnog rješenja problema kako se on ne bi ponovio za tri ili četiri mjeseca. Troškovi Covida bi se trebali maknuti s Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i početi isplaćivati iz proračuna, a to veledrogerije i hoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravstvo će morati ići u veliku reformu kako bi se problem riješio, a ako se to ne dogodi problem će se sigurno ponoviti za nekoliko mjeseci, kazao je Mišević. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo