Dan grada Šibenika / Velika akcija čišćenja šibenske rive: Ronioci su našli stotine boca i čaša, čak i namještaj iz obližnjih kafića

"Općenito more je prljavo i nismo svjesni koliko zagađujemo", kaže Maja

27.9.2021.
7:00
VOYO logo

Oko 120 ronioca, vatrogasaca i čuvara prirode u akciji čišćenja podmorja oko šibenske rive ponovno su izvukli hrpu smeća, ali i neočekivanog otpada.

U akciji koju su za Dan grada organizirali Ronilački klub "Roniti se mora" i Powerlifting klub "Šibenik" osim Šibenčana sudjelovali su i njihovi kolege ronioci iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva.

Image
KINESKA RAJSKA ŠTETOČINA /

Kako je pajasen osvojio Hrvatsku: Širi otrov, ubija bilje, razara kuće, a kad se iščupa naraste sto novih mladica

Image
KINESKA RAJSKA ŠTETOČINA /

Kako je pajasen osvojio Hrvatsku: Širi otrov, ubija bilje, razara kuće, a kad se iščupa naraste sto novih mladica

Priključili su se roniocima iz cijele Hrvatske, ali i Makedonije

Stotine staklenih boca i čaša, ali i namještaj s terasa obližnjih kafića svjedok je muke šibenskih ugostitelja s neodgovornim gostima, ali i eko aktivista koji svake godine čiste podmorje ispred šibenske rive.

"Općenito more je prljavo i nismo svjesni koliko zagađujemo", kazala je Maja Persić, iz Kluba podvodnih aktivnosti "3. maj" Rijeka. "Ima gdje se eko akcije događaju svake godine tako da je to više održavanje, a ovdje evo vidimo da će trebati i iduće godine", slaže se i Ivana Popović iz Kluba podvodnih aktivnosti "3. maj" Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šibenski vatrogasci i čuvari prirode priključili su se roniocima koji su došli iz cijele Hrvatske, ali i Makedonije kako bi pomogli šibenskim kolegama. U rijeke i jezera otpad se baca jednako kao i u more. "Najviše me iznenadi kad daleko od obale nađete veš mašinu, hladnjak, pa nađemo i motor nekad, skejt ne bi vjerovali", ispričao je Zdenko Oroz iz Ronilačkog kluba Požega.

"Ne stave u kante, bace u jezero, a način vađenja je isti. Znači, idemo dole, stavimo one balone, izvučemo smeće", rekao je Gordan Delov iz Ronilačkog kluba Pena iz  Makedonije.


Nakon nekoliko sati ronjenja i izvađene tone otpada, aktivisti su zaslužili ručak. "Nevjerojatno ova pozicija ovdje kao da se nikad ne čisti, a najviše se čisti. Ovdje se stvarno godinama baca smeće, tu su plovni putevi, puno brodova, turista, tako da baš se borimo da ovo očistimo jednom zauvik", kaže Goran Šimić suorganizator akcije, iz Ronilačkog kluba "Roniti se mora".

"Ovdje treba naglasiti da se radi o volonterima koji svoje vrijeme, svoj trud, svoja financijska sredstva ulažu za opće dobro. Pa ljudi, dajte budite ozbiljni i prestanite odlagati otpad i stvarati smeće na mjesto na mjesto gdje za to nije predviđeno", poručio je župan Šibensko-kninski Marko Jelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo