PRESJEK REZULTATA CRO DEMOSKOPA / Velika analiza Milanovićeve prve dvije predsjedničke godine: Kako građani, oni koji su ga birali i oni koji nisu, ocjenjuju njegov rad?

Kroz rezultate CRO Demoskopa, koji je Promocija Plus od početka mandata provodila za RTL, vodi vas Damira Gregoret

21.1.2022.
18:45
VOYO logo

Odabrala ga je ljevica, sada ga voli - desnica, jedno je reklamirao u kampanji drugo zagovara i provodi od kada je postao predsjednik, "prevario" je svoje birače kako bi pridobio birače desnih stranaka... Nebrojeno smo puta to čuli o mandatu Zorana Milanovića. A vidi li se to i u istraživanjima?

Ocjena rada predsjednika Republike

Dobar – tri; to je prosječna ocjena rada predsjednika Republike kroz dosadašnji mandat, a kako ste ga ocjenjivali po mjesecima u protekle dvije godine? Najvišu ocjenu dobio je na početku mandata; u travnju 2020. – vrlo dobar, gotovo 3,6. Od tada do danas do četvorke više nije uspio doći, vrti se oko trojke, s manjim amplitudama. Sada u siječnju je na stabilnoj trojci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Gledano po biračkom tijelu stranaka, najvišu prosječnu ocjenu, četvorku, i dalje mu daje stranka koju je vodio i čiji je kandidat bio - SDP (ocjenjuju ga s 3,77). Ostali su na trojci, od MOŽEMO! (ocjena 3,21) preko MOST-a (ocjena 3,02), Domovinskog pokreta (ocjena 2,68) do HDZ-a (ocjena 2,65). Ali to je ukupna, prosječna ocjena kroz dvije godine.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

No usporedba rezultata s početka mandata i sada pokazuje da mu pada ocjena i među SDP-ovim biračima, i među biračima platforme MOŽEMO!, a i nešto među HDZ-ovima, ali predsjednika Republike MOST-ovi birači značajno bolje ocjenjuju sada, a skočila mu je ocjena i među biračima Domovinskog pokreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović na ljestvici najpozitivnijih hrvatskih političara

E sada, kako se Milanović kretao ljestvicom najpozitivnijih političara? U protekle dvije godine Milanović je 13 puta biran za najpozitivca, ostale mjesece to je bio premijer Plenković. Prva tri mjeseca od izborne pobjede 2020. Milanović je bio na vrhu, onda ga je kroz kampanju i pobjedu na parlamentarnim izborima smijenio premijer. Nije mu tada pomoglo ni proglašavanje korone karijesom.

U izbornom mjesecu srpnju 2020. Milanović je najrjeđe biran za najpozitivca -  dobio je tek nešto iznad 11 posto. Od početka 2021., kada je krenuo s maratonskim prozivkama svih i svega, Milanović mijenja trend da bi u ožujku skinuo s trona premijera (u ožujku je bio pozitivac za 18 posto ispitanika). Preuzima vodstvo i od tada ostaje na čelu ljestvice najpozitivaca. Najbolji rejting bio mu je u studenom prošle godine na vrhuncu sukoba s Vladom, premijerom i ministrom obrane. Gotovo četvrtina ispitanika, njih 23.7 posto, tada ga je izabrala za najpozitivca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Milanović na ljestvici izrazito pozitivan – izrazito negativan

Podaci s ljestvice po biračkom tijelu pokazuju da ga sada birači desnih stranaka, pa čak i samog HDZ-a, češće pozitivno ocjenjuju, dok mu pada pozitivan doživljaj kod stranaka čiji je bio kandidat.

U usporedbi s početkom mandata i sada, pad pozitivnog doživljaja među biračima SDP-a iznosi gotovo 7 postotnih bodova (s 58,9 posto na 52,3 posto) iako je i dalje za njih najpozitivniji političar. A značajan pad vidljiv je i kod birača ostalih stranaka koji su ga podržavali: HSS (s 48,3 posto na 23,1 posto), HSU (s 46,9 posto na 24,7 posto), IDS-a (s 50,7 posto na 22,3 posto), CENTRA (s 27,4 posto na 14,2 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Istodobno, HDZ-ovi ga birači u protekla tri mjeseca značajno češće pozitivno ocjenjuju u odnosu na početak mandata (10,7 posto ga ocjenjuje pozitivno). Kod MOST-a se bilježi skok veći od 16 postotnih bodova (s 18 posto na 34,5 posto) i znakovito da je sada za njih predsjednik Republike najpozitivniji političar. Još veći skok vidljiv je kod Domovinskog pokreta (s 3,6 na 25 posto), odnosno birača Miroslava Škore, a najveći među Hrvatskim suverenistima koji također Milanovića sve češće proglašavaju najpozitivcem (s 0 na 27,6 posto).

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Sigurno da je slogan "Normalno" iz kampanje postao najironičniji slogan dosad, a pokušaje širenja biračke baze u prvom mandatu na Pantovčaku već smo vidjeli. No je li politički odlazak udesno dovoljan da bi desnica kod reizbora i zaokružila ime Zorana Milanovića? I bi li ljevica i centar apstinirali od izbora? Milanović bi tako mogao dobiti na mostu, i doslovno i među biračima istoimene stranke, a izgubiti na ćupriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo