Veliki prosvjed protiv cenzure / Završio prosvjed: 'Novinarima treba omogućiti da u normalnim uvjetima rade svoj posao'

Novinari, među ostalim, zahtijevaju da se prekine zlouporaba sudskih tužbi

2.3.2019.
12:43
VOYO logo
Image

Veliki novinarski prosvjed u Zagrebu protiv cenzure: Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!

Image

Veliki novinarski prosvjed u Zagrebu protiv cenzure: Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!

"Mi smo novinari koji želimo raditi u interesu javnosti, a ne biti ničija produžena ruka kako ove, tako i prethodnih i budućih vlasti", poručio je u subotu predsjednik HND-a Hrvoje Zovko ispred Banskih dvora, gdje su predstavnici Novinarskog društva pročitali svih osam zahtjeva koje su uputili Vladi.

Nakon što su svoje nezadovoljstvo izrazili ispred Ministarstva kulture i Sveučilišta u Zagrebu te Gradske uprave, kojoj su i gradonačelniku Milanu Bandiću poručili da ni nisu imuni na vrijeđanje i ponižavanje novinarki i novinara, više od tisuću prosvjednika pod sloganom  'Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!' okupili su se pred zgradom Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ondje je Zovko poručio kako, iako smo zemlja parlamentarne demokracije, mjesto odlučivanja i moći je u Vladi, "Sabor je nažalost preslab, Vlada premoćna".

Istaknuo je kako novinari Vladi žele dati do znanja da moraju promijeniti odnos prema novinarstvu, prema medijima, omogućiti novinarima da u normalnim uvjetima rade svoj posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi ništa ne dramatiziramo niti smo slatki

"Mi ništa ne dramatiziramo, niti smo slatki.  Uostalom, ovo je pitanje svih hrvatskih građana, ovo nije pitanje samo nas novinara", rekao je Zovko, a potom je zajedno s ostalim predstavnicima HND-a pročitao novinarske zahtjeve . 

Prvim traže ukidanje protuustavnih internih akata u medijskim kućama kojima se novinarima zabranjuje da bez suglasnosti nadređenih javno progovore o pritiscima i ograničavanjima novinarske slobode, koje trpe u medijima za koje rade.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtijevaju i da se u Zakon o medijima ugradi odredba prema kojoj novinar ima ne samo pravo, nego i obavezu svoje strukovne udruge i javnost upozoriti na pritiske kojima je izložen u mediju u kojem radi te da mu se zbog tog upozorenja ne može dati otkaz, raskinuti suradnja, umanjiti plaća ili pogoršati status. 

Traže i da se detaljno revidira procedura izbora članova Vijeća za elektroničke medije i da u taj proces bude uključena i zainteresirana javnost i Hrvatsko novinarsko društvo, jedina relevantna i reprezentativna strukovna organizacija u Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici traže ostavku vodstva HRT-a

Zbog "programske i kadrovske devastacije Hrvatske radiotelevizije, promoviranja poraženih ideologija, sumnjivog trošenja javnog novca i sudskog progona novinara i medija" prosvjednici tražimo ostavku vodstva HRT-a. Zahtijevaju da se odmah pristupi izmjeni Zakona o HRT-u "koji taj javni medij stavlja u službu političke većine umjesto u službu javnosti", a o državnih vlasti da odustane "od te vrste političkog plijena".

"Zahtijevamo da HRT bude neovisan o vladajućoj politici i da se njegovim novinarima omogući da slobodno rade svoj posao", stoji u zahtjevima. Traže i, kako kažu, prekid dugogodišnje prakse ignoriranja i kršenja onih odredbi Zakona o medijima koje su namijenjene zaštiti profesionalnog  integriteta i autonomije novinara, donošenje statuta u medijskim kućama, osnivanje neovisnog regulatornog tijela koje bi nadziralo provedbu Zakona i poštivanje statuta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među njihovim zahtjevima je i promjena postojećeg modela financiranja lokalnih medija prema kojem lokalna vlast izravno odabire medije kojima će dodijeliti javni novac i odlučuje o  iznosima  potpora, odnosno da se osmisli model javnih potpora lokalnim medijima koji bi ih učinio neovisnim o lokalnim vlastima čiji rad prate i propituju.  

Zahtijevaju da se pronađu, procesiraju i kazne napadači i nalogodavci prijetnji i napada na  novinare, da Vlada što prije pokrene sustav izravnih javnih potpora koje će poticati novinarski rad, a ne profit. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi novinarstvo smatramo javnim dobrom koje je potrebno čuvati i odnositi se prema njemu s posebnom pažnjom. A vi?", zaključuju novinari.

TIH: Osigurati uvjete za kvalitetno novinarstvo, koje danas u RH ne postoje

Potporu prosvjednicma u priopćenju je dao i Transparency International Hrvatska, iz kojega ističu kako je potrebno osigurati uvjete za kvalitetno novinarstvo, "a koje danas u Hrvatskoj ne postoji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novinari moraju imati sigurnost u obavljanju svoje profesije. Prije svega ugovore o radu da bi mogli biti neovisni i slobodni u odgovornom obavljanju svog posao. Potplaćenost i egzistencijalna nesigurnost prisiljavaju ih da svoju struku zanemare kako bi pogodovali vlasnicima medija, te svoje novinarske radove poslušno oblikovali na način koji će odgovara onima za koje su napisani", tvrde u TIH-u.

Upozoravaju da je današnje novinarstvo svedeno na marginaliziranje važnih društvenih tema, jer su novinari uglavnom prisiljeni izvještavati o političkim obračunima te o pojedinačnim slučajevima građana iz crnih kronika o kojima se danima raspravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakodnevno izvještavanje o tim negativnostima utječe na opće povećavanje nezadovoljstva građana, te doprinosi padu njihovog povjerenja u političke institucije i političare, kao i u njihovu budućnost u vlastitoj zemlji. Zbog toga svakodnevno svjedočimo velikom odlasku građana u one države koje obećavaju sigurnost i normalne životne uvjete, jer toga na žalost za obične građane u Hrvatskoj za sada nema", navode u toj organizaciji.

Zahtjevi novinara:

1. Prekinite zlouporabu sudskih tužbi. 
Novinari mogu biti kažnjeni čak i za objavu točnih i istinitih informacija. Zahtjevamo da prestanu zloupotr tuzbe kao sredstvo prtiisaka za novinare. Od vlade trazimo izmjene zakona koji ce to sprijeciti.
2. Tražimo ukidanje protuustavnih internih akata kojima se novinarima zabranjuje da govore o pritiscima kojima su izloženi u mediju u kojem rade.
3. Osigurajte depolitizaciju vijeća za elektroničke medije.
4. Razriješite vodstvo javne tv i hitno izmijenite zakon o HRT-u.
5. Osigurajte provedbu zakona o medijima. Ni nakon 15 god od tog zakona mnogi mediji nemaju statute. Traži se osnivanje nezavisnog regulatornog tijela koje bi kontriliralo provedbu zakona o medijima.
6. Onemogućite lokalnim šerifima kontrolu medija. Lokalna vlast neke medije financira i oni postaju ovisni o vlastima čiji bi rad trebali pratiti.
7. Pronađite i procesuirajte napadače na novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. Uvedite javne potpore za kvalitetno novinarstvo. U proteklih 10 godina više od polovice novinara ostao je bez posla. 

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo