važna stvar za promet! / Veliki zajednički projekt Hrvatske i BIH: Gužve, kolone i usko prometno grlo riješit će novi most preko Save

Tamo gužve za vrijeme blagdana i državnih praznika dosežu čak osam kilometara...

12.9.2022.
7:30
VOYO logo

Nakon što je Pelješki most rasteretio granični prijelaz s BIH u Neumu, istom scenariju nadaju se i na najprometnijem prijelazu s tom državom, u Gradiški. Gužve, kolone i usko prometno grlo riješit će novi most preko Save, koji je dovršen, ali još nije pušten u promet.

Nalazimo se na mostu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, točnije na graničnom prijelazu Gradiška. Ovo je jedan od najfrekventnijih, najprometnijih graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom, ovdje nekada gužve za vrijeme blagdana i državnih praznika dosežu čak osam kilometara, dakle, to je ogroman, ogroman problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, za taj problem postoji rješenje, a rješenje se nalazi 4 kilometara uzvodno uz Savu. "Znalo se čekati recimo kad su gužve bile i po 30 sati, kad je bila korona i bla bla. Sad, znalo se čekati prije par dana i ono bila, drva dok su išla i to pa se čekalo po devet, deset sati", prepričava vozač Miloš Aćimović.

Image
ŠTO SE SVE DOGAĐALO /

Mjesec dana od otvaranja Pelješkog mosta! Turizam cvjeta, Neum zaboravljen, ali najviše pate...

Image
ŠTO SE SVE DOGAĐALO /

Mjesec dana od otvaranja Pelješkog mosta! Turizam cvjeta, Neum zaboravljen, ali najviše pate...

I evo nas na predivnom, novom mostu, koji zapravo još uvijek nema ime. Iako na tabli piše Okučani, najvjerojatnije se neće tako zvati. 426 metara je dugačak, 22 metra širok, koštao je nešto više od 19 milijuna eura, ali nešto je širi od Pelješkog mosta. Profil autoceste, 4 trake ima, no još uvijek nije u funkciji, jer će pristupne ceste biti gotove tek 2024. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Značajno će doći do povećanja prometovanja putnika, teretnih i putničkih vozila, preko ovog graničnog prijelaza, čime će se rasteretiti i granični prijelaz Slavonski Brod i granični prijelaz Stara Gradiška", kazuje Miljenko Kovačević, načelnik postaje Granične policije Stara Gradiška.

"Što se tiče mosta na rijeci Savi i novoizgrađenog graničnog prijelaza, koji se nalazi u mjestu Čatrnja, općina Gradiška, on je završen i realiziran u predviđenom roku, koji ispunjava sve europske standarde i norme u pogledu infrastrukture i opremljenosti", kazuje Jovan Pecija, inspektor za Graničnu kontrolu Gradiška, BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I evo nas na kraju mosta. Ovo što vidite su radovi na pristupnim cestama. 9 i pol kilometara pristupnih cesta treba napraviti, treba spojiti most s autocestom. 9 i pol kilometara.

U prometnom smislu jako važna stvar i za Bosnu i Hercegovinu i za Hrvatsku, ali ne samo za Bosnu i Hercegovinu i Hercegovinu, nego je ovo strahovito bitan europski pravac. Zašto? Jer će spojiti Balaton preko Banja Luke sa Splitom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo