GOSTOVALA U RTL DIREKTU / Vesna Pusić: 'Ode li Plenković za povjerenika u EK, imat ćemo prvu hrvatsku Vladu u izbjeglištvu'

'Moguće je da Vlada odluči da Plenković postane hrvatski povjerenik u EK', kazala je Pusić u RTL Direktu

27.6.2019.
22:55
VOYO logo

Bivša ministrica vanjskih poslova i aktualna saborska zastupnica Vesna Pusić u RTL Direktu komentirala je izbor Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe i o šansama predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića da budu izabrani za novog predsjednika ili predsjednicu Europske komisije. 

Na pitanje je li bar malo zavidna Pejčinović Burić jer je ona postala glavna tajnica Vijeća Europe, dok Pusić nije pošlo za rukom postati glavna tajnica UN-a, zastupnica je kazala da nije zavidna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je da je uspjela jer to nije lako i nije često. A nije ni moguće ako Vlada iz zemlje iz koje dolazite radi protiv vas", kazala je Pusić i navela da je 20-ak zastupnika Sabora tada pisalo pismo glavnom tajniku UN-a Ban Ki-Moonu protiv nje. 

"Visoki dužnosnici države i HDZ-a su direktno tada u New Yorku lobirali protiv mene", kazala je Pusić te dodala kako je u slučaju Marije Pejčinović Burić to bilo drugačije jer je ona imala podršku Vlade. "No i s podrškom Vlade, a bez njezinog angažmana, ona ne bi uspjela", rekla je Pusić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Pusić su pitali da se kandidira za glavnu tajnicu Vijeća Europe

Objasnila je da je Vijeće Europe "neobična organizacija" jer njezino financiranje ovisi o volji Vlada država članica, dok je njezina glavna funkcija "kontrolirati i kritizirati države članice na temama koje su za njih najosjetljivije". "A to su ljudska prava, vladavina prava, prava manjina i osjetljivih skupina", kazala je Pusić i dodala da je Hrvatska po tim pitanjima nazadovala posljednjih godina. 

"Izbor Marije Pejčinović Burić je rezultat njezinog posla i kampanje koju je vodila, rezultat činjenice da je imala podršku Vlade, rezultat činjenice da dolazi iz ovog dijela Europe...", kazala je Pusić te otkrila da su ranije i nju pitali da li bi se kandidirala i da je zato smatrala da aktualna ministrica ima dobre šanse za izbor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mene su pitali i ja sam rekla da ne bi. Tada su tražili nekog iz ovog područja", rekla je Pusić koja smatra da je tajming izbora ministrice problematičan jer Hrvatskoj slijedi predsjedanje EU-om, a dodaje kako, po njezinim informacijama, Hrvatska baš nije najbolje pripremljena za taj zadatak. 

No, Pusić hvali službenike koji rade u Ministarstvu vanjskih poslova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najbolji državni službenici, a to je vrlo rijetka biljka u Hrvatskoj, kvalitetan državni službenik, najveći ih je postotak upravo u Ministarstvu vanjskih poslova. Tih 50 odličnih i još 100 koji s njima surađuju rade dobro bez obzira tko bio na vlasti jer znaju svoj posao", kazala je Pusić. 

"Ne postoji ni teoretska šansa da Plenković i Pusić zasjednu na čelo EK"

Na pitanje postoji li realna šansa da premijer Andrej Plenković ili predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović postanu predsjednici Europske komisije i je li im izbor Pejčinović Burić zatvara ta vrata, Pusić kaže da "nije bilo šanse".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istina je da je situacija komplicirana. Možda padne i meteorit na Zemlju...", kazala je Pusić kroz smijeh. 

"Ali realno gledano, nikome od naših to ni ne šteti ni koristi jer mislim da tu čak možda ne postoji ni teoretska šansa", kazala je Pusić o šansama Plenkovića i Grabar-Kitarović da zasjednu na predsjednika Europske komisije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moguće je, ali mi se isto čini nadrealistički, jer o tome odlučuje hrvatska Vlada, da Vlada odluči da Plenković postane hrvatski povjerenik jer se bira nova Komisije", kazala je Pusić te dodala kako bi to bila "prva hrvatska Vlada u izbjeglištvu". Smatra kako premijer Plenković u Bruxellesu bolje kotira od predsjednice Grabar-Kitarović. 

"Plenković je zbog posla stalno u Bruxellesu, svi ga znaju i mislim da ima dobar ugled u Europskoj pučkoj stranci. Ali sve ima svoje granice", zaključila je Pusić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike