I prije nego što je izabran / Veze s ruskim oligarsima, s 'Golfom na Srđu', s propalim projektima..., o budućem ministru graditeljstva RTL Danas

Image
Foto: RTL

Tri godine je bio direktor u IGH, nakon što je pomogao ruskom moćniku, bliskom Vladimiru Putinu, da preuzme tu tvrtku... U Saboru ga potvrđuju sutra?

8.3.2022.
19:50
RTL
VOYO logo

Još nije niti potvrđen u Saboru, a već se spominje u negativnom kontekstu. Budući ministar graditeljstva Ivan Paladina dobio je podršku HDZ-ovih koalicijskih partnera i sutra će biti izglasan. 

Sve najbolje u zahtjevnom resoru želi mu i oporba, ali pojavljuju se pitanja oko sukoba interesa, neuspjelih projekata i povezanosti s ruskim kapitalom. Ilija Radić...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer se predstavio HDZ-ovcima, a danas koalicijskim partnerima. Ivana Paladinu hvale oni koji su nedavno srušili Stjepana Čuraja.

Dario Hrebak (HSLS): "Gotovo 15 godina u nekretninskom biznisu, u graditeljskom biznisu. Dolazi iz privatnog sektora, menadžer je, zna procese, zna upravljati. Do koje mjere će biti uspješan, to ćemo vidjeti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paladina je bio savjetnik direktora u tvrtki Razvoj Golf, čiji je projekt Golf na Srđu neslavno propao. Dvije godine je radio u Titan grupi, čija je suvlasnica bila supruga Maksima Poletajeva, drugog čovjeka Sberbanka.

Tri godine je bio direktor u IGH, nakon što je pomogao ruskom moćniku Sergeju Gljadelkinu, bliskom Vladimiru Putinu, da preuzme tu tvrtku. S njim je osnovao i tvrtku Kupari Luxury Hotels koja je u koncesiju dobila derutni hotelski kompleks pored Dubrovnika koji nikad nije obnovljen. Paladina još uvijek ima 10 % vlasništva te tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije dvije godine, pravdaju ga iz HDZ-a, pokrenuo je proces izlaska iz vlasničke strukture.

Branko Bačić, predsjednik kluba HDZ-a: "To je procedura koja traje. Do tada će on, kako bi otklonio mogućnosti s našim povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa poduzeti radnje kako bi na bilo koji način on bio izuzet iz mogućnosti sudjelovanja u sukobu interesa."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vladu stiže s mjesta glavnog savjetnika HPB-a, koji je kupio Sberbank u Hrvatskoj. Izbor čovjeka s ruskim poslovnim vezama iznenadio je predsjednika države.

Predsjednik Republike Zoran Milanović: "Nisam nikad čuo za tog čovjeka, ne znam tko je on. Ali vidim da je jako blizak s nekim ruskim oligarsima i kad se sad to krene razmotavat, malo će biti onih koji nisu, posebno u HDZ-ovim redovima. Čovjek ima veliku imovinu. S jedne strane to je za respekt, ali je uvijek pitanje kako si je stekao."  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković budućeg ministra poznaje i privatno i poslovno. Za dva nedovršena projekta ne smatra ga krivim:

"Mislim da je gospodin Paladino bio zaposlenik u nekim odnosima i izvršni direktor, ali iza sebe je imao vlasnike koji su određivali ritam, a na njemu je bilo određivanje tekućih stvari."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svijetu u kojem nije popularno biti ruska veza, te je jedan član Vlade priveden, a drugu dvojicu istražuju - premijer nije tražio sigurnosnu provjeru Ivana Paladine. Umjesto toga, HDZ ima poruku za DORH.

Bačić: "DORH mora prilično pažljivo postupati, s obzirom da se ipak radi o dužnosnicima u vladi RH i to u vremenima koja nisu baš, ajmo biti blagi i reći svakodnevna. Treba voditi računa o toj osjetljivosti kako nebismo nepromišljenim potezima ili nekakvim drugim radnjama destabilizirali Vladu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi ministar graditeljstva po hitnoj proceduri u Saboru će biti potvrđen već sutra.

Prilog o tome iz RTL-a Danas pogledajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo