jasna poruka / VIDEO Aladrović i Malenica o preminuloj djevojčici iz Nove Gradiške: 'DORH će odlučivati o pojedinačnoj odgovornosti'

'Dijete je vrlo rano bilo smješteno u udomiteljsku obitelj i nije trebalo biti vraćeno u biološku obitelj. I dalje su postojali rizici u biološkoj obitelji', objašnjeno je

26.4.2021.
11:15
VOYO logo

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavili su plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi.

Predstavljanje plana dogodilo se se nakon slučaja djevojčice iz Nove Gradiške. Radi se o slučaju teško ozlijeđene dvoipolgodišnje djevojčice koja je vraćena u biološku obitelj, a onda je završila u bolnici pretučena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djevojčica je u Klaićevoj bolnici nažalost preminula...

Nakon što su predstavili plan za sustav socijalne skrbi, novinari su prvo ministra Malenicu pitali baš o slučaju iz Nove Gradiške, odnosno o ocu koji je imao 23 postupka prije smrti djevojčice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje je bitan Očevidnik kaznenih djela gdje bi kroz njega svim sudovima omogućili da imaju podatke o postupcima koji se vode. Očevidnik će imati i Centri za socijalnu skrb", kazao je Malenica i objasnio da bi kvalitetni zakonodavni okvir trebao bi spriječiti slučaj iz Đakova.

Image
15 glavnih aktivnosti /

VIDEO Aladrovićev plan za sustav socijalne skrbi: Zapošljavanje još 200 ljudi, promjene zakona, izdvajanje Obiteljskih centara...

Image
15 glavnih aktivnosti /

VIDEO Aladrovićev plan za sustav socijalne skrbi: Zapošljavanje još 200 ljudi, promjene zakona, izdvajanje Obiteljskih centara...

"Komorama su spuštene ovlasti, mi u sam sadržaj tih stručnih nadzora ne ulazimo. Ono što je dio Ministarstva je da je Upravni nadzor utvrdio određene nedostatke. Na koji način pomiriti ta dva nalaza? Zakonska mogućnost za to ne postoji, no mi možemo sve nadzore koje imamo, a to su tri, mi te nalaze možemo isporučiti DORH-i i vidjeti ima li elemenata kaznene odgovornosti. Mi smo reagirali vrlo brzo. Mi smatramo da je to sve bilo dovoljan razlog za smjenu ravnatelja. S druge strane imamo nalaze Komora koji ne dovode u sumnju postupke svojih djelatnika. Što se nas tiče, mi ćemo sve nalaze isporučiti Županijskom državnom odvjetništu", kazao je ministar Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirali su potom i nalaz Ministarstva rada.

"Dijete je vrlo rano bilo smješteno u udomiteljsku obitelj i nije trebalo biti vraćeno u biološku obitelj. I dalje su postojali rizici u biološkoj obitelji", objašnjeno je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema informacijama kojima Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike raspolaže, v.d. ravnateljica Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, djelatnice nadležne u slučaju preminule djevojčice raspodijelila je na druge odjele.

"Što se tiče pojedinačne odgovornosti svi nalazi bit će proslijeđeni Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu", rečeno je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aladrović je potom odgovorio i na pitanje tko je pogriješio u slučaju nadzora.

"Mi se kao Ministarstvo držimo svog nalaza. Tko je pogriješio? Ja to ne mogu komentirati, mi stojimo iza rezultate svojih nalaza", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema važećim propisima postojala je mogućnost da dijete bude ostavljeno u udomiteljskoj obitelji", rečeno je o slučaju preminule djevojčice. 

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo